Білоруські партизани допомогли зірвати наступ на Київ

10:58  |  25.04.2022
рейки

24 лютого з початоком повномасштабного вторгнення росії в Україну окупанти планували швидке захоплення Києва. Однак, їм завадали білоруські партизани, які активізувалися та внесли хаос в логістику російських військ.

Джерело: The Washington Post.

За інформацією видання, майже з перших днів російського вторгнення, в Білорусі почала оперувати таємна мережа партизан, до якої увійшли залізничники, хакери та перебіжчики з органів безпеки. Всі вони мали на меті порушити залізничне сполучення, що з’єднує рф з Україною через Білорусь.

Напади білорусів були простими, але ефективними, зокрема вони перейняли управління сигналами, що забезпечують безперебійне функціонування залізниць. Результатом стало те, що потяги простоювали цілими днями, а росіяни поповнювали запаси своїх військ автотранспортом, а не залізничним шляхом.

«Враховуючи залежність росії від поїздів, я впевнена, що це сприяло деяким проблемам, які у них спостерігалися на півночі. Це сповільнило їх здатність пересуватися. Їм не вдалося просунутися далі на українську територію і налагодити лінії постачання, тому що їм доводилося покладатися на вантажівки», – зазначила Емілі Ферріс, наукова співробітниця лондонського аналітичного центру RUSI.

The Washington Post назвало дії білоруських диверсантів «другою рейковою війною».

«Ми не хотіли вбивати російських або білоруських машиністів. Ми використовували мирний спосіб, щоб зупинити їх», – цитує газета білоруського активіста Юрія Рававого.

Зазначимо, починаючи з 26 лютого, через два дні після вторгнення, п’ять диверсійних атак на сигнальні шафи майже повністю зупинили рух російських поїздів у Білорусі.

Після цього, самопроголошений призидент Білорусі Олександр Лукашенко вдався до репресій, щонайменше 11 білорусів перебувають під вартою за підозрою в участі в нападах. Силовики застосовували проти мирних осіб зброю, зокрема людям прострілювали коліна.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: