«Квіти України»: як історичну будівлю рятували від перетворення в офісний центр

16:10  |  24.12.2021
"Квіти України"

"Квіти України"

Столиці вже не звикати до знищення історичних об’єктів — час від часу у локальній пресі спалахують заголовки із скандальними деталями знищення пам’ятки. Так було зі спорудою Барбана, коли забудовник потайки уночі зруйнував садибу 19-ого століття — така ж участь мала настигнути і будинок “Квіти України”. Забудовник вирішив, що на цьому місці краще побудувати новий офісний центр, однак суспільство вирішило інакше. Це резонансна історія спричинила шквал у пресі, але водночас повернула віру в силу громадської думки. Розповідаємо деталі та розбираємося, що ж таки сталося.

Будинок “Квіти України”

 “Квіти України”

Будинок “Квіти України” у часи СРСР. Фото з відкритих джерел

Споруда у стилі пізнього модернізму “Квіти України” або, як її називали в народі “дім з виноградом”, була зведена в період з 1983 по 1985 роки. Її спроектував народний архітектор Микола Левчук для комунального підприємства, яке, власне, і займалося дослідженням рослин. Його авторству належить понад 100 споруд, зокрема патріарший собор Воскресіння Христового в Києві та житловий масив Теремки-2.

Проект будівлі виграв спеціалізований конкурс та отримав премію Спілки архітекторів України як “будівля року”. П’ятиповерховий об’єкт заввишки в 21 метр став одним з головних архітектурних див в районі, розташований він за адресою вулиця Січових Стрільців, 49.

Спочатку в приміщенні розмістили оранжерею рослин для флористів, тут можна було і купити квіти, і помилуватися ними. Для більшості дітей того періоду дитинство було пов’язано з цією оранжереєю — саме сюди ходили мами і бабусі у пошуках нової гарденії чи айстри. Всередині будівлі також розмістили унікальні вітражі авторства українського живописця Сергія Одайника, крім того, звідусіль лунали співи птахів та звуку водоспаду. Ці записи вмикали на аудіокасетах, щоб занурити відвідувача у тропічну атмосферу.

З часом будинок почав втрачати своє першочергове призначення, однак став прикрасою округу завдяки 30-літньому винограду, який огорнув фасад історичної споруди. З 2010 року тут функціонував супермаркет, певні приміщення здавали в приватну оренду, втім в останній час будівля не привертала увагу чинної влади.

“Квіти України” — початок демонтажу

Процес демонтажу “Квіти України”.

Процес демонтажу “Квіти України”. Фото: Facebook

На початку червня 2021 року стало відомо про “реконструкцію” будинку. Обурені люди вимагали у забудовників дослухатися до громадської думки, зокрема зберегти озеленення фасаду. Натомість 25 червня було знищено 30-річний виноград, згодом демонтовано унікальні люстри та вітражі. Як стало відомо, цю будівлю придбали Олексій Пишний та Андрій Скалозуб з метою створення там 9-поверхового (висота приблизно складатиме 27 метрів) офісного центру з підземним паркінгом.

Фасад споруди згідно з рендером планували повністю змінити. Прохання людей показати документи на дозвіл проведення робіт було проігноровано. Активісти обурились подібним відношенням до будівлі та почали збирати навколо себе однодумців, щоб зберегти модерністичний об’єкт.

Рендер “реконструкції” будинку “Квіти України”

Рендер “реконструкції” будинку “Квіти України” від забудовника. Фото: Facebook

У соцмережах небайдужі створили громадську ініціативу “Зберегти Квіти України”, куди доєдналися всі охочі, там ж активісти розповідали про поточний стан справ. 6 липня 2021 року неподалік від будівлі відбувся мітинг, на якому активісти вимагали у влади реставрувати модерністичну споруду, а не реконструювати її на типовий торгово-офісний центр.

Згодом організатори мітингу наголосили на необхідності надання павільйону “Квіти України” охоронного статусу пам’ятки архітектури від Міністерства культури України та Департаменту охорони культурної спадщини КМДА. Слід зазначити, що, за словами забудовника, будинок був придбаний не в охоронному статусі — ці слова підтвердив і мер Києва Віталій Кличко, коментуючи ситуацію.

Об’єкт культурної спадщини

Мітинг проти “реконструкції” будинку “Квіти України

Мітинг проти “реконструкції” будинку “Квіти України” 6 липня. Фото з відкритих джерел

12 липня поточного року забудовник розпочав демонтаж головного фасаду павільйону “Квіти України” — у відповідь на ці дії активісти зруйнували паркан навколо будинку і почали блокувати будівельну техніку.

Ситуація навколо споруди набула широкого розголосу у пресі, тож міністр культури Олександр Ткаченко заявив про необхідність зупинки демонтажу “Квітів України”, а також вирішення питання про надання охоронного статусу будівлі. Мітинги небайдужих все-таки допомогли просунути вирішення ситуації.

Уже 13 липня районний суд міста наклав арешт на будівлю і виніс рішення про заборону ведення будь-яких робіт на час досудового розслідування. Причиною цьому стало порушення авторських прав архітектора «Квітів». 3 серпня Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будівлю “Квіти України” до переліку об’єктів культурної спадщини Києва. 6 серпня міністерство культури та інформаційної політики внесло будівлю до реєстру державних пам’яток. “Квіти України” отримали шанс на збереження та необхідну реставрацію.

“Квіти України” — результати боротьби

“Зберегти Квіти України”

Альтернативна візуалізація проекту реставрації павільйону представлена громадською ініціативою “Зберегти Квіти України”. Фото: Facebook

“Квіти України” — це показовий кейс того, як громадськість може впливати на формування міста. На жаль, той факт, що в Україні дуже мало цінних архітектурних об’єктів знаходяться в статусі історичних пам’яток, дає недобросовісним забудовникам можливість створювати численні ЖК чи ТРЦ, руйнуючи культурну спадщину. Однак “Квіти України” зламали цю традицію завдяки небайдужості людей.

Втім, слід зазначити, що боротьба триває й досі, зокрема 15 вересня 2021 року ПАТ “Квіти України”, яке й було замовником будівництва, подало позов “про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації” проти Тараса Грицюка, члена ініціативної групи “Зберегти Квіти України”.

В свою чергу архітектор будівлі Микола Левчук разом з однодумцями звернулися до суду через порушення авторських прав. 25 жовтня суд постановив, що будь-які будівельні роботи з “Квітами” порушують авторське право архітектора. Як відомо, допоки триватиме судова тяганина, “Квіти” не будуть чіпати. Як буде розвиватися ситуація зі спорудою надалі — питання часу. Однак, незважаючи на труднощі, суспільство змогло продемонструвати свою значимість у формуванні обличчя міста. “Квіти України” обіцяють і справді розквітнути.

Автор: Тетяна Семаковська

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте також: «Квіти України»: як історичну будівлю рятували від пер… […]

  2. […] Читайте також: «Квіти України»: як історичну будівлю рятували від пер… […]

  3. […] Читайте також: «Квіти України»: як історичну будівлю рятували від пер… […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: