Скарби, цінні артефакти, радіоактивні елементи: топ-10 цікавих фактів про річку Дніпро

12:50  |  31.03.2021
р. Дніпро

Річка Дніпро — одна з найбільших річок Європи. Ще до нашої ери вона була сакральним об’єктом для багатьох народів і відігравала важливу роль в політичному і економічному розвитку міст і поселень, служила об’єктом вірувань і релігійних культів, ставала героєм фольклорних і літературних творів. У наші дні вона є головною водною артерією України, яка забезпечує водою 70% населення країни. Далі добірка найцікавіших і, можливо, маловідомих фактів про головну річку України.

1. Походження назви

р. Дніпро

Дніпро — найбільша і найважливіша річка України, але відома вона була задовго до утворення цієї держави і навіть до утворення Київської Русі. Крім слов’ян, на її берегах засновували свої поселення представники Трипільської цивілізації, скіфи, сармати, греки.

Одна з давніх назв річки Дніпро — Борисфен. Вона зустрічається в роботах грецького історика Геродота, а також в працях Плінія і Страбона. У римських істориків річка іменується як Данапріс, у древніх слов’ян — Славутич, а у кримських татар і турків — Узу.

Сучасна назва річки Дніпро йде корінням до іранських мов, на яких розмовляли племена скіфів і сарматів. Корінь dān, який в різних варіантах широко поширений серед гідронімів, позначав слово «річка», āpr — означало глибока. Таким чином, назва перекладається як «глибока річка».

Читайте также: Истории и легенды киевских рек

2. На дні Дніпра можна знайти скарби

р. Дніпро

У районі порогів річки деякі аквалангісти шукають скарби, імовірно затонулі тут разом з потерпілими крах суднами. Одна з легенд говорить, що війська отамана Івана Підкови після чергового нападу на Стамбул перевозили через поріг дивовижні багатства. Кажуть, що в їх числі була статуя коня, цілком відлита із золота. Кілька кораблів розбилися на порогах, а скарби залишилися десь на дні.

Професійні дайвери сьогодні продовжують вивчати дно Дніпра біля старовинних міст, розраховуючи виявити історично цінні артефакти, і зовсім не дарма. Багато знахідок просто вражають: унікальна зброя і посуд, останки стародавніх тварин і так далі. На тих ділянках, які були затоплені після пуску великої кількості ГЕС, аквалангістами були виявлені залишки християнського храму та інших будівель.

3. На Дніпрі є власна Куба

Острів Куба на р. Дніпро

Невеликий острівець на Дніпрі вище за течією від Кайдацького мосту (Дніпропетровська область) називається Куба. На жаль, інформації про походження назви острова немає. За думкою кандидата історичних наук, завідувача відділом Дніпропетровського Національного історичного музею імені Д.І.Яворницького Максима Кавуна, етимологія цієї назви – явно свіжа, радянських повоєнних часів. На старих картах Катеринослава і довоєнних картах Дніпропетровська такий острів вище сучасного Кайдацького мосту завдано, але як безіменний.

4. Дніпро зіткнувся з екологічними проблемами

Забруднення р. Дніпро

Уже в середині XX століття почали даватися взнаки екологічні проблеми. Це, в першу чергу, забруднення води промисловими стоками і хімікатами сільського господарства, побутовими відходами. Вони засмічують не тільки воду, а й береги великої ріки. Спостерігається руйнування охоронної прибережної зони в результаті порушень правил забудови.

Свято Міжнародний день Дніпра засновано з метою пропаганди серед людей бережливого ставлення до Дніпра, збереження його екологічної і культурної спадщини.

За даними вчених, якщо людство так само бездумно буде ставитися до річки, то через 50-200 років гирло Дніпра може змінити течію і вода стане солоною.

Читайте также: Киевляне ловили рыбу у себя дома: самые большие разливы Днепра в истории

5. Наприкінці ХХ ст. в Дніпро потрапили радіоактивні елементи

Забруднення р. Дніпро

Внаслідок Чорнобильської аварії у 1986 році в Дніпро потрапили радіоактивні елементи.  За словами глави Національної екологічної ради України Олександра Чистякова, якщо радіоактивні мули будуть потривожені, і вони рушать вниз по Дніпру, то це може загрожувати втратою головної водної артерії країни, як джерела питного водопостачання, а так же не можна буде використовувати дніпровську воду для зрошення земель і поливу полів. Це може стати катастрофою. У світі немає очисних споруд, які могли б очистити воду від радіоактивного забруднення.

6. За 50 років Дніпро може обміліти вдвічі

Обмілення р. Дніпро

Україна за кілька десятиліть ризикує потрапити у залежність від інших країн через нестачу води: якщо нічого не робити, за 20 років степ підійде до Києва, за 50 років Дніпро обміліє вдвічі.

Щороку температура повітря у Києві впевнено перевищує норми на 2°С, і якщо такі темпи збережуться, то протягом менш як 10 років температура зросте ще на 5°С, і це позначається на водних ресурсах.

За даними Асоціації рибалок України, у столичній акваторії з’явилося 56 мілин, які незабаром можуть стати островами. Так, нові острови вже визирають з води між мостами Метро і Патона.

7. У Дніпрі живе найбільший гризун Євразії

Річковий бобер

У Дніпрі та його притоках водиться найбільший гризун Євразії – річковий бобер. Полювання на нього в Україні заборонено. Крім того, у затонах живе річкова видра, а біля річки й частково у воді – норка. Вони занесені до Червоної книги України.

8. У Дніпрі водяться близько 70 видів риб

р. Дніпро

У Дніпрі водяться майже всі з відомих в Україні видів риб. Нижня частина річки багатша на рибу — там водиться 60—65 видів, тоді як біля Києва — лише 40. У цілому за час існування водосховищ видовий склад риби в Каховському водосховищі зменшився від 67 до 56, в решті — від 58 до 45-50.

Найпоширеніші — карасі, щуки і бички. Також є — раки і краби. Для Дніпра вже звичні медузи і навіть піраньї. Також у Дніпрі водиться 2 види раків: довгопалий та товстопалий.

Читайте также: Сталинские тоннели под Днепром. Мифы и реальность

9. Дніпро у творчості художників та поетів

А.М. Васнєцов «Дніпро перед бурею»

Річка Дніпро входить в список найбільших водних артерій Європи. Це рівнинний потік, що несе свої води в Чорне море. Дніпро — на картинах, у віршах, літописах і повістях всюди — спокійний і широкий. Ця річка завжди була символом величі і національної гордості України.

Багато письменників, поети і художники зображували її красу в своїх творах. Дніпро зображений на картинах А.М. Васнєцова «Дніпро перед бурею», А.І. Куїнджі «Дніпро вранці», «Місячна ніч на Дніпрі», І.К. Айвазовського «Варяги на Дніпрі», А.І. Іванова «Переправа Гоголя через Дніпро», Н.А. Сергєєва «Тоня на Дніпрі» і ін.

Крилаті вислови про Дніпро:

Чудовий Дніпро при тихій погоді (Микола Гоголь)

Рідкісний птах долетить до середини Дніпра (Микола Гоголь)

Реве та стогне Дніпр широкий (Тарас Шевченко)

10. Назва Дніпро як складова частина міститься в багатьох топонімах

р. Дніпро

На  честь річки названі дві станції метро — в Києві та місті Дніпро, футбольні клуби в місті Дніпро, Могильов і Смоленськ, ракета носій і шахта. А також такі міста, як Верхньодніпровськ, Дніпродзержинськ, Дніпрорудне, Кам’янка-Дніпровська тощо.

Руслана Сторожук

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте также: Скарби, цінні артефакти, радіоактивні елементи: топ-10 ц… […]

  2. […] Читайте также: Скарби, цінні артефакти, радіоактивні елементи: топ-10 ц… […]

  3. […] Читайте также: Скарби, цінні артефакти, радіоактивні елементи: топ-10 ц… […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: