«Сильні землетруси», «найгірше місто» та «поножовщина в столиці»: топ-7 фейків, які в 2023 році запускали росіяни про Київ

18:26  |  29.02.2024
фейк

Якщо раніше, російські пропагандисти, щоб виправдати повномасштабну війну в Україні вигадували фейкові історії про «нацистів» та «біолабараторії», то зараз ворожі «ньюзмейкери» своїми побрехеньками намагаються посіяти розбрат всередині нашої країни.

Для цього вони, в більшій мірі, зосереджуються на подіях, що відбуваються в українській столиці. Далі добірка топ-7 найбезглуздіших вкидів щодо подій в Києві, які вигадували росіяни в 2023 році (за матеріалами сайту «StopFake»).

Фейк: Київ трястиме, як Туреччину, — попередження сейсмолога

Київ трястиме, як Туреччину, — попередження сейсмолога
Весною 2023-го року російський сайт Царград випустив новину, в якій посилаючись на  українського сейсмолога Олександра Кендзера, кремлівські маніпулятори зазначали, що нібито вчений у прямому ефірі «попередив громадян України про ймовірну катастрофу». Мовляв, «Київ затрясе як Туреччину», маючи на увазі руйнівний землетрус у Туреччині.

Насправді ж, як зазначили на сторінці StopFake дана інформація не відповідає дійсності. «Вчений-сейсмолог Олександр Кендзера не робив таких попереджень в ефірі телеканалу Київ. Він говорив про те, що існують карти сейсмічного районування, згідно з якими у Києві можливі землетруси потужністю навіть 6 балів.

Важливо зазначити, що періодичність таких землетрусів оцінюється у 5 тисяч років. Відсоток перевищення сейсмічної інтенсивності найближчими роками також дуже низький — ймовірність 6-бального землетрусу в столиці становить 1%».

Читайте також: Голуби-вбивці та немовлята-нацисти: топ-10 найбезглуздіших фейків від росЗМІ

Фейк: Монумент «Батьківщина-мати» одягли у вишиванку

Монумент «Батьківщина-мати» одягли у вишиванку
Напередодні Дня незалежності України соціальними мережами розповзлося відео, на якому скульптуру «Батьківщина-мати» нібито одягнули в гігантську вишиванку, а у публікаціях під роликом ще й недостовірно додавали, що місцева влада столиці вирішила спеціально «прикрасити» монумент на честь свята.

Вочевидь, вже звиклі до поширення фейкової інформації пропагандисти РФ теж почали ширити дану качку.  Ольга Скабєєва, ще не відійшовши від інформації про демонтаж з пам’ятнику радянського гербу та його заміну на український тризуб, задала риторичне запитання: «Сначала трезубец, а теперь это?»

«Это или не это» встановили журналісти StopFake. Вони написали, що відео, яке ширилося в соціальних мережах було змонтоване. Київська влада не вбирала монумент «Батьківщина-мати» у гігантську вишиванку. Її просто домалювали у відеоредакторі.

Маніпуляція: В Україні «бояться» нового наступу російських військ на Київ

В Україні «бояться» нового наступу російських військ на Київ
За повідомленням російських пропагандистстів, які нібито посилалися на висловлювання українського генерал-лейтенант Сергія Наєва, Збройні Сили України обгрунтовано побоюються можливого повторного наступу росії на Київ, тому, українська армія активно зміцнює свою боєздатність на цьому напрямку.

У відповідності до реального стану речей, генерал-лейтенант Сергій Наєв не робив подібних заяв. Більше того, у своєму інтерв’ю виданню РБК-Україна від 14 серпня 2023 року, військовий заявив, що «ймовірність повторного наступу на Київ «зараз не підкріплена силами та засобами» ворога.

Однак, з огляду на те, що наміри Росії залежать виключно від рішень її вищого політичного керівництва, ЗСУ ніколи не виключали ймовірності повторного наступу», — повідомили в StopFake.

Маніпуляція: Київ увійшов до топ-10 найгірших міст для життя – це «результат правління Зеленського та Кличка»

Київ увійшов до топ-10 найгірших міст для життя – це «результат правління Зеленського та Кличка»
Микола Азаров, колишній прем’єр-міністр України, який публічно виступає на підтримку збройної агресії рф, та інші користувачі мережі влітку 2023-го року активно ширили новину, що Київ, за рейтингом The Economist, увійшов до топ-10 найгірших міст для життя. Це, за їхніми словами, стало наслідком «безладного правління» Зеленського та Кличка.

Журналісти StopFake вирішили перевірити їх інформацію та детально ознайомилися з розширеною версією результатів аналізу The Economist. Вони дійшли висновку, що оцінка Києва порівняно з 2021 роком й справді знизилася на 5,9 процентних пунктів, але падіння рейтингу міста пов’язане зовсім не з правлінням Зеленського і Кличка.

У дослідженні впливового журналу зазначається, що зниження оцінки міста пов’язане з широкомасштабним російським вторгненням в Україну — «через збитки, завдані війною його стабільності, інфраструктурі та загальній придатності для життя». В 2022 році The Economist взагалі був змушений виключити Київ із рейтингу – через воєнні дії в Київській області

Фейк: У Києві влаштовують вечірку «Вогняна Махачкала»

У Києві влаштовують вечірку «Вогняна Махачкала»
В серпні 2023 року, після вибуху на автозаправній станції у російському місті Мачахкала, що забрав життя кількох десятків людей, в тому числі дітей, російські засоби масової інформації почали ширити мережою інформацію, нібито в Києві планують влаштувати на честь цих подій вечірку «Вогняна Махачкала».

«В Киеве в связи со взрывом на автозаправке в Махачкале, унесшем жизни 35 человек, в том числе троих детей, устраивают на радостях вечеринку», — писали кремлівські ресурси. Після того, як новина поширилася, StopFake вирішив перевірити, чи справді в Києві запланували святкування подій, що відбулися в Махачкалі.

З’ясувалося, що новина недостовірна та повністю сфабрикована.  «У київському клубі не планували влаштовувати вечірку «Вогняна Махачкала», щоб «відзначити» вибух на автозаправній станції у російському місті Махачкала. На сайті клубу та в його соціальних мережах відсутня така «афіша». Представники закладу самі виступили зі спростуванням інформації, що поширюється в соцмережах».

Фейк: Бійці Інтернаціонального легіону влаштували «поножовщину» в Києві

Бійці Інтернаціонального легіону влаштували «поножовщину» в Києві
У росії неодноразово намагалися поширювати дезінформаційні наративи про іноземних бійців, які добровільно стали на захист України. Зокрема, восени 2023-го року російські ЗМІ, а також користувачі соцмереж писали про те, що військовослужбовці Міжнародного легіону нібито «влаштували у Києві п’яну бійку, яка переросла у поножовщину».

StopFake вирішив розібратися в ситуації та звернувся до київської поліції, а також зайнявся пошуком людей з іменами, вказаними в поширюваній новині. Однак, жодної інформації, яка б підтверджувала достовірність допису не знайшлося.

«Про цей інцидент не повідомляли ані київська поліція, ані місцеві групи у соцмережах. Таку інформацію з посиланням на анонімні джерела поширювали лише проросійські ресурси. Найімовірніше, новина була вигадана».

Читайте також: Вертолеты с дезинфектором, щедрый Роналду, зараженные бананы: коронавирусные фейки

Фейк: У Києві вбито американського аудитора

У Києві вбито американського аудитора
У жовтні 2023-го року російськими засобами масової інформації ширилася інформація про вбивство в Києві американського аудитора. Чоловік, за словами пропагандистів, які посилалися на українську поліцію, займався вивченням питання щодо можливих корупційних схем навколо постачання західного озброєння в Україну.

«Таинственная смерть в Киеве: американский аудитор, расследовавший корупцию в поставках оружия, найден мертвым. Случайность или убийство?  «В Киеве найден мертвым сотрудник американской аудиторской конторы, занимавшийся виявлением фактов хищения и коррупции, связанных с западной помощью».

Після розповсюдження подібного роду інформації, StopFake вирішив перевірити достовірність цієї новини. Як виявилося, поширені росіянами дані були фейковими. «Посольство США в Україні у коментарі StopFake спростувало інформацію про загибель американського аудитора в Києві. Поліція Києва також не повідомляла про такий інцидент».

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: