СБУ повідомила про підозру росіянину, який отримав «героя росії» за вбивство мирних жителів у Бучі (відео)

15:42  |  04.10.2023
СБУ повідомила про підозру росіянину, який отримав «героя росії» за вбивство мирних жителів у Бучі

Нурсултан Муссагалеєв

Служба безпеки України встановила особу ще одного російського загарбника, який причетний до масових катувань та вбивства мирних жителів під час тимчасової окупації Київщини – лейтенант Нурсултан Муссагалеєв.

Джерело: СБУ

Муссагалеєв – командир розвідувального взводу 104-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової дивізії збройних сил рф (м. Псков).

Після втечі загарбників із Київщини вище військово-політичне керівництво рф нагородило Муссагалеєва зіркою «героя росії» та медаллю «за бойові відзнаки». Потім російські пропагандисти зняли про нього сюжет, який вийшов у «прайм-тайм» на телеканалі «россия 1».

За даними слідства, 24 лютого 2022 року росіянин у складі окупаційних угруповань росії перетнув північний кордон України й прибув до Бучанського району для підготовки наступу на Київ.

Під час перебування на території громади Муссагалеєв брав участь у так званих «зачистках», спрямованих на придушення руху опору та залякування мешканців регіону.

У ході одного з таких каральних заходів командир російського розвідвзводу наказав своїм підлеглим викрасти 29-річного місцевого жителя, який проїжджав на автомобілі через ворожий блокпост.

Загарбники звинуватили чоловіка в тому, що він нібито допомагає українським військовим будувати фортифікаційні укріплення поблизу Києва. Вигаданою «підставою» для цього стали знайдені в його мобільному телефоні фото будматеріалів.

Потерпілого вивезли до лісу поблизу селища Дмитрівка, де тривалий час жорстоко катували, а потім за наказом Муссагалеєва розстріляли й покинули тіло на місці вбивства.

У результаті розслідування цього злочину СБУ отримала свідчення російського полоненого, який на початку повномасштабного вторгнення рф перебував у складі підрозділу фігуранта. Військовополонений підтвердив факт катувань і розстрілу мешканця Бучанського району.

Також встановлено особи ще двох підлеглих Муссагалеєва, які розстріляли потерпілого. Ними виявились заступник командира взводу окупантів старший сержант Олексій Колесніков та командир 2-го відділення ворожого підрозділу сержант Олександр Вісєлков.

«На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Муссагалеєву та двом його спільникам про підозру за ч. 1 ст. 28 та чч. 1, 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене групою осіб). Оскільки зловмисники перебувають на непідконтрольній Україні території, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності. Кожного з воєнних злочинців буде знайдено і покарано незалежно від часу та місць їхнього перебування», — повідомили в СБУ.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: