Підтоплення тунелів у метро Києва: двом службовцям оголосили підозри (відео)

16:29  |  23.07.2024
Підтоплення тунелів у метро Києва: двом службовцям оголосили підозри

Фото: gp.gov.ua

Двом посадовцям КП «Київський метрополітен» повідомили про підозру через підтоплення тунелів між станціями «Деміївська» та «Либідська».

Джерело: Офіс генпрокурора, Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції

Так, підозри вручили начальнику служби колії, тунельних споруд і будівель та головному інженеру. Їм інкримінують службову недбалість, що призвела до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 367 КК України).

За даними слідства, через неналежне виконання обов’язків працівників метрополітену в тунелі метро виникла розгерметизація, тріщини у стінах та подальше підтоплення на ділянці в межах Оболонсько-Теремківської лінії.

Службовцям закидають, що вони не проводили огляд тунелів, обстеження та спостереження за ослабленими конструкціями й спорудами.

Це призвело до потрапляння води в тунель на перегоні між станціями метро «Деміївська» та «Либідська», появи утворень-сталактитів, вимивання та порушення цілісності гідроізоляції тунелю метро протягом тривалого часу. Через це відбулося поступове руйнування окремих елементів тунелів.

За результатами експертиз встановлено, що експлуатація тунелю метро між станціями «Деміївська» та «Либідська» є неналежною і не відповідає будівельним нормам та правилам.

Окрім того, закриття станцій метро на Оболонсько-Теремківській лінії та організація наземного руху на цій ділянці лише з грудня 2023 року до березня 2024-го обійшлася бюджету Києва у понад 138,5 мільйона. А «Київський метрополітен» недоотримав доходів майже на 26 мільйонів гривень.

У прокуратурі зазначають: ці суми збитків не є остаточними, оскільки ремонт тунелю метро між станціями «Деміївська» та «Либідська» і його фінансування ще тривають.

Так, для ліквідації наслідків аварії та розроблення необхідної проєктно-технічної документації «Київський метрополітен» уклав угоду з комерційною структурою на понад 40 мільйонів гривень.

За попередніми підрахунками, для відновлення пошкодженого тунелю столичної підземки необхідно більше ніж 400 мільйонів гривень.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: