Оральна та бар’єрна контрацепція: що краще?

17:04  |  31.08.2023
Контрацептиви, Київ
Новини компаній

Контрацептиви — медичні вироби, призначені для запобігання вагітності. З цією метою можуть використовуватися бар’єрні методи та оральні контрацептиви (ОК) засоби, наприклад, Джаз плюс. Крім пероральної контрацепції він призначається при передменструальному дисфоричному розладі, акне та для забезпечення фолатного статусу у жінок.

Що таке ОК та їх принцип дії

Протизаплідні таблетки, які регулюють репродуктивну систему жінки за рахунок вмісту певних жіночих статевих гормонів — естрогенів та прогестинів.

ОК мають наступний механізм дії:

  1. Пригнічують природну овуляцію, завдяки чому не вивільняється яйцеклітина, яка могла б бути запліднена сперматозоїдами.
  2. Роблять концентрацію слизу шийки матки більш густою і менш проникною для сперматозоїдів, що ускладнює їх проходження.
  3. Змінюють структуру ендометрію, роблячи внутрішню оболонку матки не готовою до прикріплення заплідненої яйцеклітини.

Оральні контрацептиви представлені в різних формах: комбіновані засоби, які містять естрогени і прогестини, та монопрепарати з прогестинами.

Бар’єрні методи

Способи, засновані на створенні механічного захисту між взаємодією яйцеклітини та сперматозоїда.

Основні види:

  1. Презервативи — гумові або латексні виріб, який одягається безпосередньо перед статевим актом чоловічого або жіночого статевого органу. Вони запобігають попаданню сперматозоїдів у піхву та шийку матки, а також захищають від передачі венеричних інфекцій.
  2. Сперміциди — гель, крем, пінка, супозиторії, що містять хімічні речовини, які знищують сперматозоїди і роблять шийку матки менш проникною для них.
  3. Спіраль (внутрішньоматковий пристрій) — невелика пластинка або кільце з прикріпленою ниткою, що вставляється в матку. Вона створює бар’єр і заважає заплідненій яйцеклітині прикріпитися до стінки.

Найбільш доступний варіант — презервативи, призначені для одноразового використання. Внутрішньоматкова спіраль встановлюється лише лікарем терміном від 3-х до 5-ти років.

Який спосіб контрацепції кращий

Основна перевага ОК — висока протизаплідна ефективність (до 99%). При цьому вони зменшують ризик захворювань матки та яєчників, можуть знижувати менструальні болі та регулювати цикл.

Головний мінус — необхідність щоденного застосування. Пропуск прийому може знижувати дію препарату.

Також, на відміну від презервативів, вони не захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом. Але не вимагають спеціальної підготовки, як деякі бар’єрні методи перед статевим актом.

При виборі певного методу орієнтуються на особисті уподобання та стан здоров’я, особливо при призначенні гормональних препаратів.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: