Замкнені депутати, доба обговорень та історична подія: цікаві факти про Конституцію України

14:51  |  28.06.2021
Конституція України

Конституція України – головний Закон країни. Вона є гарантом прав і свобод, а також визначає політичний лад держави. Її прийняття відбулося 28 червня 1996 року, тоді ж цей день було проголошено державним святом українського народу. Далі добірка цікавих і, можливо, маловідомих фактів про основний Закон країни — Конституцію України.

 Конституція Пилипа Орлика

Конституція Пилипа Орлика

Україну називають батьківщиною найстарішої конституції в світі. Прийняв її гетьман Війська Запорозького Пилип Орлик в 1710 році. Написаний цей документ був в двох варіантах — на латині і староукраїнською мовою та складався з преамбули і 16 параграфів.

Згідно з Конституцією Орлика, відбувалося обмеження гетьманських привілеїв, зменшувалась соціальна нерівність, зберігався особливий статус запорожців та, напевно найважливіше, прописувалося політичне й церковне відокремлення України від Росії. Документ був укладений як угода між Гетьманом та Військом Запорозьким (народом України).

Читайте также: Як приймали Конституцію України: боротьба з комуністами та посилення повноважень президента

 Могла бути не прийнята 28 червня

Новій Конституції України бути

Конституція України могли були і не прийняти 28 червня. Напередодні знакового засідання парламенту, Президент України видав указ про проведення 25 вересня 1996 року всеукраїнського референдуму. Його предметом було прийняття основного Закону країни, проте згодом, після прийняття Конституції, цей указ був скасований.

 6 років підготовки

Прийняття Конституції України

З 1990 по 1996 рік тягнувся процес підготовки Конституції. Протистояння між президентом України і парламентом на тлі тривалої соціально-економічної кризи «гальмувало» процес ухвалення документа.

Під час обговорення проектів Конституції самими спірними питання були: поділ повноважень між гілками влади, державна символіка, приватна власність, статус Криму та статус російської мови.

Читайте также: 10 политических деятелей, которые внесли свой вклад в историю Киева и Украины

Доба поспіль

Прийняття Конституції України

Розгляд проекту головного Закону на засіданні Верховної Ради тривав цілу добу. В результаті обговорень за підсумками безперервної 24-годинної роботи нардепам вдалося прийти до спільного рішення в узгодженні всіх положень документа. Голосування проводилося по кожній статті окремо і цілими розділами. В цілому голосування за Конституцію України відбулося о 9:20 ранку 28 червня 1996 року.

Замкнені депутати

Прийняття Конституції України

Існує легенда про нібито закриті зовні двері сесійної зали та замкнених депутатах. Насправді, близько 2 годин ночі 28 червня багато парламентарії почали розходитися. Тоді голова Верховної Ради Олександр Мороз оголосив, що виставить на голосування питання про позбавлення мандатів всіх відсутніх. Це змусило нардепів повернутися на робочі місця з вибаченнями.

«Є Конституція!»

Конституцію України прийнято

Слова «Є Конституція» стали першими словами тодішнього голови Верховної Ради Олександра Мороза після прийняття основного Закону країни.

Історична подія

Прийняття Конституції України

Президент України Леонід Кучма був відсутній на пам’ятному засіданні парламенту, однак за кілька хвилин до остаточного прийняття депутатами Конституції прийшов до сесійної зали. Кучма в своїй короткій промові назвав прийняття Конституції історичною подією.

Одна з найдемократичніших у світі

Конституція України з підписами народних депутатів

Міжнародне співтовариство назвало українську Конституцію однією з найдемократичніших у світі.

Цікаві екземпляри

Міні Конституція України

В 2011 році був створений найменший екземпляр Закону. Його розмір — 2 на 3 см.  Автором став художник-графік Ігор Степанов. У книзі всього 160 сторінок, а кожна буква не більша ніж 1 мм. Важить ця міні-Конституція лише 15 г.

Є також і електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Її авторами є брати Капранови, а художником виступає Олександр Костенко.

Читайте также: Градоначальники: лучший мэр в истории Киева

Єдине свято, який прописане в Конституції

Конституція України

Цікавий факт, 28 червня — День Конституції України – єдине  державне свято, яке прописане у Конституції України. Згідно з статтею 161, День прийняття Конституції України є державним святом і має відповідну назву День Конституції України.

Руслана Сторожук

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: