Тельбін і Міністерка: шість мальовничих озер Києва

13:56  |  25.11.2020

Одними з найдивовижніших місць для прогулянок, пікніків, походів і відпочинку на природі в Києві є унікальні природні та штучні, паркові й лісові озера столиці. У цій статті ми спробуємо коротко описати деякі з озер міста. Розповідаємо про водойми Тягле, Редькине (Міністерське чи Міністерка), Синє, Тельбін, Вербне, Горащиха.

Озеро Тягле

Озеро Тягле

Озеро Тягле

Озеро Тягле — найглибше озеро Києва, яке розташовується в Дарницькому районі міста на вулиці Колекторній. Його глибина становить 32 метри.

Озро знаходиться на території покинутого піщаного кар’єру. Раніше воно не було таким глибоким, але через будівництво Харківського масиву, з дна вигрібли пісок, тож воно стало бездонним і широким. Вода тут чиста і придатна для купання. Це невелике море посеред міста оточене дикими піщаними пляжами.

Ця водойма також є зарибненою, це підходяще місце для риболовлі. Рибалки особливо люблять практикувати тут зимову риболовлю, коли при високих морозах вода замерзає. В озері ловляться піскарі, окуні значних розмірів, щука, карась. У загальних рисах це озеро не найкраще місце для культурного відпочинку, але чудово підходить для поціновувачів спокійного відпочинку на березі.

Читайте також: “Таинственное Голосеево”: самый старый и большой парк в Киеве (Фото)

Озеро Редькине

Озеро Редькине

Озеро Редькине

Озеро Редькине, також Міністерське озеро, Міністерка — озеро антропогенного походження у Києві, на півночі Оболоні. По праву є одною з найцікавіших водойм Києва.

Озеро має витягнуту форму з півночі на південь. Його дно нерівне. Середня глибина складає 8-9 метрів, максимальна — 14 метрів, площа сягає 0,45 км² (45,1 га).  Свою народну назву «Міністерка» отримало від міністерських дач розташованих в цьому районі ще за радянських часів, тут же знаходиться санаторій «Пуща-Водиця».

Це озеро для любителів чистих і акуратних пляжів, має піщане дно, обладнане пляжами з місцями для засмаги і переодягання.  Прозора вода озера не перестає дивувати не тільки приїжджих, а й самих киян. Раніше велика частина пляжу була обгороджена і було не дуже багато місця для бажаючих тут скупатися, але зараз весь пляж повністю в розпорядженні відпочиваючих.

В основному завдяки спеціальним водоростям, які ростуть на дні водойми, вода очищається і додаткових заходів для її очищення не потрібно. Тут можна як порибалити, так і покупатися, влаштувати шашлик на природі, пограти в бадмінтон. В озері водяться раки, лящ, короп, щука та інші дніпровські риби. Тут також присутні різного роду атракціони, човни, спортивні майданчики.

Синє озеро

Синє озеро

Синє озеро

На території міста Києва, у спальному районі столиці – на Виноградарі, розташувалося Синє озеро. Його назва походить від незвичного синюватого кольору води. Такий відтінок дають мергелясті, супіщані відкладення, що утворилися ще в Льодовиковий період. Тож дно озера встелене синюватим мулом.

У 1980-х роках навколо водойми було побудований весь Синьоозерний масив. Незважаючи на те, що дане озеро розташоване в межах міста, воно не забруднене, а місцеві жителі стверджують, що вода тут має цілющі властивості. Сюди відпочиваючі в основному не їдуть. Основна публіка пляжу — місцеві жителі. Хоча озеро має невеликі розміри, тут досить багато риби. І вранці, і ввечері тут можна спостерігати за рибалками, які займаються своєю улюбленою справою. За різними даними, тут водиться 12 видів риб: плітка, карась, окунь, щиповка, щука, краснопірка, верховодка і т.д. Тому, якщо ти не любиш занадто людні місця відпочинку, а хотів би побувати у вузькій компанії, організувати пікнік або побути на самоті біля водойми, тоді тобі в це місце.

А ще існує легенда, що всі загадані на озері бажання виповнюються… Варто спробувати!

Читайте також: Межигорье, Ковалевка, Остров Сакуры: топ-7 мест отдыха в Киевской области

Озеро Тельбін

Озеро Тельбін

Озеро Тельбін

Це озеро знаходиться посеред житлових масивів міста Київ і має форму бумеранга. Це історичне озеро. Вперше воно згадується (під назвою «Тербін») в грамоті царів Іоанна і Петра Олексійовичів від 1694 року.

Згідно з однією з версій, озеро Тельбін має таку назву, бо в ньому часто плавали нутрощі забитих тварин – тельбухи, які скидалися в озеро з місцевої бойні. Дана водойма розташована уздовж житлових масивів Русанівка і Березняки. Периметр озера становить близько 2-х км. На даний момент тут можна покупатися, вода тут чиста.

Озеро Тельбін — улюблене місце київських рибалок і це не дивно, оскільки тут водяться короп, карась, сазан, плітка, окунь. Озеро привертає до себе фанатів творчості Віктора Цоя. Тут в 1986 році знімався перший короткометражний фільм про гурт «Кіно», «Кінець канікул» режисера Сергій Лисенко. Верба, біля якої проходили зйомки фільму, має назву «Дерево Цоя». Дерево отримало статус ботанічної пам’ятки природи місцевого значення в лютому 2020 року.

На березі Тельбіна розташовані три церкви. На озері можна купатися: є обладнаний пляж. Можна взяти напрокат човен, катамаран, шезлонг, тапчан. Крім цього, є прокат бадмінтону, дитячих жилетів, нарукавників. Невелика частина пляжу огороджена парканом.

Вербне озеро

Вербне озеро

Вербне озеро

Охочих відпочити і скупатися в самому Києві (Оболонський район) порадує дуже красиве Вербне озеро. Це водойма штучного походження, яке підживлюється шістьма джерелами підземних вод. Саме тому вода тут чиста, незважаючи  на те, що озеро знаходиться в межах міста. Його глибина становить 22 м. Тут водиться кілька видів риб, які занесені до Червоної Книги. Також мешкають два види черепах і кілька видів диких качок. Навколо озера можна побачити кафе, пляжі, зелені насадження. Таке відчуття ніби-то гуляєш по березі лісового озера. Тут є місця і для любителів зимового відпочинку. Щозими, коли вода замерзає, тут організовують каток.

Озеро Горащиха

Озеро Горащиха

Озеро Горащиха

Озеро Горащиха розташоване на території парку «Пуща-Водиця», на західній околиці селища, поруч т-подібного перехрестя 7-ї лінії та вулиці Федора Максименка.

Горащиха, як і інші сусідні озера, утворилося внаслідок загачення річки Котурка, яка власне і протікає через ставки та живить їх водою. Довжина цієї водойми становить близько 1-го кілометра, ширина 120м. Воно обладнане акуратними пляжами, тут є всі зручності для того, щоб провести незабутній відпочинок. Пляжі обладнані шезлонгами і парасольками, є кабінки для переодягання. Бажаючі не тільки скупатися, а й побродити по лісі, знайдуть також собі заняття. Озеро оточене красивим лісом.

Читайте також: Туристический гид: Киевские острова

«Візитівкою» озера є дерев’яний місток, який декілька років тому відреставрували. Тепер відвідувачі цього місця мають змогу спостерігати з нього захід сонця та підгодовувати качечок. Особливо популярний міст серед закоханих парочок. У 2017 році пляж поряд із озером отримав міжнародну екологічну нагороду «Блакитний прапор» як пляж, що відповідає міжнародним критеріям та стандартам. У самий розпал, в літній сезон тут дуже багато відпочиваючих, особливо це озеро є улюбленим місцем киян, які хотіли б відпочити від трудових буднів, від життя в гігантському мегаполісі.

Руслана Сторожук

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: