Трамвайна диспетчерська на Львівській площі: що чекати киянам від Алекса Купера

14:00  |  26.09.2022

Трамвайна диспетчерська на Львівській площі у столиці вже тривалий час перебувала в занедбаному стані, однак нещодавно стало відомо, що приміщення взяв в оренду ресторатор Алекс Купер. Тепер диспетчерська отримала другий шанс на життя. Сьогодні розповідаємо, що може з’явитися на базі диспетчерської та чому це добре для столиці.

Побудова та історія диспетчерської на Львівській площі

Фото: спільнота “Український модернізм”
Фото: спільнота “Український модернізм”

Трамвайну диспетчерську на Львівській площі збудували в 1982 році за індивідуальним проєктом архітектора Яноша Яношевича Віга. До слова, його руці належать чимало споруд у Києві, зокрема це реконструкції Маріїнського палацу, київських станцій фунікулера, готель «Інтерконтиненталь-Київ» та готель «Софія Hyatt» біля Софійської площі. 

Довідка: Янош Віга — архітектор, керівник архітектурного бюро «Янош Віг і партнери». Член Національної спілки архітекторів України. Дійсний член Академії архітектури України (1994). Член містобудівної ради Києва. Віце-президент Демократичного союзу угорців України (1993–1999).

Читайте також: Промзони та закинуті ділянки – як забудовники будуть новий Львів на колишніх заводах

Янош відзначився модерністськими поглядами на архітектуру, а в його спорудах поєднувалися різні форми та матеріали, однак деякі проєкти так і залишилися незавершеними. Зокрема, до них можна віднести Київський інститут театрального мистецтва ім. І. К. Карпенка-Карого та проєкти реконструкції Львівської площі, на якій і розташувалася диспетчерська. Її називали перлиною модернізму, адже звичайне службове приміщення Янош трансформував у кубічну споруду з круглими вікнами та текстурним фасадом. 

Тривалий час диспетчерська виконувала свою роль, однак з 1996 року її робота завершилася. Річ у тому, що тогочасний очільник столиці Олександр Омельченко закрив маршрут трамваю №2 «Старовокзальна вул. — Львівська площа». Крім того, за ініціативи Омельченка було знищено 200 км трамвайних колій, натомість у столиці побільшало маршруток. Додамо, що Омельченко не був найкращим взірцем управління, а за його каденції відбулося чимало корупційних скандалів. У майбутньому на місці диспетчерської планували звести вхід на станцію «Львівська Брама», ця ідея не втілилися в реальність.

Читайте також: Приватні бомбосховища: як в Україні розвивається тенденція на бетонні укриття

Локація для їжі та музики

“Бургер Фарм”

“Бургер Фарм”

“Фазенда Бар”

“Фазенда Бар”

З 2009 року диспетчерську вподобали заклади, які спеціалізувалися на їжі.

Власник об’єкта ТОВ «Діолен» здавав приміщення в оренду рестораторам. Так, тут встигли відкритися і закритися “Фазенда Бар” та “Бургер Фарм”. До слова, останній заклад працює і сьогодні, але вже за іншою адресою: бульвар Тараса Шевченка, 56. 

У 2021 році будівлю диспетчерської хотіли демонтувати, і тут навіть з’явився будівельний паркан — та паспорта робіт не було. Столична громада вчасно забила на сполох, тож власнику довелося відкласти свої бізнес-плани. 

Цікаво, що будівля Яноша Віга не перебувала в аварійному стані, а лише потребувала реставрації. Після скандалу диспетчерська залишилася на місті, однак ревіталізувати приміщення не поспішали. Чимало об’єктів промислової архітектури в Києві трансформували у креативні простори — так з’явився новий 

Рятувати будівлю взявся одеський та київський ресторатор Алекс Купер, який від початку повномасштабного вторгнення активно волонтерить. Зокрема, команда Купера годує бійців ЗСУ та Тероборони. В Києві ресторатор володіє закладами «Молодість» та Kyiv Food Market, обидва є успішними й сьогодні. У планах бізнесмена відновити будівлю, здійснити всередині необхідну реставрацію, а в приміщення відкрити сучасний заклад харчування.

Читайте також: Ревіталізація — як у Києві трансформують занедбані будівлі та промислові зони

Варіант ізраїльського кафе

Кафе Shalom, яке полюбила молодь, розташоване за адресою вул. І.Мазепи, 5а.

Кафе Shalom, яке полюбила молодь, розташоване за адресою вул. І.Мазепи, 5а.

В одному зі своїх нещодавніх інтерв’ю виданню The Village Алекс Купер повідомив, що диспетчерська відкриє заклад у форматі take away, тобто посадкових місць всередині не передбачається, гості братимуть з собою напої та страви. 

Купер додав, що новий заклад на Львівській площі може стати мережевим варіантом ізраїльського кафе Shalom, яке полюбила молодь. Shalom ресторатора розташувався за адресою вул. І.Мазепи, 5а. У меню пропонують традиційні страви ізраїльської кухні, як-от хумус, бабагануш, фалафель та свіжоспечені піти.

Ймовірно, що схоже меню може бути і в диспетчерській. До слова, Купер зауважує — команда зробить все, щоб зберегти оригінальність споруди. Вони проведуть лише необхідний ремонт, ресторація займе перший поверх. Як використовуватимуть другий — наразі невідомо.

Попри те, тенденція на ревіталізацію закинутих будівель в Україні не може не тішити, і столиця — чудовий тому взірець. Наразі відомо, що роботи в диспетчерській розпочнуть незабаром, а вже після реставрації буде відкрито заклад Алекса Купера.  

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: