Шахрайство під виглядом надання фінансової допомоги: у столиці викрили осіб, які ошукували внутрішньопереміщених громадян

12:27  |  03.11.2023
Шахрайство під виглядом надання фінансової допомоги: у столиці викрили осіб, які ошукували внутрішньопереміщених громадян

Фото: kyiv.npu.gov.ua

Чоловік та жінка підшукували у телеграм-каналах внутрішньопереміщених осіб та пропонували отримати нібито фінансову допомогу від іноземних партнерів. Для цього мешканці переходили на фейковий фішинговий сайт, вводили реквізити своїх банківських карток та аферисти знімали усі гроші з їх рахунків. За налагодженою схемою фігуранти ввели в оману близько пів сотні громадян. Їм загрожує від 3 до 5 років ув’язнення.

Джерело: Відділ комунікації поліції Києва

До поліції Києва звернулися представники одного з державних банків, які повідомили, що невідомі особи представляючись співробітниками фінансової установи, скоюють шахрайські дії відносно клієнтів, а саме знімають гроші з їхніх рахунків.

Правоохоронці викрили двох аферистів.

«Підозрюваними виявилися мешканці Запоріжжя — 28-річний чоловік та 42-річна жінка. Встановлено, що співучасники створили фейковий фішинговий сайт за аналогом одного з відомих державних банків, а далі під виглядом працівників цього банку підшукували у телеграм-каналах внутрішньопереміщених осіб та пропонували отримати нібито фінансову допомогу від іноземних партнерів. Переходячи за посиланням та вводячи реквізити своїх банківських карток, громадяни надавали аферистам доступ до банку, а ті своєю чергою знімали гроші з їх рахунків. Наразі встановлено, що шахраї ввели в оману 54 особи», — розповів начальник відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості слідчого управління поліції Києва Євген Черняхівський.

Загалом, підозрювані зняли з рахунків громадян понад 400 тисяч гривень. В ході обшуків за місцями їх мешкання слідчі вилучили блокноти із чорновими записами, документацію, яка засвідчує їх злочинну діяльність, комп’ютерну техніку, мобільні телефони та сім-картки.

Тривають заходи із встановлення інших учасників злочину, а також потерпілих.

Слідчі поліції Києва повідомили зловмисникам про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України — шахрайство, вчинене в умовах воєнного чи надзвичайного стану, що завдало значної шкоди потерпілому.

Санкція статті передбачає від 3 до 5 років ув’язнення. Досудове розслідування триває.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: