У столиці викрили групу зловмисників у шахрайстві під виглядом пасажирських перевезень

15:00  |  29.11.2023
У столиці викрили групу зловмисників у шахрайстві під виглядом пасажирських перевезень

Фото: kyiv.npu.gov.ua

Використовуючи вразливість у мобільному додатку міжнародного сервісу таксі, фігуранти вносили зміни до інформації про поїздки. У такий спосіб зловмисники привласнили щонайменше 200 тисяч гривень. Правоохоронці провели 5 обшуків в учасників угруповання. На вилучене майно, зокрема 70 тисяч доларів, накладено арешт. Організатору повідомлено про підозру.

Джерело: Відділ комунікації поліції Києва

Організував шахрайську схему 23-річний мешканець столиці, який залучив до неї спільників. Фігуранти створили Telegram-канал, де приймали замовлення щодо пасажирських перевезень за заниженими тарифами.

Надалі шахраї створювали відповідні замовлення в мобільному додатку однієї з популярних служб таксі. Використовуючи вразливості в роботі додатка, аферисти змінювали інформацію замовлення.

Таким чином правопорушники заволодівали коштами за поїздку. Отримані від злочинної діяльності кошти зараховувались на номери підконтрольних банківських рахунків зловмисників.

За попередніми даними, фігуранти завдали збитків міжнародній компанії на загальну суму 5 тисяч євро, що в еквіваленті становить майже 200 тисяч гривень.

Поліцейські провели 5 обшуків в оселях та автомобілях фігурантів. Вилучено понад 70 тисяч доларів, комп’ютерну техніку, накопичувачі даних, мобільні телефони, банківські картки, сім-холдери, автомобіль та чорнові записи.

Під час проведення слідчих дій зловмисники безрезультатно намагалися знищити нотатки, що містять важливу доказову інформацію. На вилучене майно, зокрема готівку в іноземній валюті, накладено арешт.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до п’яти років позбавлення волі.

Організатору оголошено підозру та до суду направлено клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання вартою.

За результатами аналізу вилучених у ході обшуків доказів буде прийнято рішення щодо оголошення підозри іншим учасникам шахрайської схеми.

Тривають слідчі дії з метою встановлення можливих спільників зловмисників та загальної суми завданих збитків.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: