«Земля» (1926) реж. О. Довженко feat Мар’яни Садовської (Україна-Німеччина)

14 листопада в Музеї кіно Довженко-Центру відбудеться показ легендарного фільму режисера Олександра Довженка “Земля” (1930) із живим музичним супроводом української зірки з Німеччини Мар’яни Садовської.

В рамках паралельної програми Виставки Музею кіно “ВУФКУ. Lost & Found” показуємо ключові фільми Всеукраїнського фотокіноуправління (1922-30). «Земля» — найвідоміший український фільм ХХ століття, визнаний шедевр світового кіномистецтва. Він став останньою стрічкою, створеною на базі ВУФКУ найвпливовішим українським режисером радянської доби — Олександром Довженком. 8 квітня 1930 року “Земля” виходить на київські екрани, а вже за дев'ять днів, після розгромного фейлетону придворного поета Сталіна Дем’яна Бєдного, фільм знімають з показів. Стрічку було перевідкрито лише по смерті режисера, і відтоді вона зажила світової слави. У 1958 році на міжнародному конгресі кінокритиків в Брюсселі фільм увійшов до числа 12 найкращих фільмів всесвітньої історії кіно.

У 2017 р. Мар’яна Садовська на фестивалі «Un-Week-End-à-l'Est» в Парижі презентувала свій саундтрек до фільму «Земля», який у Києві прозвучить вперше саме у Довженко-Центрі.

Мар'яна Садовська — українська співачка, театральна актриса, фольклористка та композиторка, живе та працює в Німеччині. Активно гастролює світом, брала участь у провідних музичних фестивалях у Японії, Америці, Бразилії, Європі та Україні. Лауреатка численних міжнародних премій, авторка восьми альбомів, учасниця міжнародних проєктів Yara Arts Group та Borderland. Критики називають Мар’яну Садовську «українською Бйорк» за вдале поєднання автентичного пісенного матеріалу з його театралізованою інтерпретацією, фолку з авангардом. А New York Times, вражений потужністю вокалу та голосовим діапазоном, порівняв її з легендою американської інді-сцени PJ Harvey.

ЗЕМЛЯ

УСРР, 1930, Київська кінофабрика ВУФКУ, 79 хв.
Режисер, сценарист: Олександр Довженко
Оператор: Данило Демуцький
Художник: Василь Кричевський (мол.)
У ролях: Семен Свашенко, Степан Шкурат, Юлія Солнцева, Єлєна Максімова, Владімір Міхайлов, Микола Надемський, Петро Масоха.

Поетична кінооповідь про події, пов’язані з колективізацією в Україні наприкінці 1920-х років — створення перших колгоспних комун і класову ворожнечу. Молодий комуніст Василь за допомогою місцевої парторганізації отримує трактор і переорює приватні межі «на кулацьких нивах». Цей ентузіазм йому дорого коштує. Сповнена ліричного пантеїзму й водночас утопічної екзальтації, стрічка продемонструвала всю неоднозначність українського цивілізаційного вибору 1920-х, кульмінацією якого стала драматична колективізація.

Після необхідних купюр та 32-х офіційних та приватних показів 8 квітня 1930 року “Земля” виходить на київські екрани, а вже за дев'ять днів, після розгромного фейлетону придворного поета Сталіна Дем’яна Бєдного, фільм знімають з показів через звинувачення в біологізмі й натуралізмі. Попри заборону фільму в СРСР, Довженко з дружиною Юлією Солнцевою і оператором Данилом Демуцьким чотири місяці подорожують Європою і демонструють фільм у Німеччині, Чехословаччині, Франції, Великобританії. У закордонній пресі стрічка отримує переважно схвальні відгуки.

«Землю» було перевідкрито лише по смерті режисера, і відтоді стрічка зажила світової слави. У 1958 році на міжнародному конгресі кінокритиків в Брюсселі фільм назвали у числі 12 найкращих фільмів всесвітньої історії кіно.

Олександр Довженко — чи не найвизначніша й водночас найконтроверсійніша постать української культури радянської доби. У своїй творчості він розробив політичний і культурний проєкт України, далекий від догматичного комунізму: в цьому, умовно авангардистському, проєкті парадоксальним чином поєднувались футуризм і традиціоналізм, утопізм і консерватизм.

У 2012-му році фільм «Земля» на замовлення Довженко-Центру відреставрували, а новий музичний супровід для фільму створив знаменитий український гурт «ДахаБраха», музика якого переорієнтувала акценти «Землi» з ідеологічних на загальногуманістичні.

Прем’єра відреставрованої версії «Землі» з саундтреком гурту «ДахаБраха» відбулася на Одеському МКФ 21 липня 2012 року. Відтоді проект розпочав ходу міжнародними кінофестивалями в Україні, Німеччині, Данії, Румунії та інших країнах.

Раздел Афиша Харькова представляет вашему вниманию «Земля» (1926) реж. О. Довженко feat Мар’яни Садовської (Україна-Німеччина), смотрите также:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: