У Києві запрацював Центр захисту та підтримки дітей, які постраждали від насильства

18:40  |  11.11.2022

У Києві відкрили Центр захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя для дітей, які постраждали або стали свідками насильства, за моделлю Барнахус.

Участь у відкритті взяли заступниця голови КМДА Марина Хонда, керівниця програми захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джин Чой, заступник Міністра юстиції України, голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Олександр Банчук, заступниця Міністра соціальної політики Уляна Токарєва, представники правоохоронних органів, судів.

«У минулому році ми підписали меморандум про співпрацю з ЮНІСЕФ, і створення Барнахусу було одним із головних його завдань. Але ми тоді й подумати не могли, наскільки актуальним та потрібним цей заклад буде зараз, в умовах війни.

У цьому закладі дітей, які постраждали від насильства, будуть опитувати для слідства у випадку, якщо дитина постраждала від насильства або стала його свідком. Опитування буде проводитися у дружньому середовищі, і запис може використовуватися в суді як доказ без повторної травматизації дитини. Крім того, постраждалі зможуть отримати тут комплексну соціальну, психологічну, медичну та інші види допомоги», – зазначила Марина Хонда.

Основні завдання центру Барнахус:

  • створення умов для проведення опитування дитини у дружньому середовищі;
  • надання психологічних послуг дітям, які постраждали або стали свідками у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з насильством;
  • організація за потреби проведення освідування, судово-медичної або судово-психологічної експертизи постраждалих дітей та оцінки потреби дитини в лікуванні та наданні медичної допомоги.

Реалізація проекту Центр Барнахус виконана в рамках реалізації меморандуму Києва з ЮНІСЕФ про співпрацю, який було підписано 15 грудня 2021 року.

Із боку міста було виконано зобов’язання про виділення приміщення та проведення ремонтних робіт. З боку Української фундаціії громадського здоров’я було закуплено облаштування центру за фінансової підтримки ЮНІСЕФ. Також у створенні центру взяла участь Міжвідомча координаційна рада з питань правосуддя щодо неповнолітніх.

Читайте також: Київ передав прикордонникам 50 мікроавтобусів

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: