Київські митники виявили в поштовій бандеролі археологічні артефакти Русі 

15:49  |  19.01.2023
Київські митники виявили в поштовій бандеролі археологічні артефакти Русі 

Фото: facebook.com/UkraineCustoms

Київські митники виявили спробу переслати за кордон без дозвільних документів старовинну метальну зброю – вісім автентичних наконечників стріл, виготовлених від періоду дохристиянської Русі до ХІV століття.

Джерело: Державна митна служба України

Предмети з ознаками старовини були виявлені під час перевірки міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з Києва до США.

Як визначила мистецтвознавча експертиза, проведена фахівцями Національного музею історії України, дані наконечники доби Русі IX-XIV століть, мають історичну та культурну цінність.

Підтвердженням автентичності виявлених митниками наконечників є наявність залишків активних продуктів корозії заліза, характерних для подібних предметів археології, що довгий час перебували у землі.

«Цікаво, що практично на всіх артефактах фахівці виявили спроби непрофесійної реставрації. Відповідно до чинного законодавства України, предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі держави. Відтак, можна припустити, що наконечники стріл є здобиччю «чорних археологів», — йдеться в повідомленні митної служби.

Складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Наконечники вилучено.

«Важливо: експертиза не надає інформацію про ринкову вартість наданих на експертизу предметів археології, оскільки в Україні не існує офіційного ринку збуту археологічних артефактів», — повідомили митники.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: