Мережа псевдореабілітаційних центрів та насильне утримання людей: справу щодо організованої злочинної групи направлено до суду

16:16  |  22.05.2023
Мережа псевдореабілітаційних центрів та насильне утримання людей: справу щодо організованої злочинної групи направлено до суду

Фото: kyiv.npu.gov.ua

Слідчі поліції Києва зібрали доказову базу вини фігурантів, які від імені громадських організацій під виглядом лікування нарко- та алкозалежності незаконно утримували 25 громадян. Серед методів «лікування»: фізична сила, психологічний вплив, а також сильнодіючі медичні препарати, які пригнічують свідомість.

Джерело: Відділ комунікації поліції Києва

У січні цього року співробітники управління міграційної поліції спільно зі слідчими Дарницького управління поліції, управління кримінального аналізу під процесуальним керівництвом Дарницької окружної прокуратури та за силової підтримки полку поліції особливого призначення №1 викрили та затримали злочинне угруповання, яке організувало мережу псевдореабілітаційних центрів. Фігуранти діяли на території Києва та Київської області.

В ході досудового розслідування поліцейські з’ясували, що зловмисники пропонували послуги з лікування осіб від алкоголізму і наркоманії та прикривалися діяльністю громадських організацій.

Така «реабілітація» коштувала від десяти до п’ятнадцяти тисяч гривень, а розміщувалися центри в орендованих приватних будинках. Втім, дозвільних документів на здійснення медичної практики фігуранти не мали.

Вони підшукували клієнтів через оголошення в Інтернеті, але насправді не надавали їм ніякого лікування та насильно утримували потерпілих проти їх волі.

Поліцейські встановили, що фігуранти застосовували до потерпілих фізичну силу, психологічний вплив, а також сильнодіючі медичні препарати, які пригнічують свідомість. Таким чином від дій зловмисників постраждало 25 осіб.

Учасникам організованої злочинної групи було повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 146 Кримінального кодексу України – незаконне позбавлення волі, вчинене організованою групою або такі, що спричинили тяжкі наслідки.

Наразі правоохоронці завершили досудове розслідування та скерували матеріали до суду для розгляду справи по суті. Фігурантам загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: