Пережив клінічну смерть та мав відчуття раю: зірка українського кіно Анатолій Хостікоєв

15:33  |  30.06.2021
Анатолій Хостікоєв

Анатолій Хостікоєв – відомий український актор театру і кіно, народний артист України, імпресаріо. Він чи не єдина українська знаменитість, якому з надлишком дані не тільки мужня краса та потужний норов, який дістався від осетино-українських предків, а й величезна працездатність, самокритичність, патріотичність та доброта. Далі добірка цікавих та, можливо, маловідомих фактів з життя відомого актора.

Родина актора

Юний Анатолій Хостікоєв з бабусею Домінікою

Анатолій Георгійович Хостікоєв народився 15 лютого 1953 року в місті Київ, як він сам полюбляв казати, в «двомовній родині батьків-фронтовиків». Батько осетин, мати — українка.

«Моя мама Валентина Василівна говорила по-українськи, але коли вони з татом повернулися з фронту, перейшла на російську спочатку з ним, а потім і зі мною. Натомість бабуся Домініка Якимівна Хоменко говорила виключно українською. Вона була дуже високою — два метри і п’ять сантиметрів, і у нас у дворі її прозвали Великою Ведмедицею. Бабуся ходила скорченою від радикуліту і ударів долі, але коли говорила: «Пiд тринадцять чортiв!» і розгиналася, це треба було бачити», згадував актор.

Читайте также: Первым сыграл Тараса Шевченко в кино: актер Амвросий Бучма

Захоплювався спортом

Анатолій Хостікоєв з батьком

В юності серйозним захоплення був спорт. Анатолій Хостікоєв грав у молодіжній збірній України з баскетболу, а також займався карате. Пізніше свої навички неодноразово демонстрував у фільмах.

Акторська професія

Анатолій Хостікоєв та Богдан Бенюк

Акторську освіту здобув у Київському інституті театрального мистецтва імені Карпенка-Карого, який закінчив 1974 року за спеціальністю «актор театру і кіно».

В 1974-1980 роках працював у Львівському українському драматичному театрі імені М. Заньковецької та в Київському театрі російської драми імені Лесі Українки.

З 1980 року — актор Національного академічного театру імені Івана Франка. У жовтні 1999 року разом з Богданом Бенюком і Мирославом Гринишиним організували Театральну компанію «Бенюк і Хостікоєв».

Читайте также: Знаменитые киевляне: талантливый актер Сергей Маковецкий

Жертва Чорнобиля

Анатолій Хостікоєв

У 1986 році життя актора ледь не обірвалося: він пережив клінічну смерть. Сам Хостікоєв в одному з інтерв’ю розповідав, що пов’язує цю подію з аварією на Чорнобильській АЕС.

В силу своєї професії, у той період Анатолій побував в дитячому таборі «Казковий», що знаходився в епіцентрі катастрофи. Артисти виступали перед робітниками три дні. Згодом, через три місяці, Хостікоєв захворів на пневмонію. Актора відправили в лікарню, де він і пережив клінічну смерть. На щастя, Анатолія реанімували.

Як пригадував актор, він відчував полегшення, відчуття раю. Коли нічого не болить, не має ніяких турбот…

Зіркова роль

Анатолій Хостікоєв в ролі Султана Сулеймана

У 90-ті роки Анатолій Хостікоєв знімався в телесеріалі «Роксолана» — українському костюмно-історичному проєкті про життя Хюррем Хасекі-султан. У цій картині Анатолій зіграв роль султана Сулеймана I. Після виходу серіалу Анатолія Хостікоєва стали називати українським секс-символом.

Особисте життя

Анатолій Хостікоєв та Наталя Сумська

 

Актор тричі був одружений. Всі його обраниці були артистками кіно. Третьою дружиною актора стала українська акторка Наталя Сумська. Як розповідав Анатолій Хостікоєв, до Наталі його привернула пристрасть. Вони познайомилися ще за часів навчання в інституті, і він не міг і подумати, що з часом, у них з’явиться сім’я і спільний син.

Актор розповідав, що спочатку підкорив серце мами Наталі. Він щоранку о сьомій годині їздив на велосипеді за молоком синові. Мати Анна побажала своїй дочці такого чоловіка. Закохані поєднали свої долі через десять років після знайомства.

Читайте также: «Буба Касторський»: життя та еміграція актора Бориса Січкіна

Політична кар’єра

Анатолій Хостікоєв

Анатолій Хостікоєв був депутатом Київської міської ради кількох скликань. У травні 2008-го на дострокових виборах столичного мера та нового складу Київради, пройшов в першій п’ятірці списку Блоку Юлії Тимошенко, працював в комісії з питань культури та інформаційної політики. Але в 2008-му році покінчив з політичною діяльністю та достроково склав депутатський мандат.

Громадянська позиція

Анатолій Хостікоєв

За словами Хостікоєва, під час зйомок одного з епізодів російського багатосерійного фільму «Поки станиця спить», він вигукнув «Слава Україні», за що поплатився роллю в серіалі.

«На репетиції я закричав у весь голос: «Слава Україні!» Вся масовка в один момент вигукнула: «Героям слава!» Наші козаки з кінного театру тут же зняли свої шапки… А режисер серіалу після цього ледь не зомлів… Мене зняли з ролі! І все ж я впевнений, що навіть в таких знімальних моментах не можна здавати свої позиції. Ні кроку назад, тільки вперед!»

Хобі актора

Анатолій Хостікоєв

У вільний від роботи час, Хостікоєв любить ходити в походи та рибалити. «Релакс для мене — це природа, похід. Такий у мене склад характеру. Я ж Водолій, тому необхідно, щоб поруч була якась водойма: річка, озеро, море», зізнавався актор.

Руслана Сторожук

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: