Кличко о начале отопительного сезона: Технически мы готовы, но ситуация близка к критической

14:02  |  30.09.2021
Кличко о начале отопительного сезона: Технически мы готовы, но ситуация близка к критической

Фото: kyivcity.gov.ua

Столичная теплоинфраструктура технически готова к началу отопительного сезона. Но высокие цены на газ и переведенные на местное самоуправление тарифы делают ситуацию близкой к критической. Об этом мэр Киева Виталий Кличко заявил во время заседания коллегии Киевской городской государственной администрации.

«Щодо опалювального сезону. У Києві понад 11 тисяч житлових будинків, і всі вони повинні бути готові до початку опалювального сезону. Кожен управитель, незалежно від форми власності – комунальної, приватної, ОСББ, ЖБК – повинен розуміти свою відповідальність перед мешканцями за вчасну і якісну підготовку до зими. Від цього залежить надійність та оперативність входження в опалювальний сезон. Технічно ми готові. Але є інші виклики, які роблять ситуацію близькою до критичної: високі ціни на газ, перекладені на місцеве самоврядування тарифи, відсутність законодавчої бази для забезпечення роботи теплопостачальних компаній. Асоціація міст України та я як її очільник запропонували центральній владі конкретні рішення, що дозволять вчасно розпочати постачання тепла та гарячої води населенню», — сказал Кличко.

Виталий Кличко напомнил, что обращался к премьер-министру, чтобы правительство зафиксировало цену природного газа для бюджетных учреждений до конца отопительного сезона на уровне 11,2 грн за 1 куб. м вместо рыночных 35 гривен.

Вместе с тем, НАК «Нафтогаз» должен немедленно изъять дискриминационные нормы договоров на поставку газа. А местным бюджетам должна быть погашена разница в тарифах прошлых лет и заложена компенсация на будущее. Чтобы сохранить тарифы на тепло и горячую воду для населения на уровне прошлого отопительного сезона.

«Бо не зможуть люди платити за такими тарифами! Не зможуть покрити цю різницю і місцеві бюджети, на які сьогодні намагаються перекласти весь тягар! Бо уряд каже: все добре, тарифи не зміняться. А як добре?! Ціни, за якою теплопідприємства отримуватимуть газ ми не знаємо. Чи буде компенсація, і в яких межах, – ми не знаємо. А в прем’єр-міністра все добре, – підкреслив мер столиці. – Але на фоні цих факторів «Київтеплоенерго» забезпечило належну технічну підготовку міського господарства до опалювального сезону. Вжило заходів, щоб акумулювати кошти за рахунок виваженої роботи з боржниками і забезпечити закупівлю газу. Ми, таким чином, не допустили жодних збоїв у роботі системи в міжопалювальний сезон. Та сьогодні, ще раз підкреслю, ми чекаємо від держави відповіді на ключове питання: яким буде механізм компенсації місцевим бюджетам, щоб ми могли не підвищувати тариф для населення. Бо тариф досі не затверджений!», — сказал мэр столицы.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: