10 сучасних українських письменників, чиї книги варті вашої уваги

09:37  |  15.04.2022

Письменництво – непросте ремесло. Потрібно докласти масу зусиль, для того щоб перетворити свої думки і почуття на слова так, щоб читач відчув те саме, що й автор, подивився на світі його очима. 

Познайомимось із 10 українськими сучасними письменниками, які майстерно володіють словом та чиї книги завжди цікаво читати.

Любко Дереш

Львівський автор написав свій перший роман у 15 років. «Культ» розповідає про події у маленькому містечку серед Карпатських гір. У центрі сюжету – інтрига протистояння старого завгоспу коледжу та молодої пари «вчитель-учениця».

Юрій Банзай та Дарця Борхес живуть звичайним життям, але відчувають дивну небезпеку. Вони знаходять можливість проникати у сни Романа Корія, а він заводить їх до смертельних пасток.

Дебютний роман було перекладено сімома мовами. Німецький редактор, який займався випуском роману в Німеччині, залишив такий офіційний відгук про книгу: «Це найкраща з книг для сучасної молоді, якій подобається фентезі».

Любко Дереш включає у кожен свій твір психологічні дослідження людської свідомості. «Мене цікавить посилення свідомості людини. Починаючи з книги «Архе», мої наступні книги мають на меті пробуджувати в людині усвідомлення — усвідомлення себе, усвідомлення світу, усвідомлення автоматизмів у собі», – каже автор.

Зараз Любко Дереш автор 12 книг та визнаний геній молодіжних творів.

Богдан Коломійчук


Львівський письменник Богдан Коломійчук обрав для себе жанр, повний таємниць, небезпек та несподіваних поворотів. Детективи автора написані яскраво, сюжет змушує читача постійно аналізувати, бути у напрузі, дивує та змушує читати сторінку за сторінкою.

Головний герой комісар Адам Вістович живе в австрійському Львові, який тоді називався Лембергом. Його кар’єра йде в гору, він не боїться братися за найскладніші справи і завжди готовий допомогти колегам.

У романі «Готель “Велика Пруссія”» Адам Вістович вирішує допомогти молодшому колезі, ад’юнктові Самковському та братися за нібито тривіальну справу. Проте з’ясовується, що нитки її тягнуться далеко за межі Львова і навіть за межі імперії.

Розслідування приводить Вістовича у Пруссію, де кілька впливових посадовців та підприємців об’єднуються з мафією, аби протистояти російським шпигунам. Раптом члени цього синдикату починають гинути за досить жорстоких обставин. Так львівський комісар опиняється перед найнебезпечнішою справою у своєму житті.

Тарас Прохасько


Прозу Тараса Прохасько відрізняє незвичайна стилістка: автор знаходить невидимі для більшості паралелі – порівнює людину з рослинами, перемежує оповідання з фактами зі свого життя, що надає його творам атмосферу дружньої розмови між автором та читачем.

Тарас Прохасько не любить уваги громадськості до власної персони, тому рідко спілкується із журналістами та не відвідує гучних публічних заходів.

Основною відповідальністю письменника Тарас вважає фікції. Його творчість є фікцією реальності, тієї дійсності, яку він бачить навколо себе і в яку запрошує зазирнути читачів через його книги.

Артем Чех


Артем Чех став знаменитим не з власної волі. Його друг відправив роман письменника-початківця на конкурс без відома автора. Але талант оцінили і тепер Артем Чех — володар кількох літературних премій та автор багатьох книг.

Його остання робота «Хто ти такий?» про переосмислення непростого періоду 90-х. Роман є переважно автобіографічним, у ньому автор аналізує своє дитинство, що пройшло в українських 90-х. Твір отримав перемогу на літературній премії Книга року ВВС-2021.

За мотивами книги дружина Артема Чеха, Ірина Цілик зняла повнометражний фільм «Я і Фелікс». Головну роль Фелікса у фільмі зіграв відомий український письменник Юрій Іздрик, а син Ірини та Артема постав у ролі малого Тимофія. Прем’єра очікується у 2022 році.

Андрій Любка


Український письменник родом із Риги. Популярність автору в Україні та за кордоном приніс роман «Карбід» (2015), що увійшов до короткого списку «Книги року BBC» та був номінований на найвищу літературну нагороду у Польщі. В романі підіймається тема об’єднання України та ЄС.

Люко Дашвар


За псевдонімом Люко Дашвар ховається журналістка та письменниця із Херсона Ірина Чернова. Довгий час вона працювала редактором місцевої газети і за цей час дізналася про сотні трагічних, романтичних та ліричних історій, які згодом були покладені в основу її романів.

Варто сказати, що подібним чином багато всесвітньо відомих письменників знаходили натхнення та сюжети для нових творів. Наприклад, королева детективу, Агата Крісті розповідала, що ідеї нових романів нерідко знаходилися в заголовках газет, розмовах перехожих чи фразах друзів.

Твори Люко Дашвар — це романи про людські долі, дія яких відбувається на тлі реальних історичних подій. Також відмінністю її романів є те, що головні герої в них — жінки. Так письменниця показує події через призму жіночого погляду на життя, сповнене емоційних переживань, любові та самопожертви.

Марія Матіос


Марія вважається однією з найвідоміших українських письменниць. Сюжети для своїх творів письменниця бере зі своєї сім’ї, коріння якої можна простежити до кінця 18 століття. Марія Матіос – буковинка, тож більшість її книг – про гуцулів та чернівецькі села.

Авторка вдало описує характери людей, поступки. Особливості поведінки героїв дозволяють бачити світ зсередини. Марія Матіос має свій стиль і вміє зачепити словом найтендітніші струни душі.

Юрій Андрухович


Юрій Андрухович є «живим класиком» української літератури. Саме він значно вплинув на те, якою є сучасна українська література зараз. Завдяки його творам інші українські автори користуються популярністю на Заході.

У творах Андрухович не спирається на звичні літературні канони. Це дає можливість передати множинність поглядів на світ, абсурдність сучасного існування та ірреальність буття.

Сергій Жадан

Яскрава творча особистість Сергія Жадана поєднує у собі письменника, перекладача, організатора фестивалів, рок-концертів та театралізованих постановок.

У книгах Сергія Жадана про знакові події епохи: розпад СРСР, надії та розчарування, війну та пошуки виходу з кризи. І все це передано через певний образ людської особистості — живої, мислячої, люблячої, яка страждає і намагається знайти опору в нещадному світі.

Софія Андрухович


Відомий український автор, перекладачка та публіцистка, донька письменника Юрія Андруховича. Книгу «Фелікс Австрія» відзначили премією Східного партнерства Visegrad Eastern Partnership Literary Award 2016 року. Роман перекладено та видано у Франції, Австрії, Чехії, Польщі, Угорщині та Хорватії.

Єлизавета Поддубей

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: