ООН можна розпустити, якщо вона не здатна зупинити воєнні злочини: Зеленський виступив перед Радбезом

19:09  |  05.04.2022
Президент Володимир Зеленський

Президент Володимир Зеленський

Сьогодні, 5 квітня, президент України Володимир Зеленський виступив перед Радбезом ООН. Засідання ООН було скликано для обговорення масових убивств мирних громадян України у Бучі на Київщині.

Джерело: Прямий ефір засідання.

Нижче наводимо основні тези з промови Зеленського.

Буча

«У Бучі немає жодного злочину, якого б вони не скоїли. Вони вбивали цілі сім’ї — дорослих та дітей, намагалися спалити людей. Декого застрелили на вулицях, декого вбивали в будинках, на них наїжджали танки, поки вони були в авто, жінок ґвалтували та вбивали на очах дітей. Вони залишають країну в руїнах».

Продовольча криза

«Агресор спровокував продовольчу кризу, яка може призвести до голоду в Африці та Азії, та політичний хаос у країнах, які стикаються з тим, що зникає їхня система безпеки».

ООН та безпека

«Де ця безпека, яку має гарантувати Рада Безпеки? Її немає, хоча і є Рада Безпеки. Тож де той мир, заради якого створювалась ООН? Ключова інституція світу, яка повинна забезпечувати примус будь-яких агресорів до миру, просто не може ефективно працювати».

«Мета ООН – підтримка миру, щоб не допускати порушення. Але порушено вже першу статтю статуту. Якщо порушено першу статтю, у чому сенс інших статей? Зараз результат дій РФ — найжахливіші злочини всіх часів…».

Зеленський зазначив, що якщо НАТО не знає як прийняти рішення, у нього є 2 шляхи:

  1. Усунути Росію як джерело війни, щоб Росія не блокувала рішення, пов’язані з її власною агресією.
  2. Самоусунутися.

«Якщо крім розмов ви ні на що не здатні, іншого варіанту не залишається. Україні потрібний світ, Європі потрібний мир, всьому світу потрібний мир», — заявив Зеленський.

Президент також запропонував Київ як майданчик для глобальної конференції, на якій обговорюватимуть запропоновау реформу системи ООН.

«Ми просимо зробити це вже у мирному Києві — щоб визначитись, як реформувати світову систему безпеки, як гарантувати непорушність державних кордонів і цілісність держав, як будемо утверджувати верховенство права… Ми маємо зробити усе від нас залежне, щоб передати наступним поколінням дієву ООН».

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: