Київ отримав ще 10 міських автобусів від Риги в якості допомоги

17:53  |  13.01.2023
Київ отримав ще 10 міських автобусів від Риги в якості допомоги

Фото: kyivcity.gov.ua

Київ отримав ще 10 міських автобусів від Риги як допомогу. Загалом Рига від початку широкомасштабної агресії росії передала українській столиці вже 21 сучасний міський автобус. На церемонії передачі автобусів, зокрема, були присутні голова Сейму Латвійської Республіки Едвардс Смілтенс, віце-мер Риги Едвардс Ратнiкс, Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява.

Джерело: КМДА

«Міжнародні партнери продовжують підтримувати українську столицю. На початку січня цього року ми отримали від фінського міста Тампере три пасажирських автобуси. А сьогодні – ще 10 сучасних міських автобусів від наших латвійських партнерів. Кілька днів тому, 10 січня, вони  виїхали із Риги та сьогодні вранці прибули до Києва. Також в автобусах – гуманітарна допомога, яку зібрали громадяни Латвії для українців, – генератори, ковдри, продукти харчування», – сказав Віталій Кличко.

Очолив латвійську делегацію до Києва голова Сейму Латвії Едвардс Смілтенс. У кінці квітня минулого року пан Смілтенс, тоді віце-мер Риги, вже приїздив до столиці України і передавав від Риги 11 автобусів і гуманітарну допомогу. Тоді в якості подарунку Києву Смілтенс також привіз банку з монетами – це були збереження латвійського хлопчика, який пожертвував їх на підтримку українців.

Цього разу особливим подарунком став генератор, який передав Києву літній чоловік, – мешканець Риги. Генератор він раніше придбав для свого помешкання, але потім вирішив, що киянам він сьогодні потрібніший. Дружина латвійця до подарунку додала теплі зимові шкарпетки, які сама зв’язала.

«Через постійні атаки російського агресора і його спроби залишити столицю й Україну без електрики, у нас є дефіцит електроенергії. У зв’язку з цим сьогодні на всіх тролейбусних та переважній більшості трамвайних маршрутів столиці працюють автобуси. Тож отримані сьогодні автобуси є важливим внеском у забезпечення роботи наземного громадського транспорту Києва. Дякуємо за підтримку небайдужим людям та нашим друзям, які допомагають нам вистояти в цій війні. Єднання довкола України – запорука перемоги над варварською агресією, яку розпочала проти нас росія. І дякую сьогодні нашим латвійським друзям: пану спікеру, віце-меру Риги, який теж прибув до Києва, пану Послу Латвії в Україні», – сказав Віталій Кличко.

«Це – не тільки ваша війна. Ви боретеся сьогодні проти російського агресора за всю Європу. І ми сподіваємося, що ці автобуси також допоможуть вам вистояти, допоможуть забезпечити життєдіяльність міста. Ви, українці, – смілива та унікальна нація. Ви зворушили наші серця. І ми впевнені, що Україна переможе. Перемога – за вами, і перемога – за нами. Рига була і буде з вами поруч», – сказав віце-мер Риги Едвардс Ратнiкс.

«Ваша країна мала величезний вплив і на те, що ми в Латвії мали сміливість втілити певні історичні рішення. Ми знесли всі пам’ятники часів російської окупаційного режиму, ми почали говорити гучно та правдиво про цінності, які прагнемо і будемо захищати. Ви захищаєте ті ж цінності, що і ми. Тому ми підтримуємо вас. І продовжуватимемо це робити. Сьогодні ми тут вдруге. І приїдемо ще не раз!  До перемоги!» – підкреслив голова Сейму Латвійської Республіки Едвардс Смілтенс.

З перших днів повномасштабної агресії росії проти України, Київ отримує допомогу від міст-партнерів. Вона йде звідусіль – із Польщі та Німеччини, з країн Балтії, Іспанії, Франції, Швейцарії та багатьох інших дружніх держав.

Так, із березня 2022 року Київ отримав понад 40 сучасних карет швидкої допомоги, 36 пожежних автомобілів (2 із них у грудні відправили в Харків, який зазнає постійних обстрілів). Та вже 72 автобуси. Зокрема, від Риги загалом – 21 автобус

Від фінського Тампере – 3 автобуси. Та від кількох німецьких міст –  48 автобусів. Усі автобуси, які отримали раніше (до сьогоднішніх) працюють на маршрутах столиці. Зокрема, – на 11 автобусних маршрутах, а також вийшли на заміну на 3 трамвайних та 5 тролейбусних маршрутах Києва.

Після церемонії передачі автобусів мер Києва Віталій Кличко провів зустріч із латвійською делегацією, де сторони обговорили подальшу підтримку Києва та України. Зокрема, у складі делегації були голова Сейму Латвійської Республіки Едвардс Смілтенс, віце-мер Риги Едвардс Ратнiкс, Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява, Голова Комісії у закордонних справах Сейму Латвійської Республіки Ріхардс Колс, Голова Комісії з питань оборони, внутрішніх справ і запобігання корупції Сейму Латвійської Республіки Раймондс Бергманіс, Голова Комісії у європейських справах Сейму Латвійської Республіки Андріс Спрудс, керівник депутатської Групи сприяння співпраці з Верховною Радою України Сейму Латвійської Республіки Яніс Скрастіньш.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: