Містична «Батьківщина-Мати»: сон митрополита про меч, дивні смерті та інші легенди

17:54  |  15.12.2020

Київ, як відомо, весь зітканий із містики і таємниць, і навіть монумент «Батьківщину-матір» не обійшли стороною таємні сили. Здавалося б абсолютно не містичний пам’ятник має свою таємничу історію. Розказуємо про найбільш поширені та відомі чутки та легенди, які сформувалися довкола цієї статуї. 

Обличчя скульптури «Батьківщина-мати»

Містика почалася з моменту створення гігантської (вище американської статуї Свободи) скульптури. Над проектом починав працювати відомий скульптор, автор меморіалу в Сталінграді Євгеній Вучетич, який створював обличчя скульптури «Батьківщина-мати» зі своєї дочки, проте незабаром після цього вона померла, як і згодом сам архітектор. Ці події породили безліч чуток і всі відомі московські скульптори відмовлялися продовжити незакінчену роботу.

Містичні смерті довколо «Батьківщини-матері» настільки налякали киян, що працівники відмовлялися брати участь у її монтажі. Щоб зайвий раз не дратувати людей, фрагменти скульптури перевозили вночі, а зварникам монументу влада платила шалені на той час гроші – 50 карбованців на день. Загадкові смерті супроводжують статую і до сьогоднішніх днів.

Читайте також: Родина-мать могла держать ребенка: топ-10 фактов о великом монументе

Легенда про Чорну гору

Кажуть, що ще до відкриття монумента в народі ходили чутки, що металева брила — створення нечистого, і місце для неї обрано не випадково. Начебто над Чорною горою навіть пташки не літають.

За легендою на Чорній горі завжди діють надприродні недобрі і нечисті сили, які можуть приймати будь-який вигляд і шкодити людям. Гору таку потрібно постійно патрулювати.

У Києві є чотири Чорних гори, одна з них біля Печерської Лаври, на ній і стоїть пам’ятник «Батьківщина-мати». На цій горі неодноразово будувалися поселення, але вони або згорали від пожеж, або провалювалися під землю. На горі не живуть птахи, уникають її кішки і собаки і вона має погану репутацію.

Легенда про меч статуї

Кажуть, в ході спорудження монумента Київський митрополит повідомив першому секретарю ЦК КПУ Володимиру Щербицькому, що у нього було видіння. Скульптура не повинна бути вище Великої Лаврської дзвіниці, розташованої неподалік Києво-Печерської Лаври інакше піднятий вище хреста (символу смирення) меч (символ війни) призведе до кривавої війни і проллється людська кров.

Після цього було вирішено вкоротити меч скульптури, і він тепер дійсно нижче верхівки дзвіниці на 12 метрів. Архітектори в свою чергу стверджують, що меч вкоротили для архітектурної рівноваги між спорудами музею Великої Вітчизняної війни і Лаври.

Але найцікавіше, що є чутка про те, що меч був вище хреста Лаврської дзвіниці десь до 1993-1994 року. В цей час в меч влучила блискавка і пошкодила верхню частину, після чого його не стали ремонтувати, а просто вкоротили.

Ще на стадії створення закралася підозра, що нормальний ніс «Лаврентіївни» з точки від підніжжя монументу виглядатиме, як кирпата картопелька. Довелося порушити стандартні пропорції людського тіла і переробити його.

Була історія, що коли до Києва приїхало багато жінок з Художньої ради, то вони сказали, що ліва частина грудей менша ніж права, тому потрібно переробляти. Це був жах повертатися і переробляти. Довелося пояснювати та показувати, що коли стояти рівно, то груди однакові, але якщо підняти руки з щитом і мечем, то груди стають меншими. Жінки погодилися. Питання було зняте.

У День Перемоги 1981 року в Києві на Чорній горі відкривали «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років», центральною фігурою якого була «Батьківщина-мати». З Москви приїхав найвищий (на той момент) гість — генеральний секретар ЦК КПРС Леонід Брежнєв. Кажуть, тут же в народі скульптуру, яка повинна була сприйматися як пам’ятник Перемоги, обізвали «Вікторією Петрівною», оскільки перемога на «Victoria», і одночасно це ім’я дружини секретаря КПРС Леоніда Брежнєва (Вікторія Петрівна).

Читайте також: Волшебство: десять памятников Киева, у которых загадывают желание

Статуя на День Перемоги

Розповідають, що в монумент вбудована одна цікава функція — Батьківщина-Мати вітає День перемоги. Нібито щороку, 9 травня, опівночі, в глибині монумента спрацьовує годинниковий механізм, який приводять в дію потужні сервоприводи. Зовні це проявляється так: потужні металеві руки зсуваються разом і статуя б’є мечем по щиту, від страхітливого звуку навіть прокидаються мешканці навколишніх будинків. А ще громадина крутиться! І кожного дня робить оберт навколо своєї осі. Деякі навіть вірили в цю байку і приглядалися прокручується вона чи ні.

Кажуть, статуя нестабільна. Вона опустилася майже на метр і відхилилася від вертикальної осі на 4 градуси. Під нею начебто утворюються підземні пустоти, в які пам’ятник разом з музеєм може провалитися. Щоб запобігти катастрофі, в гору закачують бетон. Однак під вагою бетону порожнечі, що глибоко внизу, провалюються і бетон доводиться закачувати знову.

Ліфт конструкції

У конструкції монументу багато незвичайного. Виявилося, що і ліфт, про існування якого раніше лише здогадувалися, теж не без сюрпризів. Тільки на перший погляд здається, що це звичайний ліфт, але людей, які в ньому піднімаються переслідують дивні почуття, весь час хилить в бік.

Виявляється дійсно, ліфт нахилений на 75 градусів і ти їдеш майже боком. А все тому, що конструкція моделі конусна, і звичайний ліфт тут просто не встановиш.

Скульптуру можна відвідувати, в ній розташовані ліфти, які піднімають відвідувачів на різні майданчики. Один з ліфтів піднімається з дев’ятьма зупинками до самої «голови» Батьківщини-матері, в якої є люки і технічні майданчики. Можна піднятися в «руку» зі щитом і в іншу — з мечем.

Читайте ткож: «Самое-самое» в Киеве: тысячелетний дуб, храм в подвале и очень узкая улица

Там теж є монтажні майданчики. Влітку 2002 року був дозволений підйом екскурсантів на майданчики відмітки 36 метрів і 92 метри. Однак після того, як в квітні 2003 року молодий чоловік впав з верхнього майданчика і розбився, доступ туристів був обмежений. Ця історія також породжує розмови про містичність споруди.

Руслана Сторожук

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: