Охоронцю поліклініки в Деснянському районі Києва, який не відкрив двері людям під час тривоги, готують підозру за поширення комуністичної символіки

16:19  |  05.06.2023
Охоронцю поліклініки в Деснянському районі Києва, який не відкрив двері людям під час тривоги, готують підозру за поширення комуністичної символіки

Охоронець поліклініки, біля укриття якої 1 червня загинули троє людей, був у полі зору правоохоронців за поширення комуністичної символіки у Києві.

Джерело: «Суспільне» з посиланням речниці Київської міської прокуратури Надія Максимець

За її словами, розслідування справи про зачинене укриття триває. Усім чотирьом підозрюваним прокуратура просила застосувати найсуворіші запобіжні заходи. Вони відрізняються через різні статті, які інкримінують чиновникам і охоронцю.

«Слідство встановило, що саме охоронець безпосередньо не відчинив двері укриття під час повітряної тривоги, залишивши людей на вулиці під обстрілом», — пояснила речниця.

Дії охоронця кваліфіковані за ч. 3 ст. 135 ККУ — залишення у небезпеці, що спричинило смерть або тяжкі наслідки.

Санкція цієї статті передбачає до 8 років позбавлення волі, саме тому щодо нього прокурор просив застосувати найсуворіший запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як зауважила Максимець, те, що охоронець визнає провину – «це його спосіб захисту», бо мешканці неодноразово інформували, що їх в укриття не пускали.

«Якщо охоронець виконував вказівку керівництва, але не повідомляє про це слідству, то це означає, що він покриває своїх керівників. Слідчі органи дадуть оцінку діям усіх чиновників: РДА, КМДА, які дотичні до цієї трагічної ситуації», — наголосила речниця прокуратури.

Тим часом, кореспондент «Суспільне» поспілкувався з працівницею поліклініки, де працював підозрюваний.

Вона захищає колегу, аргументуючи тим, що повітряна тривога була посеред ночі й охоронець міг задрімати або ж відійти у підвал і не встиг дійти до вхідних дверей. Жінка вважає, що провини охоронця у трагедії 1 червня немає.

За її словами, Мошкіна підтримують й інші працівники поліклініки.

«На його стороні всі люди. Бо дійсно, що він не винуватий», — додає співрозмовниця.

«Якби дзвінок був проведений у дверях, нажали б на кнопку, він би почув би», — розмірковує працівниця про те, що охоронець не встиг запустити людей до поліклініки.

Речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець додала, що охоронець медзакладу потрапив у поле зору правоохоронних органів задовго до трагічних подій 1 червня.

Ще в лютому від СБУ до прокуратури надійшли матеріали про діяльність на території Києва групи людей, які вважають себе «громадянами СРСР» і називали незалежність України «нікчемною». До складу цієї організації входив і охоронець поліклініки.

За словами речниці прокуратури, люди з цього об’єднання друкували листівки з комуністичною символікою і розсилали на адреси держорганів та комунальних підприємств листи, в яких писали про відмову сплачувати борги за комунальні послуги. Листи друкували на бланках із забороненою комуністичною символікою.

Надія Максимець підтвердила Суспільному, що прокуратура готує повідомлення про підозру охоронцю та його дружині, яка також належала до вказаної організації, у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 436-1 КК України (виготовлення, поширення комуністичної символіки за попередньою змовою групою осіб).

Уночі 1 червня росія завдала ракетного удару по Києву. Внаслідок цього у Деснянському районі столиці загинули три людини: 9-річна дівчинка, її 34-річна мама і 33-річна жінка.

Чоловік однієї з загиблих та жителі району стверджують, що укриття, де хотіли сховатися від обстрілу люди, було зачинене.

Першого червня правоохоронці затримали трьох посадовців та охоронця медзакладу у справі про закрите укриття у Києві. Згодом їм оголосили підозри.

Це заступниця голови Деснянської районної адміністрації Ірина Алексеєнко, керівник поліклініки Олег Шугалевич, його заступник з технічної частини Василь Десик та охоронець медзакладу Вадим Мошкін.

Першим трьом обрали запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт на 2 місяці, проте охоронця взяли під варту без внесення застави. Він єдиний, хто визнав свою вину у суді, інші — заперечували.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: