В Киеве предлагают установить памятник гетману Мазепе

11:32  |  09.01.2019
В Киеве предлагают установить памятник гетману Мазепе

Иван Мазепа

В Киеве предлагают провести открытый конкурс на памятник Ивану Мазепе в столице и рейтинговое голосование по месту его установки. Соответствующая петиция зарегистрирована на сайте Киевского горсовета.

«У цьому році виповниться 380 років з дня народження Івана Степановича Мазепи та 310 років з дня його смерті. Іван Мазепа народився на хуторі Мазепинці Київського воєводства, неподалік Білої Церкви. Він визначний український військовий, політичний і державний діяч, Гетьман Війська Запорозького. Після обрання гетьманом намагався відновити авторитет гетьманства в Україні. Зробив великий внесок до економічно-культурного розвитку держави. Метою Мазепи як гетьмана Війська Запорозького було об’єднання козацьких земель Лівобережжя, Правобережжя, Запоріжжя і, якщо можливо, Слобожанщини й Ханської України у складі єдиної Української держави, встановлення міцної автократичної гетьманської влади у становій державі європейського типу зі збереженням традиційної системи козацького устрою. Він докладав усіх можливих на той час зусиль заради сильної, розвиненої, освіченої і незалежної від Польщі, Московії та Османської імперії України. Можливо розгляд пропозицій по спорудженню пам’ятника не на часі, враховуючи наступні виборі. Проте це буде ще одним лакмусовим папірцем стосовно кандидатів», — пишет автор Константин Блажчук.

Автор утверждает, что не стоит рассматривать предложения на установку памятника на Бессарабской площади. По его словам, это место сильной негативной энергетики.

«А в таких місцях років як мінімум сто будувати не варто. Тим більше, що якщо гість Києва спитає: «де розташовано пам’ятник Мазепі?» у відповідь почує «ну це там де стояв…» Подвійний негатив», — пишет Блажчук.

«Не варто розглядати і пропозиції по «заміні» відомих пам’ятників у Маріїнському парку, чи гармату на Арсенальній. Нехай Історія залишиться Історії. Можливо, у свій час, можна було не зносити пам’ятники царям, які безумовно мали художню цінність, а теж залишити їх Історії і в назіданіє. Варто розглянути місця пов’язані з Мазепою. Його коштом тільки в Києві було відновлено чи побудовано: у Києво-Печерскій Лаврі — Троїцька Надбрамна церква, Успенський собор, Церква Всіх святих над Економічною брамою, Кам’яний мур з баштами; Свято-Троїцький собор Кирилівського монастиря, Церква Різдва Богородиці, Микільська лікарняна церква, Трапезна Покрови Богородиці, Вознесенська церква, Військовий Микільський собор, Богоявленський собор, Софійський собор, дзвіниця, дзвін і мури Софіївського монастиря і т.д. Велику роль відіграв Іван Мазепа в становленні Києво-Братської школи, а потім колегії, заснованої київським митрополитом Петром Могилою. Саме за допомогою Мазепи цей навчальний заклад набув статусу академії і увійшов в історію як Києво-Могилянська академія. Тож попередньо пропонуються такі локації: навпроти Лаври, біля Мистецького Арсеналу; біля (або на території) Могилянки; на вул. Івана Мазепи навпроти провулку де був Військовий Микільський собор», — говорится в тексте петиции.

Для того, чтобы петиция была рассмотрена в Киевской мэрии ее должны поддержать 10 000 человек. На данный момент петицию никто не подписал.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: