У Києві затримали шахрая, який привласнював благодійні внески українців на допомогу ЗСУ

13:12  |  08.06.2023
У Києві затримали шахрая, який привласнював благодійні внески українців на допомогу ЗСУ

Фото: kyiv.npu.gov.ua

Чоловік привласнював донати громадян, використовуючи нарізки відеоматеріалів з офіційних джерел відомого благодійного фонду та телеграм-каналу бригади ЗСУ. Усі зібрані пожертви зловмисник витрачав на власні потреби. Фігуранту загрожує до восьми років позбавлення волі.

Джерело: Відділ комунікації поліції Києва

Правоохоронці викрили організатора-псевдоволонтера, який ошукував громадян під приводом збору грошей на потреби ЗСУ.

Фігурантом виявився мешканець Миколаївської області, 1996 року народження.

Начальник Голосіївського управління Араік Кочкадамян повідомив, що зловмисник зареєстрував особистий YouTube-канал, на якому і займався злочинною діяльністю:

«Для досягнення своєї мети фігурант використовував нарізки відеоматеріалів з офіційних джерел, зокрема відео відомого благодійного фонду та публікації каналу однієї зі штурмових бригад ЗСУ. Надалі злочинець на відеохостингу YouTube публікував зроблені ним фейкові відеоматеріали. У реквізитах для «благодійного внеску військовослужбовцям» вказував власні банківські рахунки. Надалі, громадяни, які виявляли бажання передати грошові кошти на допомогу ЗСУ, здійснювали перекази коштів на банківські карти, що перебувають в користуванні шахрая. Наразі слідством зібрано докази щодо вчинення злочинів стосовно трьох потерпілих. Проте, за оперативними даними, кількість ошуканих громадян може бути близько двох тисяч. Суми внесків були різні — від 1 гривні до 800 гривень. Загальна сума, яка була перерахована чоловіку може складати понад 710 тисяч  гривень».

Відомості за цим фактом внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України – шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки. Фігуранта поліцейські затримали.

Слідчі за процесуального керівництва окружної прокуратури вже повідомили чоловіку про підозру та звернулись з клопотанням до суду щодо обрання запобіжного заходу.

Псевдоволонтеру загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

«На даний час злочинну діяльність каналу припинено і тривають процесуальні дії щодо документування та зібрання доказової бази відносно інших причетних до кримінального правопорушення осіб, а також постраждалих від дій афериста. Триває досудове розслідування», — додав підполковник поліції. 

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: