Селище Коцюбинське збільшили майже на 3000 га за рахунок території Києва: що відбувається?

13:36  |  08.09.2022
Коцюбинське

Коцюбинське

Київська міська рада подала позовну заяву, у якій оскаржувала рішення Бучанської райради, яким збільшено площу селища Коцюбинське Київської області за рахунок 3000 га території міста Києва.

Джерело: Верховний суд

Суд першої інстанції задовольнив заяву повністю. Натомість суд апеляційної інстанції скасував ухвалу суду першої інстанції в частині, що стосувалася заборони внесення змін до Держземкадастру.

Сторони у справі оскаржили в касаційному порядку рішення судів попередніх інстанцій про забезпечення позову.

Бучанська райрада й Коцюбинська селищна рада просили скасувати рішення судів попередніх інстанцій та ухвалити нове, яким у задоволенні заяви про забезпечення позову відмовити повністю. Київська міська рада ж навпаки наполягала на залишенні рішення суду першої інстанції в силі.

Попри те, всупереч чинному законодавству фактично в односторонньому порядку змінено межі столиці України – міста Києва. Це дає підстави вважати, що спірне рішення має очевидні ознаки протиправності поза розумним сумнівом.

Крім цього, відповідно до ст. 85 Конституції України утворення і ліквідація районів, встановлення і зміна меж районів і міст, віднесення населених пунктів до категорії міст, найменування і перейменування населених пунктів і районів належить до повноважень Верховної Ради України.

Водночас, суд погодився з позицією суду апеляційної інстанції з огляду на те, що зупинення дії спірного рішення є належним і достатнім заходом забезпечення позову в цьому спорі, оскільки воно унеможливлює вчинення будь-яких дій, спрямованих на внесення відомостей (змін) до Держземкадастру до вирішення спору по суті та набрання законної сили рішення в цій справі.

Водночас Верховний Суд зауважив, що наявність очевидних ознак протиправності рішення райради не означає, що таке рішення справді є протиправним, оскільки вказане може бути встановлено лише за результатами розгляду справи по суті.

Що передувало?

Сергій Даніш

Сергій Даніш

Тут слід зауважити, що селище Коцюбинське — це адміністративний анклав Святошинського району міста Києва, ексклав Бучанського району. Населення Коцюбинського виступає за приєднаня до столиці.

Також, у Коцюбинському силами активістів створили найбільший у Європі нацпарк у межах міста. Біличанський ліс — частину Святошинського району Києва, який намагаються забудувати з 2008 року. Схему спробували провести через сусідні до столиці селищні ради — Коцюбинську та Гостомельську. Тепер у схему підключився і профільний департамент Київської облдержадміністрації.

Селищні депутати вирішили роздерибанити зелені легені столиці, які долають наслідки чорнобильської катастрофи, пишуть в організації руху Чесно. Ділянки роздали собі та підставним особам. Сотні гектарів пішло на міфічні кооперативи наближених до депутатів осіб. Прокуратура досі відсуджує ділянки у судах.

Зараз Коцюбинське очолює фігурант кримінальних справ Сергій Даніш — це політик з команди колишнього мера Ірпеня забудовника Володимира Карплюка, який на місцеві вибори 2020 вирішив балотуватися від партії центральної влади “Слуга народу”. Брав участь у дерибані Біличанського лісу, фігурував у справі викрадення монахинь, як водій відмовився проходити алкотест на вимогу правоохоронців.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: