Ботсаду Гришка не вистачає коштів для обігріву оранжерей

17:00  |  14.10.2022
Ботсад Гришка

Останні п’ять років Ботанічний сад отримує менше ніж 50% державного фінансування, ніж це потрібно для задоволення базових потреб.

Джерело: Ботсад імені Гришка

«Нинішній рік став надскладним для нас — навесні сад зачинили для відвідування через введення воєнного стану, тому було втрачено основне джерело поповнення спецфонду.
І якщо більшість потреб можна скоротити, є один момент, котрий неможливо відкласти або відмінити – це підтримання оптимальної температури у оранжереях», — пишуть працівники ботсаду.

Наразі, розміщена на 5000 м кв Колекція тропічних та субтропічних рослин НБС, нараховує понад 4000 таксонів. Для оптимізації утримання оранжерейних колекцій, ще в 2012 році були збудовані дві котельні, які працюють на пелетах. Кожного опалювального сезону спалювалось від восьмисот до тисячі тон пелетів, залежно від погодних умов.

Попри те, за словами персоналу, з початком війни вартість пелетів значно зросла, І сьогодні вона становить 12000 грн. за 1 тону (для порівняння, ще взимку 2021-2022 рр. вартість 1 тонни становила 7600 грн.). Тобто, на опалювальний сезон 2022-2023 років потрібно щонайменше 10 млн. грн.

«Ми звертаємось за підтримкою до всіх прихильників Ботанічного саду, до всіх, кому небайдужа доля цієї «перлини» нашої держави, хто вже любить Сад, як любимо його ми, і хто ще лише планує його відвідати.

Допоможіть нам придбати пелети на цей сезон. Разом ми зможемо врятувати унікальні колекції і передати їх наступним поколінням, як наші Наставники та Вчителі передали їх нам з рук у руки. Кошти на пелети ми збираємо на рахунок створений саме для цього проєкту Благодійним фондом Peli can live, з яким вже два роки поспіль успішно будуємо систему поливу в #дендрарійРубцова», — пишуть в соцмережах Ботсаду.

Перерахувати кошти можна на рахунок за посиланням: https://www.liqpay.ua/uk/checkout/card/i19148057514

Раніше ми писали, що у КМДА розповіли, як працюватимуть заклади освіти з 17 жовтня

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: