Кішки, стоматологи, коронавірус: фобії відомих диктаторів

09:03  |  12.03.2022

Здавалося б, коли в тебе є гроші, влада, сила, то тобі немає чого боятися, проте це зовсім не так. Жорстокості Муссоліні, Гітлера, Сталіна, Путіна не було і немає меж, але навіть ці тирани не такі вже і невразливі.

Всі вони мали та мають внутрішні страхи, якими не в змозі керувати та які перетворювали, та надалі продовжують перетворювати, їх в страждаючих людей. Далі доволі несподівані фобії відомих світових диктаторів.

Беніто Муссоліні

Беніто Муссоліні

Згідно з різними джерелами, лідер італійських фашистів Беніто Муссоліні боявся стати імпотентом. Він вважав, що його чоловічі здібності можуть зурочити.

Для того, щоб цього не відбулося, політичний діяч нібито засовував руку до кишені брюк і впродовж спілкування з ким би то не було тримався за свої геніталії.

Окрім цього, фашистський диктатор страждав на айлурофобію — психологічний розлад, при якому людина відчуває сильний страх побачивши кішок або навіть при думках про них. Він вірив, що по одному з католицьких вірувань, ці домашні тваринки прислуговують дияволу.

Наполеон Бонапарт

Наполеон Бонапарт

На таку ж саму фобію страждав і Наполеон. Існує легенда, що айлурофобія з’явилася в нього ще в дитинстві. Згідно з різними даними, коли імператору було 6 місяців на нього вистрибнула кішка.

Здавалося б, невинна дія з роками переросла в справжній страх перед тваринами і назавжди залишила відбиток на його психіці.

Але не айлурофобією єдиною. Французький лідер страждав і на гіпофобію — панічна боязнь коней. Проте дане побоювання було вибірковим. Стверджується, що Наполеон страшився тільки білих скакунів. Саме ця масть була відсутньою в його стайнях.

Хоча існує суперечність. Часто, на картинах французький лідер зображувався саме на білому коні. Вважають, що це видумка художників задля посилення героїчності образу полководця.

Читайте также: Бомбоубежище и секретная станция: топ-12 фактов о Киевском метрополитене

Адольф Гітлер

Адольф Гітлер

Диктатор Гітлер окрім яскраво вираженого антисемітизму страждав на велику кількість нервових розладів і фобій. Одним з найбільш відомих страхів фюрера була боязнь стоматологів. Книга Меневзи Депрес-Хеннем «Дантист диявола» написана на основі записок лікаря лідера нацистської партії Йоганнеса Блашке.

Стоматолог писав, що Гітлер мав дуже проблемні зуби. Його часто турбували захворювання ясен, абсцеси, неприємний запах з порожнини рота. Пов’язано це було скоріше за все з способом життя фюрера: він не завжди був заможним, бідував, погано харчувався тощо.

Окрім цього, дантист писав про низький больовий поріг діяча, а так як хороших знеболювальних тоді ще не було, то часто доводилося розтягувати лікування одного зуба на кілька сеансів. Проте навіть це не допомагало, німецький лідер часто вередував та панікував у стоматологічному кріслі.

Підтвердженням боязні та страху лікування зубів є фраза самого фюрера, яку він одного разу вигукнув генералу Франко. Після невдалих переговорів він сказав: «Я краще дам вирвати собі два чи навіть три зуби аніж пройду через це ще раз!»

Цікавий факт: ідентифікувати труп Гітлера, який був спалений після його самогубства вдалося саме по зубах фюрера.

Йосип Сталін

Йосип Сталін

«Вождь усіх народів» теж мав фобії. Диктатор страждав сомніфобією — патологічна боязнь сну. Причинами такого стану Сталіна могли бути дитячі травми, відчуття власної безпорадності, хвороблива підозрілість тощо.

Такий стан свого лідера радянська пропаганда намагалася пояснити тим, що вождь наскільки сильно турбується про країну, що не може навіть спати. А ті люди, яким «пощастило» жити в Радянському Союзі переоповідають, що такий стан Сталіна пояснювали тим, що «батько народів» був вимушений працювати без відпочинку і сну, щоб всім краще жилося.

Радянський драматург Микола Ерман писав:
…В миллионах разных спален
Спят все люди на земле…
Лишь один товарищ Сталин
Никогда не спит в Кремле.

Окрім цього, Сталін страждав і на аерофобію. Він наполегливо уникав авіаперельотів. Винятком стала зустріч лідерів антигітлерівської коаліції по маршруту «Баку-Тегеран» і назад (Тегеранська конференція), коли в цілях безпеки Сталін проміняв радянський Ли-2 на надійніший американський літак Douglas C-47 Skytrain.

Причому летів Сталін не весь шлях, а тільки з Баку, тобто частину маршруту все-таки подолав наземним транспортом. Історичний політ супроводжувався 27 винищувачами перехоплювачів.

Читайте также: Сталинское метро в Киеве: история секретного проекта НКПС №1

Кім Чен Ір

Кім Чен Ір

Колишній північнокорейський державний діяч Кім Чен Ір здається теж страждав на аерофобію. Кажуть, він боявся літати та майже завжди віддавав перевагу мандрівкам на броньованому потязі.

Важко уявити, але під час довготривалих візитів до Радянського Союзу чи Східної Європи він їхав в залізничному вагоні. Наприклад, у 2001 році подорож до Москви зайняла у нього 24 дні.

Згідно з офіційними даними влади Північної Кореї, помер Кім Чен Ір у своєму ж бронепоїзді. Трапилося це у 2011 році під час поїздки по країні.

Володимир Путін

Володимир Путін

Ну і наостанок»вишенька на тортику». Наш кровавий сучасник Володимир Путін суцільний набір комплексів, фобій і страхів. Стан його психологічного здоров’я вже точно не викликає запитань.

Більшість адекватно мислячих людей зрозуміли, що Путін явно хворий. Не даремно колишній канцлер Німеччини Ангела Меркель сказала, що російський очільник «живе в іншому світі» та «втратив зв’язок з реальністю».

Страх захворіти коронавірусом став для нього паранойним. Зрозуміло, що ніхто не хоче підхопити цей підступний вірус, але захист від зараження очільник Кремля перетворив у манію.

Поговорюють, що він живе у бункері, все його найближче оточення перебуває разом з ним та немає можливості контактувати з навколишнім світом. Більшість зустрічей Путін проводить дистанційно, а всі хто контактують з ним здають відповідні аналізи. Справжню насмішку викликає довжилезний  стіл та відстань на якій сидять гості «господаря».

Але якби там не було, добро завжди перемагає зло. Історія продовжується і її завжди пишуть переможці. Правда за нами.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте також: Кішки, стоматологи, коронавірус: фобії відомих диктато… […]

  2. […] Читайте также: Кішки, стоматологи, коронавірус: фобії відомих диктато… […]

  3. […] Читайте также: Кішки, стоматологи, коронавірус: фобії відомих диктато… […]

  4. […] Читайте также: Кішки, стоматологи, коронавірус: фобії відомих диктато… […]

  5. […] Читайте также: Кішки, стоматологи, коронавірус: фобії відомих диктато… […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: