Попри війну: як готується прем’єра документального фільму про українське ІТ “Перший код”

10:43  |  26.10.2022

Команда документального фільму про історію українського ІТ “Перший код” презентувала постер до стрічки, а в листопаді планується вихід тізера до неї. Попри війну, до кінця 2022 року планується завершити фільмування та постпродакшн документального кіно про зародження і розвиток цієї галузі. Стрічку знімає Європейська асоціація програмної інженерії (EASE). Амбіції проєкту, розпочатого за кілька місяців до повномасштабної війни, зростають незважаючи ні на що.

EASE почала знімання фільму ще в грудні минулого року та планувала прем’єру у вересні. Через війну прем’єру фільму довелося перенести. 

«Це проект мрії. Ніхто до цього не робив сторітелінг і не збирав в одному місці всю інформацію про те, як зароджувалось українське IT. Коли ми почали роботу над фільмом, то думали, що початок історії українського IT — це 1991 рік. А насправді стартом був ще аутсорсинг у 1985-му. Хто б міг подумати”, – розповідає президент EASE автор дослідження, головний інтерв’юер фільму «Перший код» Владислав Савченко.

Після повномасштабного вторгнення Росії фільмування припинилися на довгі місяці, одначе в серпні  Європейська асоціація програмної індустрії вирішила відновити роботу над стрічкою. До команди запросили професійних кінематографістів.

“Починали ми це силами команди EASE, але амбіції зростали разом з проєктом і ми залучили найкрутіших представників кіноіндустрії: режисера Артура Лермана, головну сценаристку Тетяну Буренко та інших”, – каже Любов Мочалова, генеральний продюсер фільму «Перший код».

Спочатку ідея полягала в тому, аби зібрати всю хронологію розвитку українського IT.  

“Але почавши дослідження, ми зрозуміли, що історія буде цікава і світовій спільноті. Поступово ми дійшли до рівня продакшену найпрофесійнішого кінематографа”, – розповідає Любов Мочалова.

Режисер стрічки Артур Лерман: «У кожного героя, є своя історія. Мотиви і перешкоди, які гартують характер. Якщо ж герой ціла індустрія, відповідно мають бути і спільні риси, ключ до розуміння феномену українського IT, код переможця. Саме про нього наш фільм.».

Війна не могла не вплинути й на сюжет фільму: його доповнили сюжетною лінією про те, як проявило себе ІТ під час війни з Росією. Це історія ІТ-фронту, який захищав стратегічні для України ресурси та влаштовував атаки на російські сайти. Наприклад, аби DDOSити міг кожен, ІТ-воїни створили гру, граючи в яку пересічні українці створювали навантаження на російські стратегічні онлайн-ресурси.

Попередній бюджет фільму – близько 150 тис. євро. Наразі тривають зйомки. Невдовзі знімальна група вирушить до Барселони, де свою історію розкажуть представники освітньої онлайн-платформи Preply, що об’єднує репетиторів, викладачів зі студентами. Зйомки також пройдуть у VR-студії та будуть зроблені кінематографічні реконструкції. Потім – постпродакшн, озвучка та переклад на різні мови. 

“У листопаді презентуємо тизер до фільму. Уже маємо синопсис стрічки. А далі – будемо розмовляти зі світовими платформами Netflix, Amazon, Apple TV про їх зацікавленість у розміщенні цієї картини у себе”, – пояснює Владислав Савченко.

Щоб записати спогади представників ІТ-компаній, що стояли біля витоків українського ІТ, а також розповіді українських стартапів, які прославилися на весь світ, знімальна група об’їздила всю Україну, а також побувала в Лос-Анджелесі. Зокрема, йдеться про EPAM Ukraine, 3DLOOK, ELEKS, Looksery, Techiia holding, Sigma Software Group, SoftServe, НІКС, Uklon, Infopulse Ukraine, а також Інститут кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України, Міністерство цифрової трансформації.

Хоча за жанром це документальний фільм, зйомки його – надзвичайно художні.

“Це не про сухі факти з ІТ, це про людей, які його створювали, лінії їхнього життя, які переплітаються в круту документалку світового рівня”, – каже Любов Мочалова.

«Я б ніколи не подумала, що історія українського IT може бути одночасно і трилером, і драмою, іноді комедією, та, навіть, бойовиком, аж поки ми не почали працювати над документальним кіно «Перший код», – зауважує головна сценаристка фільму Тетяна Буренко.

Фільм «Перший код» — це новий погляд на формування, сучасність і майбутнє українського IT, вважає Юрій Лазєбніков, керуючий партнер TECHIIA Holding. 

«Він розповість, як освічені та креативні люди перетворили дике поле можливостей на індустрію, відому на весь світ, – вказує Лазєбніков.

– Як кожен інвестований долар тут конвертують в успішні технологічні рішення та затребувані сервіси. Як у синергії з державою наші таланти працюють для розвитку бізнесу та перемоги України. Вірю, що стрічка стане ще однією нашою потужною зброєю на культурному та економічному фронтах”.

Фільм не розповідає історію конкретних компаній, а робить зріз епохи. 

“Своїм фільмом ми хочемо розповісти про Україну світові в новому ключі. Хочемо зробити ІТ-бренд України відомим. Це – частина місії Європейської асоціації програмної інженерії, – підсумовує Владислав Савченко.

За словами генеральної продюсерки фільму, команда робить усе, щоб після перегляду фільму глядачі зрозуміли, що таке українське ІТ і що українці – переможці в цій війні на усіх її фронтах. 

“В тому числі українські розробники, – каже Мочалова. – Як і вся країна, бувши абсолютно непідготовленими до подій 24 лютого, українські айтівці блискавично швидко згуртувалися, щоб виграти кібервійну”.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: