Під виглядом криптовалютної біржі привласнювали чужі віртуальні активи: у столиці припинили діяльність потужної злочинної організації

16:10  |  05.03.2024
Під виглядом криптовалютної біржі привласнювали чужі віртуальні активи: у столиці припинили діяльність потужної злочинної організації

Фото: kyiv.npu.gov.ua

Зловмисники робили оголошення у телеграм-каналах про ніби-то біржу криптовалют, вклавши електронні кошти до якої можна отримати прибуток. Однак, фактично інвестори перераховували свої активи на особисті криптогаманці зловмисників й втрачали кошти.

Джерело: Поліція Києва

Правоохоронці викрили мережу call-центрів, яка під виглядом криптовалютної біржі привласнювала кошти громадян.

Всього правоохоронці викрили дев’ятьох фігурантів, віком від 20 до 25 років та провели 28 обшуків за місцями їх мешкання у Київській, Рівненській та Житомирській областях.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що організували злочинну спільноту двоє мешканців Київської області. Вони долучили до співпраці сімох так званих кол-менеджерів. Надалі, організатори займалися рекламою своїх послуг із заробітку у телеграм-каналах.

Інші учасники схеми видавали свої власні криптовалютні гаманці за криптовалютну біржу та обіцяли інвесторам отримання прибутків від вкладання своїх віртуальних активів, однак надалі привласнювали грошові активи громадян та переставали виходити на зв’язок.

Під час обшуків правоохоронці вилучили у фігурантів десятки телефонів, комп’ютерну техніку, 36 банківських карток, близько 54 тисячі доларів США та два автомобілі, ринкова вартість кожного з яких може становити 20-25 тисяч доларів.

Клопотання щодо арешту грошових коштів і транспортних засобів направлено на розгляд до суду.

Усіх учасників злочинної організації затримано у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчі повідомили затриманим про підозру за ч. 4 та 5 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) та ч. 1 та 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) Кримінального кодексу України.

Чотирьом фігурантам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, ще п’ятьох підозрюваних суд помістив під домашній арешт.

Максимальне покарання, яке може загрожувати підозрюваним – до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: