Ірландія розпочала проєкт із видачі посвідки на проживання (ВНП) українським біженцям. Докладніше про процедуру

09:56  |  20.10.2023
ВНП в Ірландії
Новини компаній

2 жовтня з’явилися дані про те, що Мін’юст Ірландії почав зв’язуватися з громадянами України, які отримали тимчасовий притулок. Метою цих листів на електронні скриньки була пропозиція отримати карту, що дозволяє проживання в країні (IRP). Також уточнюється, що цей орган запустив випуск карток у кілька етапів.

За словами консула України, О. Тютюненка, «віртуальні листи» розсилаються для уточнення фактичного місця перебування українців. Далі, цю інформацію використовують для оновлення даних та випуску карти ВНП в Ірландії. А щоб відволіктися від повсякденних буднів, можна запустити ігрові автомати фрукт коктейль, доступні 24/7 безкоштовно і без реєстрації.

Поки що, уряд країни пов’язується лише з тими, хто залишив емейл. А з жовтня-листопада планується перехід до тих людей, електронних даних від яких відомство не отримувало. При цьому, українцям не доведеться самим шукати зустрічі з Мін’юстом Ірландії. Там повідомили, що їм надішлють відповідний запит на адреси, зазначені в документах.

Що передувало рішенню про видачу ВНП людям з України

Наприкінці травня 2023 року почали з’являтися новини про те, що Ірландія, ймовірно, може видати ВНП близько 30 тисячам українців. На той момент, там було близько 75 тисяч наших співгромадян. Проте, в уряді уточнили низку нюансів:

  • Щоб отримати дозвіл, людина повинна мати стабільну роботу;
  • Якщо українці не працюють, а здобувають освіту, це теж є приводом для видачі ВНП.

Крім цього, представники уряду погодилися з тим, що людей доведеться мотивувати повернення додому після закінчення конфлікту. Йдеться про надання фінансової допомоги та будь-якої підтримки протягом певного періоду. Останнє питання було відкладено на додаткове вивчення. І, більше того, всі перебували в очікуванні на рішення ЄС про продовження директиви про тимчасовий притулок.

27 вересня з’явилася новина про виділення владою Ірландії 1 млрд євро на біженців з України. Це рішення покликане допомогти людям із оплатою житла. Також його розгляд було обумовлено розміщенням до 700 людей у ​​наметовому таборі на початку вересня на короткі терміни. Нагадаємо, що ці заходи були пов’язані з житловою кризою, а сам табір розміщувався у графстві Ліїш на території Страдбаллі Хол.

Особливості картки на ВНП в Ірландії

За інформацією від українського консула в Ірландії, IRP-картку отримає будь-який громадянин України, який має тимчасовий захист. Тим часом дані картки покликані спростити процедуру продовження цього статусу. Щобільше, українці можуть самі звернутися за отриманням такої карти.

Принагідно, такий дозвіл дає нашим землякам ті ж права, що й, наприклад, людям, які мають робочу візу. При цьому, карта видається на період дії тимчасового притулку. Іншими словами, її потрібно буде перевипустити за кілька тижнів до закінчення терміну.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: