Погрози та залякування: У столиці точиться скандал довкола перейменування академії Чайковського

18:25  |  20.06.2022
Національна музична академія

Національна музична академія

Національну музичну академію України імені Петра Чайковського планують перейменувати в рамках «дерусифікації», однак керівництво закладу почало погрожувати власним студентам за подібну ініціативу.

Джерело: Мій Київ

Нещодавно на сайті електронних петиції Кабміну зʼявилася петиція з пропозицією перейменувати академію імені П.І.Чайковського, який є російським композитором, на честь українських митців. Зокрема, були запропоновані такі імена як: Симеон Пекалицький, Микола Дилецький, Іван Домарацький, Герман Левицький, Артемій Ведель, Максим Березовський та Борис Лятошинський.

Ініціатор петиції — кандидат мистецтвознавства та випускник Національної музичної академії України Богдан Дем’яненко.

Проте, проєкт перейменування закладу викликав обурення у керівництва НМАУ, яке воліє залишити стару назву незважаючи на позицію своїх студентів. Крім того, радник ректора навчального закладу Юрій Луценко почав погрожувати студентам і натякати на «дуже негарні наслідки». Фото неугодних для керівництва студенток викладали в соцмережі. Наразі пости на сторінці чоловіка видалені, однак скріни залишилися.

«Студентам, які не згодні з таким рішенням, керівництво почали відкрито погрожувати (фото дівчат обрізане). Цей пост написав радник ректора. Я прошу вас поширити це і дати цьому розголос. Мої друзі, які навчаються у цьому закладі потребують допомоги з цим свавіллям», — пише студентка у соцмережі.

«Найбільший ворог української ідентичності — не москаль, що намагається стерти нашу мову, культуру та історію, а українець, що обирає шлях «очищення» імені російських діячів та злиття нашої культури і рускава міра. Керівництво НМАУ в даний момент обирає саме такий варіант. Попри однозначну більшість голосів «за» перейменування академії, як показало незалежне опитування серед студентів, вчена рада ухвалює рішення, згідно з яким ім‘я Чайковського у назві закладу буде збережено, — заявила музикантка Віка Менджул.

Зазначимо, в рамках «дерусифікації» в столиці перейменовано чимало вулиць, алей та об’єктів. Музична ж академія поки що носить ім’я російського діяча.

До слова, у Вікіпедії вже перейменували навчальний заклад на честь українського композитора Б. М. Лятошинського.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:
Оставьте комментарий

*

  1. […] Раніше ми писали, що у столиці точиться скандал довкола перейменування академії Чайковського […]

  2. […] Читайте також: Погрози та залякування: У столиці точиться скандал дов… […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: