Бальний зал в метро, голодні бактерії, станції для лосів: цікаві факти про київський метрополітен

17:40  |  21.12.2023
київське метро

Київський метрополітен багатий на цікаві історії. До прикладу, чи знали ви, що колись в підземку пускали лише за спеціальними іменними квитками або ж те, що в недалекому минулому при вході на станцію метро «Славутич» можна було побачити «прохожих», які полюбляли почухатися об стіну переходу?

І хоча зараз існують певні проблеми з столичною підземкою і не всі станції доступні через підтоплення тунелів, давайте хоч на кілька хвилин забудемо про незручності та згадаємо або ж дізнаємося, які цікаві факти зберігає цей вид міського транспорту.

Запрошення у метро

Перші квитки в київське метро
Коли київський метрополітен тільки починав свою роботу, потрапити в підземку можна було лише за спеціальними квитками-запрошеннями. Їх умовно поділяли на два види: за пред’явленням та іменні. Практика використання останніх, до речі, застосовувалася й при відкритті нових станцій, проте до них додавалися ще й талони, які перевіряли та надривали контролери.

З часом, подібний метод пропуску в метрополітен застарів і від нього відмовилися. Своєрідними новоутворенням стали спеціальні облікові талони. На початку 1980-х років вони допомогли дослідити потік пасажирів. Дані потрібні були для розробки Генплану міста. Тоді квитки видавали людям при вході у метро, на виході з підземки їх одразу ж забирали.

«Слава Україні»

станція "Золоті ворота"
Існують дані, що в приміщенні вестибюлю станції «Золоті ворота», над проходом до верхнього ескалатора можна знайти викладені смальтою червоного кольору патріотичні слова «Слава Україні!». Цей надпис був зроблений будівельниками в часи Радянського Союзу.

На жаль, національне гасло було нанесене не дуже примітно, тому й залишається для більшості людей непомітним. Більше того, навіть працівники станції не завжди можуть його відшукати.

Рогаті перехожі

Рогата худоба поблизу станцій київського метро
Як не дивно, київський метрополітен має певний зв’язок з тваринами. До прикладу, в недалекому минулому, підземним переходом біля станції «Славутич» пастухи переганяли корів на пасовища. Тоді молочним тваринам дуже подобалися стіни переходу, об які вони полюбляли чухатися.

Не так давно, на лівому березі столиці, на земельних угіддях вздовж червоної гілки метро місцеві жителі випасали своїх кіз. Тоді пасажири під’їжджаючи до станцій «Лісова» або «Чернігівська» могли побачити їх з вікон транспорту.

А станцію «Червоний хутір», користувачі київського метрополітену, окрім свого традиційного іменування, називають станцією «для лосів та білочок». Причинами цього стало місце її зведення, адже будівництво відбувалося посеред лісового масиву.

Читайте також: Без співів та в одежі: цікаві правила київського метрополітену

Цінні знахідки

Археологічні розкопки біля станцій метро
Під час будівництва станції «Контрактова площа» на глибині 12-15 метрів будівельники знайшли залишки стародавнього житлового кварталу. Тоді археологи, які одразу за викликом приїхали на майданчик, окрім фундаментів, стін та залишків підлоги, зафіксували кераміку, прикраси, ложки, тріпала, чесала, колеса, які датувалися часами Київської Русі.

Не менш ціннісними були розкопки поблизу станції «Поштова площа». Під час спорудження підземного торговельно-розважального центру, окрім знайдених старовинних археологічних артефактів, розкопали одну з центральних вулиць древнього Києва ХІ століття. Її ширина становила аж 4 метри і вела вона від Дніпра у бік Контрактової площі.

Футбольні правила в метро

київське метро
Важко повірити, але у метро та футболу є одна подібність. Прихильникам спорту відомо, що в грі є спеціальні картки: зелена, жовта та червона, які можуть показуватися гравцеві впродовж матчу в результаті тих чи інших дій.

Машиністи метрополітену теж отримують таких же кольорів своєрідні засоби попередження – спеціальні талони. Проте на відміну від футболу, за недотримання правил вони не видаються, а навпаки забираються.

В залежності від порушень спочатку машиніст віддає зелену, потім – жовту, далі — червону картки. Перші дві відновлюються після певного безпорушного періоду роботи: зелена – за півроку, жовта – за рік. За вилученням червоного талону стоїть більш серйозне покарання.

Голодні бактерії

Будівництво київського метро
Більшості людей відомо, що запуск трьох станцій київського метро, а саме «Берестейська», «Нивки», «Святошин» планували приручити до річниці революції. Але тоді задум не вдалося реалізувати через доволі незвичне явище.

Під час спорудження тунелів метрополітену близько 200 тисяч кріпильних деталей, з невідомих на те причин, стали непридатними до використання. Тоді навіть вдалися до проведення спеціального дослідження, яке показало, що болти роз’їли бактерії з ґрунтових вод.

Читайте також: «Львівська брама»: історія «мертвої» станції київського метро

Терористичні ризики

київське метро
Чимала кількість людей помічали, що всередині станцій київського метрополітену відсутні сміттєві урни. Пояснюється це перш за все безпековими викликами. По-перше, в смітнику можна залишити вибуховий пристрій, а оскільки підземка є потенційним об’єктом терористичних загроз, ризики здійснення насильницьких дій доволі високі.

По-друге, викинуті у смітник недопалки можуть призвести до пожежі, як це, до прикладу, сталося у 1987 році на станції «Kings Cross» у Великій Британії. Тоді, здавалося б, пересічний випадок призвів до справжньої трагедії, в результаті якої загинуло 31 людина.

Професія «будильниця»

київське метро
У київському метрополітені є одна з найбільш незвичних та найбільш неординарних професій в світі. Офіційно вона називається – чергова будинку відпочинку локомотивних бригад. Простими словами – «будильниця», адже саме так іменують її між собою робітники підземки. Головне завдання працівниці – пробудити машиністів, які ночують в депо та мають заступити на ранкову зміну.

Бальний зал в метро

Станція київського метрополітену "Площа Українських Героїв"
Станція київського метрополітену «Площа Українських Героїв» оповита цікавою легендою. Вважається, що вона побудована за мотивами книги Льва Толстого «Війна і мир». Кажуть, що центральний зал цієї станції є прототипом залу, де відбувся перший бал Наташі Ростової. Правдива ця інформація чи ні сказати важко, однак дизайн станції і люстри всередині неї дуже нагадують описане.

Помахай машиністу

станція метро "Дніпро"
Існують чутки, що на станції метро «Дніпро» у Києві, якщо ви помахаєте рукою машиністу, то він обов’язково відповість вам таким же жестом, і навіть посигналить. Дійсно, іноді машиністи можуть відреагувати на привітання пасажирів, в більшості випадків на вітання маленьких користувачів метро, проте подача звукових сигналів машиністам без необхідності заборонена.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: