Лесь Курбас: людина-театр

17:17  |  08.12.2020
Лесь Курбас

Лесь Курбас

Він був унікальним явищем в мистецькому житті не лише Києва, а й всього світу. Майстер випереджав свій час на 100, на 200 років. Лише зараз Україна і світ наближаються до бачення геніального Курбаса, лише зараз починають розуміти ті форми театру та мистецтва, які він пропагував. І хоч народився митець не в Києві, але саме в цьому місті сягнув розквіту його талант.

Самогубства Курбаса

Лесь Курбас

Лесь Курбас

Народився Лесь Курбас на Галичині в родині акторів, тож і не дивно, що його життєвий шлях згодом був пов’язаний із театром.

При народженні хлопчик отримав ім’я Олександр Зенон. Навчався він в Тернопільській гімназії і ще з дитинства виявляв хист до творчості. У восьмому класі Лесь зробив першу літературну спробу — написав оповідання «В гарячці», а по завершенні роботи хлопець не гаючи часу надіслав свій твір не кому-небудь, а самому Іванові Франкові з проханням надрукувати його у щомісячнику «Науково-літературному віснику». Того ж року літературний етюд було надруковано.

По завершенні гімназії Лесь рушив на навчання до Відня. Він без особливого ентузіазму відвідував університетські заняття, багато часу присвячуючи роботі в аматорському театрі. А 1910 року 300 студентів-українців, серед яких був і майбутній режисер, зібралися на таємне віче. Вони хотіли вимагати від влади відкриття Українського університету в Польщі. За це багатьох з них згодом було заарештовано. За грати потрапив і Курбас. Його виключили з університету і не дозволили захистити дипломну роботу.

Курбас намагався виховати артистів нового світогляду, як він називав їх «арлекін, що мислить».

Одночасно з цим в особистому житті митця теж вирували пристрасті. Він закохався в заміжню жінку. Вона була з багатої родини, надзвичайно вродлива і про її експресивність ходили легенди. Кажуть, що вона часто танцювала на столах під час вечіркок. Тож не дивно, що заява Леся про їхнє одруження викликала шок у львів’ян та розпач у матері Курбаса. Але перед самим весіллям кохана Леся разом зі своїм чоловіком виїхала до Києва. Покинутий наречений вирішив накласти на себе руки і кинувся під потяг. Його вчасно врятували і таким чином режисер зберіг своє життя.

Через кілька років на нього чекала нова пристрасть. Курбас уже став доволі відомим актором і закохався в красуню актрису Катерину Рубчакову. Вона була відомою акторкою і дружиною режисера Івана Рубчака. Трагедія полягала в тому, що Рубчак був вчителем і добрим товаришем Курбаса.

Лесь Курбас розумів, що чинить аморально й довго приховував свої почуття, а відкривши їх своїй обраниці, не отримав взаємності, почувши натомість сміх в обличчя. Зрештою, ситуація вирішилася драматично, Курбас знову вирішив вкоротити собі віку. Його знайшли залитого кров’ю, а поруч валявся пістолет. Леся доправили до лікарні. Досвідчений лікар, який його оперував, вирішив не витягувати дробину, яка застрягла в серці, тож Лесь Курбас так і прожив з кулею в серці все життя.

Читайте також: Не смог притвориться советским режиссером: харьковский период в жизни Леся Курбаса

Арлекін, що мислить

Лесь Курбас

Лесь Курбас

1916 року в Києві, Лесь Курбас започаткував свій театр, який уже за рік тримав назву «Молодий театр». Це був театр авангарду: європейський, новітній, не схожий на те, до чого звик глядач. Репетиції проводили в шорній майстерні. Новий театр не мав ні приміщення, ні декорацій, ні костюмів. Актори служили в інших установах і самі допомагали театрові грошима. Самотужки прибирали майстерню перед репетиціями і місцями репетирували пластику, займалися акробатикою.

Крім того, ходили на виставки та лекції, дебатували. Курбас намагався виховати артистів нового світогляду, як він називав їх «арлекін, що мислить». Зрештою, відбувалася прем’єра. У цей час в театр приходить 19-річна танцівниця Валентина Чистякова. Вона була з Москви, а її батька запросили до Києва викладати в Консерваторії. Між дівчиною і Лесем Курбасом спалахнуло кохання. Члени колективу не надто радо сприйняли цей факт, адже побоювалися, що Валентина поїде до Москви, але вона залишилася… Молода балерина під керівництвом Леся стала однією із найвідоміших актрис у Києві.

Валентина Миколаївна згадувала роки по тому: «… Його освіченість, виняткова працелюбність, дивовижний талант і в той же час його принциповість, цілеспрямованість, не кажучи вже про його незаперечну чарівність, не могли не підкорити мене, недавню московську гімназистку, яка з дитинства мріяла про життя в мистецтві ». Дебютувала вона в 1919 році в хорі вистави «Цар Едіп», і в тому ж році в вересні їх з Лесем повінчали в Андріївській церкві.

У 1957 році Курбаса умовно реабілітували, з цікавою формулюванням секретаря ЦК КПУ Андрія Скаби: «Ми реабілітували людей, а не їх ідеї»

Часи були неспокійні і важкі і «Молодий театр» помандрував містечками України, щоб хоч якось заробити собі на харч. Пізніше, уже повернувшись в Київ, митець створив легендарний театр «Березіль». Спектаклі його йшли з оваціями, після вистав Курбас роздавав глядачам аркуші паперу, для того, щоб вони написали свої враження та зауваження. Потім увесь колектив опрацьовував бачення глядачів, намагаючись зробити вистави ще досконалішими.

1926-го року Курбас разом з театром переїхав до Харкова. У Харкові доля йому не посміхнулася. Через скандальні, провокативні і неоднозначні вистави, які йшли в розріз з поглядами більшовицької влади, його звільнили з роботи. 1933-го року Курбаса було зареєстровано і вислано на Соловки. І навіть там, у нелюдських умовах, йому не забракло сил зібрати театр і створювати вистави. Лесь та Валентина переписувалися, але через якийсь час листи перестали надходити. Насправді ж 3-го листопада 1937 року до 20-ої річниці жовтневого перевороту видатного українця розстріляли однією кулею лобом до лоба з хорошим другом Миколою Кулішем.

Ось так буває – проносив у серці кулю від нещасного кохання, а загинув від кулі радянської.

У 1957 році Курбаса умовно реабілітували, з цікавою формулюванням секретаря ЦК КПУ Андрія Скаби: «Ми реабілітували людей, а не їх ідеї». Через чотири роки на адресу вдови Валентини Чистякової прийшло свідоцтво про смерть, в якому повідомлялося, що «О.С. Курбас помер 15 листопада 1942 роки від крововиливу в мозок»…

Читайте також: Расстрелянное возрождение: как Лесь Курбас изменил украинский театр

Валентина часто задумувалася про самогубство, але вирішила, що краще віддати своє життя сцені, як і хотів би її чоловік. Чистякова прожила до 84 років, здобувши звання народної артистки, проте так і не дізналася правдиву причину смерті свого чоловіка, хоча вона все відчувала…

Руслана Сторожук

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:
Оставьте комментарий

*

  1. […] року театр «Березіль» розгромили. Курбаса дуже скоро було заарештовано. Чоловік Олімпії […]

  2. […] Він також був актором та режисером у театрі Леся Курбаса. Доречі, треба згадати, що колись Лесь Курбас хотів […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: