Третина сербів підтримує напад росії на Україну

11:46  |  19.04.2022
Сербія

35% громадян Сербії вважає, що агресія росії проти України є виправданою. Це переважно чоловіки, мешканці всіх регіонів, крім Воєводини, з приміських населених пунктів.

Джерело: Балканський оглядач

В той же час кількість сербів, які переконані, що агресія Росії проти України є невиправданою, є більшою — 42%.

Абсолютна більшість громадян Сербії, 76%, вважають росію другом Сербії. Лише 3% мають протилежну думку. 21% кажуть, що не знають відповіді на це питання. Кількість тих, хто вважає Росію другом Сербії, є більшою серед чоловіків, яки мають середню освіту та живуть у Центральній Сербії, в передмістях.

За даними дослідників, оцінка стану відносин між Сербією та росією практично не змінилася за останні 5 років. Початок повномасштабної російської агресії проти України 24.02.2022 ніяк не вплинув на думку сербів — у 2021 та 2022 роках середня оцінка сербсько-російських відносин є абсолютно однаковою і становить 4,03.

Вищі оцінки ставлять чоловіки — старше 60 років, що пам’ятають ще часи Югославії та Радянського Союзу, та молодше 30, тобто ті, що народилися після розпаду СФРЮ. Ці респонденти мають базовий рівень освіти, живуть в Центральній Сербії, в приміських населених пунктах.

Опитування громадян проводилося на репрезентативної вибірці з 1228 респондентів на території Республіки Сербія, окрім Косово і Метохії.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: