Декомунізація «Батьківщини-мати»: регулятор видав дозвіл на заміну радянського герба на герб України

14:45  |  13.07.2023
Декомунізація "Батьківщини-мати": регулятор видав дозвіл на заміну радянського герба на герб України

Фото: facebook.com/Ministry.for.restoration

Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ) 13 липня видала дозвіл на ремонт щита монумента «Батьківщина-мати» у Києві.

Джерело: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України у Facebook

«Проєктними рішеннями передбачається влаштування Тризуба на щиті монумента, який відповідає зображенню на малому Державному Гербі України. Тризуб замінить старий радянський герб», — пояснили в міністерстві. 

Замовник будівництва — Національний музей історії України у Другій світовій війні. Очікується, що роботи стартують в найближчому майбутньому.

Монумент «Батьківщини-мати» споруджено в 1981 році, є пам’яткою науки й техніки місцевого значення. Монумент вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі.

«У 2022 році у Дія 85% із 800 тисяч українців проголосували за те, щоб замінити радянський герб тризубом», — нагадали в міністерстві.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко додав, що герб СРСР замінять на герб України до 24 серпня цього року.

«Це символічний історичний момент, своєрідний тизер проєкту, який має бути реалізовано вже найближчим часом, до 24 серпня — заміна радянського герба на «Батьківщині-Мати» на тризуб», — сказав Ткаченко на брифінгу в Києві в четвер.

Вартість проєкту становитиме 28 млн грн, і на його реалізацію не використовуватимуть бюджетних коштів. Майже всі кошти на проєкт уже зібрано.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: