Нащадок Рюриковичів чи Байди Вишневецького: українські варіанти походження президента США Джозефа Байдена

18:46  |  21.02.2023

Байден — Рюрикович чи, можливо, Вишневецький? Чи має 46-ий президент Сполучених Штатів Америки предків серед київських князів? Або ж, можливо, саме козацьке коріння не дозволяє нинішньому господарю Білого Дому залишити Україну в біді сам на сам?

Байда — Байден?

Дмитро Вишневецький і Джозеф Байден
Ще на хвилі виборів в Сполучених Штатах Америки в соцмережах стали жартома поширювати дещо абсурдну інформація про те, що новообраний американський президент Джо Байден є далеким нащадком українського гетьмана Дмитра «Байди» Вишневецького.

«Байден насправді – далекий нащадок засновника Запорізької Січі Вишневецького-Байди і саме його прапрапрадідові, лондонському банкіру, передали на зберігання золото Полуботка, на яке згодом було розпочато колонізацію Америки і за рахунок якого Америка піднялася».

Незважаючи на певну схожість прізвищ, козак Байда не є предком Байдена і ця подібність є чисто випадковою і ні про що не говорить. Княжий рід українського гетьмана Дмитра «Байди» Вишневецького сполонізувався в 17-му столітті й повністю обірвався та згас у 1770 році.

А історію із золотом, яке нібито Павло Полуботок довірив Банку Англії, вважається ні чим інакшим, як історичним міфом. Жодних документальних підтверджень його існування не знайдено.

Читайте також: Джо Байден, Том Круз, Фідель Кастро: найвідоміші гості Києва

Байден — Рюрикович?

Походження Джозефа Байдена
Незважаючи на те, що з Вишневецьким Байден не має жодних родинних зв’язків, американський президент все таки, можливо, має українське коріння. Дослідник французького генеалогічного порталу «Geneanet.org» Тім Доулінг зібрав чимало цікавої та детальної інформації щодо родовіду американського президента.

Зокрема, науковець встановив, що наприкінці ХІV – початку ХV століть в Англії мешкав прямий предок Байдена по одній з чоловічих ліній — барон Саймон де Фельбрігг (1367-1431). Цікавою для нас ця персона є тому, що цей чоловік був одружений з Малгожатою Тешинською (1370-1431).

Жінка — донька польського аристократа Пшемислава І Носака(1336?-1410), який у свою чергу був сином тешинського князя Казимира І і княгівни Евфемії Мазовецької, доньки Марії Галицької (пом. 1341) і внучкою короля Русі Юрія І (внука Данила Галицького).

Заплутано, але інтригуюче, вірно?

Крім того, батьком Пшемислава І Носака був князь Казимир I, чиїм прадідом був Казимир I Опольський — правнук Великого князя Київського Мстислава І.

Бабусею Казимира І по материній лінії була Дюранса, донька Великого князя Київського Мстислава Володимировича, найстаршого сина Володимира Мономаха.

Таким чином, видання наголошує: «… факт родинних зв’язків Байдена і Малгожати Тешинської, наведений Доулінгом, продовжує цю гілку родоводу президента польською династією П’ястів, а від них київськими і галицькими Рюриковичами».

Втім, історики попереджають, що вся ця схема дослідження тим фактом, що Доулінг міг помилитися щодо спорідненості Байдена з бароном Фельбріггом та його слов’янською дружиною.

Читайте також: Нащадниця Ярослава Мудрого, яка не мала паспорту: цікаві факти з життя королеви Єлизавети ІІ

Інші походження Джозефа Байдена

Уривок з книги "Джо Байден: життя, сповнене випробувань і спокутування"
У той же час, з відкритих джерел відомо, що Джо Байден має перш за все британське, французьке та ірландське походження.

На варіативність приналежностей вказують і експерти. До прикладу, Джулс Вітковер у книзі «Джо Байден: життя, сповнене випробувань і спокутування» (в оригіналі – «Joe Biden: a life of trial and redemption») пише, що сім’я Байдена походить із широкого американського середнього класу.

Далі він цитує самого Джозефа: «Дядько Бу-Бу ніколи не дозволяв моєму батькові забути, що я був першим із Байденів, який вступив до коледжу. Мої предки з шахтарського містечка Скрентон» (ред. – штат Пенсільванія).

А от спеціаліста з генеалогії Меган Смоленяк вказує, що Байден на 5/8 має ірландське коріння. Своїми діями на цьому наголошував і сам президент. 2016-го року, займаючи посаду віце-президента США, здійснючи візит до Ірландії Байден взяв з собою своїх дітей та онуків. Очевидно, знайомив нащадків з своєю Батьківщиною.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: