Як до карантину: чи готові кияни до нових стрибків цін на оренду житла

13:45  |  18.11.2020
Киев с высоты птичьего полета: Позняки

Ціни на оренду житла в столиці поступово «повзуть» вгору, тож орендаторам потрібно готуватись до будь-яких сценаріїв. Восени ринок оренди нерухомості в Києві остаточно «прокинувся» після затишшя, спричиненого весняним локдауном. Поступове підвищення цін на житло  можна було помітити вже в серпні: поступово вони почали повертатись до «допандемійних». My-kiev.com розбирався, до чого варто готуватись орендаторам в столиці до кінця цього року.

«Повзучі» ціни

Киев

 

Осінь-2020 хоч і показує невтішні коронавірусні «антирекорди», проте ціни на оренду житла повертаються до тих, які були до початку пандемії. За статистикою сайту realt.ua, у жовтні цього року середня вартість оренди квартир у Києві зросла на 1.06% і склала $9.52 за метр квадратний.

Голосіївський район є фаворитом серед орендаторів через те, що при відносно невисокій платі за оренду (10-22 тис. грн) люди мають можливість жити в нових комфортних квартирах, у будинках, де поруч розвинена інфраструктура

«Ціни повертаються до «допандемійних». Це пов’язано з бізнес та навчальними сезонами, поверненням в столицю студентів та основних орендаторів житла – найманих працівників багатьох компаній: магазинів, ресторанів, офісів», — говорить My-kiev.com керівник агентства нерухомості Best&Seller Ірина Луханіна.

За її словами, попит на житло, особливо в економ та комфорт сегментах (18-20.000 грн/місяць), залишається помірно високим.

Сам попит також довгий час був відкладеним, розповідає My-kiev.com ріелтор Сергій Немировський.

«Багато людей, які виїхали із Києва з початком карантину чекали другого локдауну. А коли стало зрозуміло, що навіть при високій захворюваності не буде таких кардинальных обмежувальних заходів як весною, вирішили повернутися до роботи і навчання», — пояснює він зростання цін.

За даними realt.ua, найбільше зросли ціни у Голосіївському районі столиці (середній показник + 2,42%). 1-кімнатні квартири підскочили в ціні на 0.24%, 2-кімнатні на 1.55%, 3-кімнатні на 3.65%. Середня вартість оренди квартир у столиці станом на 1 листопада 2020 року становила:

  • 1-кімнатні — $410
  • 2-кімнатні — $589
  • 3-кімнатні — $879

Традиційно високим попитом в столиці користується також Оболонський, Дарницький (Осокорки, Позняки), Голосіївський та Печерський райони.

Ціни на оренду квартир у Києві вважаю цілком адекватними. Для порівняння: в США люди, хоч і більше заробляють, але і віддають за оренду більше – до 50% від місячного заробітку. У нас цей відсоток значно менший

Голосіївський, за словами Луханіної, являється фаворитом серед орендаторів через те, що при відносно невисокій платі за оренду (10-22 тис. грн) люди мають можливість жити в нових комфортних квартирах, у будинках, де поруч розвинена інфраструктура: спортклуби, салони краси, супермаркети, аптеки, дитячі садки. До того ж район знаходиться неподалік від центру міста, в ньому багато мальовничих парків та зон відпочинку.

Читайте також: Рестораторы Киева: 21 человек, которые кормят столицу

Неготовність платити поповній

В доме в центре Киева прогремел взрыв

Проте зараз далеко не всі орендатори квартир готові платити за докарантинними цінами. Олег, який давно мешкає в Києві, розповів нам, що під час весняного карантину йому знизили ціну на житло на Лівому березі з 12 до 7 тисяч, але через 2 місяці запросили попередню ціну.

«Я запропонував господарці 10 тисяч, вона не погодилась. Тож я з’їхав. Зокрема, знаю, що  ту квартиру за докарантинною ціною досі не можуть здати», — каже Олег. Він вважає, що далеко не всі кияни, враховуючи хитке економічне становище в країні, готові платити за попередніми докарантинними цінами за оренду житла.

Підвищення цін торкнулось далеко не всіх. Багато киян під час карантину платили повну ціну і продовжують сплачувати зараз.

«Ціни на оренду квартир у Києві вважаю цілком адекватними. Для порівняння: в США люди, хоч і більше заробляють, але і віддають за оренду більше – до 50% від місячного заробітку. У нас цей відсоток значно менший», — говорить My-Kiev.com Володимир, який керує IT-департаментом в одному зі столичних банків і знімає житло на Лівому березі.

Цінові сценарії на ринку оренди житла

недвижимость киев

На те, якими будуть ціни на оренду нерухомості в найближчі місяці, впливатиме епідеміологічна ситуація в країні. На думку експертів, якщо карантин ставатиме дедалі жорсткішим, оренда житла знову зможе стати дешевшою через падіння попиту: локдаун, як правило, веде за собою зниження зарплат, через що багато орендарів не зможуть платити повну ціну.

Якщо жорсткому локдауну бути, то будемо спостерігати зниження цін через 1-2 місяці на 10-20%. Якщо ж обмежувальні заходи не будуть нести загроз для економіки і збільшувати безробіття, то ціни залишаться на тому ж рівні, або буде незначне сезонне зниження

За спостереженням Ірини Луханіної, з квітня 2020 року по червень 2020 року ціни на оренду житла знизились від 5 до 20%, а з серпня і по цей час виросли на 8-16%. «Ціна теперішня, в середньому, відповідає серпню-жовтню 2019 року. Зараз я не бачу передумов для чергового етапу зростання цін на оренду квартир: пропозицій на ринку достатньо, термін експозиції квартир коливається від 7 до 20 днів», — заспокоює Луханіна.

На думку ріелтора Сергія Немировського, подальша динаміка цін буде залежати від рішень уряду стосовно карантину та, відповідно, економічних наслідків цих рішень.

«Якщо жорсткому локдауну бути, то будемо спостерігати зниження цін через 1-2 місяці на 10-20%. Якщо ж обмежувальні заходи не будуть нести загроз для економіки і збільшувати безробіття, то ціни залишаться на тому ж рівні, або буде незначне сезонне зниження, пов’язане із початком опалювального сезону», — впевнений він.

Експерти в цілому не беруться робити конкретні прогнози щодо ситуації з попитом і цінами на житло. Традиційно, осінній ціновий сплеск закінчується до початку листопада, в грудні-січні попитом користується подобова оренда на Новорічні канікули великих (3-4 кімнати) квартир і заміських (120 ~ 200 м) будинків.

Читайте також: Треть застройщиков Киева уйдут с рынка до конца года – эксперт

Довгострокова оренда в цей час навпаки, просідає в попиті і активується з 20 січня. Ціновий пік традиційно припадає на початок та середину весни. «Лише 2020 рік був винятком, а що рік прийдешній нам готує, поживемо-побачимо», — резюмує My-Kiev.com керівник агентства нерухомості Best&Seller Ірина Луханіна.

Наталія Литвинова

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: