Нащадниця Ярослава Мудрого, яка не мала паспорту: цікаві факти з життя королеви Єлизавети ІІ

18:05  |  11.09.2022

Від свого батька — короля Георга VI, тендітна 25-річна Єлизавета разом з повоєнним королівством успадкувала цілий ряд проблем. Імперія тріщала по швах, над країною нависли борги і політика, яка тоді належала чоловікам, не надто вабила.

Проте незважаючи на перешкоди, які траплялися на її життєвому шляху, монархині вдалося стати однією з найвпливовіших жінок світу, справжнім втіленням жіночої сили і стабільності, символом багатовікових британських традицій.

Далі добірка цікавих фактів про жінку, яка пережила Другу світову війну, розпад колоніальної системи та на власні очі бачила всі зміни, які відбувалися та продовжують відбуватися у 20-му та 21-му століттях. God Save the Queen…

Українське коріння королеви Єлизавети ІІ

Королева Єлизавета ІІВажко повірити, але Єлизавета ІІ є нащадком Київського Князя Ярослава Мудрого, а саме його прапрапраонучкою. Підтвердженням даного твердження стали дослідження істориків, яким вдалося простежити зв’язки між сучасними європейськими монархіями.

Науковці дійшли висновку, що королева Англії мала родинні вузли з середньовічними французькими королями. А нащадками кого, як не Анни Київської вони були?

До того ж, Єлизавета походила з європейської монаршої династії Ягеллонів. Тому вона була ще й далекою родичкою українського короля Русі Льва Даниловича.

Читайте також: Київська королева Франції: топ-8 міфів про Анну Ярославну

Два дні народження королеви

Королева Єлизавета ІІПопри те, що королева народилася 21 квітня, офіційно її День народження святкувався в червні. Причиною такого дійства є давньовікова традиція, яка склалася ще в 1748 році.

На честь дня народження короля Георга ІІ, який народився 9 листопада, ніколи не могли організувати святкових заходів. З року в рік погана осіння погода ламала плани організаторів. Тоді було прийняте рішення, що правлячий монарх може вибрати собі ще один день святкування. Бажано, щоб це було літо.

Якщо свій справжній день народження королева проводить в колі сім’ї, то вже в офіційний день влаштовуються масові народні гуляння під звуки артилерійського салюту.

По всій країні вивішують прапори, а в посольствах Великобританії по всьому світу проводять прийоми. Саме в офіційний день народження королеви проходить церемонія Trooping the Colour.

У королеви не було паспорта

Королева Єлизавета ІІЄдиною громадянкою Великої Британії у якої не було паспорта була королева. Пояснюється це тим, що даний документ має видавати монарх, а Єлизавета ІІ не могла виписати його собі.

Та ж історія і з водійськими правами. Вона єдина в Сполученому королівстві Великої Британії та Північної Ірландії, кому було дозволено водити автівку без посвідчення.

Важко повірити, але її Величність сідала за кермо до 93 років. А навчилася водіння у часи Другої світової війни. Варто зазначити, що вона часто нехтувала безпекою, тож ніколи не використовувала ремінь безпеки.

В автопарку монархині була ціла колекція ексклюзивних та дорогих моделей. Серед яких були Rolls-Royce (Phantom IV 1955 року) та Daimler Super V-8 2001 року. Після 90 років Єлизавета найчастіше надавала перевагу Range Rover та Jaguar.

Шлюб з далеким родичем

Весілля Королеви Єлизавети ІІКоролеві Єлизаветі пощастило з коханням. Її шлюб з чоловіком Філіпом тривав довше, аніж союзи інших коронованих осіб. Восени 2020 року подружжя відсвяткувало 73-ру річницю від дня весілля.

Проте спочатку родина та громадськість не вітали цей зв’язок. Герцог Единбурзький доводився Єлизаветі чотириюрідним братом. А ще він був православним та не мав великих статків, а його сестри були заміжні за прихильниками нацизму. Матір майбутньої королеви зневажливо називала його «гуном».

Читайте також: Принц Филипп ел борщ и летал над столицей на самолете: визиты монархов в Киев

«Моя капустка»

Королева Єлизавета ІІ з чоловіком У королеви Єлизавети було два основних прізвиська. Перше — Лілібет, з’явилося ще в дитинстві. Маленькій принцесі не вдавалося вимовити своє повне ім’я. Як вона не намагалася, але не виходило. З тих пір назвисько намертво приклеїлося до неї.

Цікавий факт: саме цим прізвиськом вона підписала прощальну записку, яка була поміщена на труну з тілом її чоловіка Філіпа.

Друге прізвисько монархині — «капуста». Саме так називав її покійний чоловік. Коли Філіп лягав спати, він говорив дружині «Посунься, капусто».

Точне походження цього назвиська невідоме. Однак існує припущення, що воно пішло від французької фрази «Mon petit chou» («мила»). В англійському варіанті вона звучить як «My little cabbage» («моя маленька капуста» або «моя капустка»).

В одному з епізодів культового серіалу «Корона», принц Філіп голосно звертається до когось зі словами «Солодка, солодка!?». Покоївка поглядаючи на королеву, чує у відповідь: «Солодка — це Анна, а я «дорога» або «капусточка».

Непрості стосунки з молодшою сестрою

Королева Єлизавета ІІ з сестрою В різних джерелах інформації пише, що з принцесою Маргарет, своєю молодшою сестрою, королева Єлизавети ІІ мала непрості стосунки.

Однією з пояснювальних причин є наступна історія. Одного разу Маргарет закохалася у капітана Королівських військово-повітряних силах Великої Британії Пітера Таунсенда. І все нічого, але на момент знайомства з Маргарет, він був розлучений та мав кількох дітей.

Єлизавета суворо заборонила сестрі виходити за нього заміж. Аргументувала вона це тим, що англіканська церква і королівські традиції забороняють шлюб із розлученим чоловіком. Попри слізні прохання Маргарет, монархиня була непохитною у своєму рішенні.

Замість того, щоб переписати закон та допомогти сестрі влаштувати особисте життя, що було під силу королеві Єлизаветі, її Величність запропонувала дівчині лише один можливий варіант. Заради коханого, жінка по досягненню 25-річного віку, має відмовитися від свого королівського титулу і від витрат на своє утримання.

Принцеса Маргарет з тих чи інших причин не погодилася. Згодом вона почала вести нездоровий спосіб життя: курити, зловживати алкоголем, а коли дізналася про весілля її коханого з іншою – узаконила стосунки із фотографом, до якого нічого не відчувала. У шлюбі вона так і не стала щасливою.

Королева обожнювала верхову їзду

Королева Єлизавета ІІОдним з найулюбленіших хобі королеви була верхова їзда. Вона захоплювалася не лише катанням на конях, а й любила просто прогулюватися з ними.

Жокейський шолом, який Єлизавета ІІ мала б зодягати заради своєї безпеки, ніколи нею не використовувався. Замість цього атрибуту її голову завжди покривала шовкова хустка.

Її Величність за все своє життя жодного разу не пропускала Королівські скачки, які щороку проходять в Аскоті.

Про візити монархині знали і букмекери. Справжньою традицією стала організація тоталізаторів. До турнірів усім охочим пропонували відгадати, якого кольору буде костюм та капелюшок королеви.

Її Величність завжди була відомою своїми яскравими вбраннями: насичено-рожевими, салатовими, жовтими, бузковими тощо. Переможці у цих ставках вигравали чималі суми грошей.

Полюбила коргі заради іміджу

Королева Єлизавета ІІ з коргіОдним із найпоширеніших фактів про королеву Єлизавету ІІ є те, що її домашніми улюбленцями були вівчарські собаки коргі. Проте так було не завжди. Певний період часу її Величності більше подобалися лерчери та віпети, проте одна бесіда все змінила.

У 60-ті роки спеціалісти з ребрендингу порадили монархині завести «карликових собак». Вони сказали, що тварини з короткими лапками та великими очима створять Єлизаветі «правильний імідж». З часом простий розрахунок переріс в справжню любов до чотирилапих.

Заради них вона навіть готова була звільнити підлеглих, які хоч якось намагалися поекспериментувати над тваринками. Наприклад, одного разу вона понизила в посаді свого лакея за те, що він вирішив напоїти коргі віскі.

Таємні знаки королеви

Королева Єлизавета ІІЄлизавета стала найпершою жінкою у родині монархів, яка формально служила в армії. В 1945 році королева приєдналася до жіночого підрозділу британської армії під час Другої світової війни.

З тих часів її Величність полюбила умовні сигнали, які в своєму житті дуже часто використовувала. Допомагала їй в цьому дамська сумочка, яка виступала не тільки аксесуаром, але й засобом невербальної комунікації.

За словами інсайдерів, коли Єлизавета II клала сумку на стіл, це означало, що вона хотіла піти протягом 5 хвилин. Якщо вона ставила її на підлогу, це показувало, що їй не подобається розмова, і вона бажає, щоб її забрали. Коли монархиня перекладала сумку з однієї руки на іншу, це означало, що настав час закінчити розмову, і співрозмовник її затримує.

Що стосується вибору сумок, то більше півстоліття королева віддавала перевагу трапецієподібній сумці з телячої шкіри Traviata від бренду Launer, розміри якої 23х20х10. Подейкують, що в гардеробі королеви їх налічувалося понад 200. Одна така сумочка коштує майже 2 346 доларів.

Читайте також: Світломаскування, життя у метро, дефіцит палива: як британці переживали Другу світову війну

Королева не їла нічого з гострими краями

Королева Єлизавета ІІВсі члени королівської родини дотримуються суворої дієти. Королева не виключення. Її Величність мала спеціально розроблений раціон, якого вона суворо дотримувалася.

Але було в неї ще одне обов’язкове правило. Єлизавета ніколи не їла нічого з гострими краями. Вона вважала це поганою прикметою.

Колишній шеф-кухар королеви Грема Ньюбоулд розповідав про дивне упередження королеви. За його словами, у родині монархів навіть не було квадратних бутербродів: «Тут традиційно вважають, що ті, хто приносять їжу з гострими краями, – намагаються повалити трон Англії».

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: