Будинок Сікорського — за лаштунками музики та авіації

15:00  |  09.06.2022
Садиба Сікорського

Садиба Сікорського

Будинок Ігоря Сікорського розташований за адресою вулиця Ярославів Вал, 15 Б. Щодня повз цю споруду проходять тисячі киян і, можливо, навіть не звертають увагу на історичну пам’ятку. На жаль, сьогодні цей дім не в найкращому своєму стані. Попри те, він не втратив чарівності та культурної цінності. Розповідаємо про будинок Ігоря Сікорського, його бізнес та музичні дебюти.

Історія

Фасадний будинок на початку XX століття, де розміщувалася школа Миколи Лисенка

Фасадний будинок на початку XX століття, де розміщувалася школа Миколи Лисенка

Київ, ХХ століття. Прогулюючись ошатними вуличками, перехожі дивувалися напрочуд гарному будинку з мальовничим фасадам. Ця садиба була тісно пов’язана з родиною авіаконструкторів Сікорських аж з 1885 року. Спершу дім для себе вирішив придбати професор медицини Університету Святого Володимира Іван Сікорський. Однак тоді вона мала інший вигляд — одноповерхова житлова споруда, фасад якої звели з дерева, на додачу невеликий флігель.

Довідка: Флігель — бічна прибудова до головної споруди, «крило» цієї споруди

З часом він втратив свій вигляд, тож будинок та флігель знесли, а вже на його місці побудували два нових. Один із них, власне, й став домом для родини Сікорських. Сім’я оселилися на першому поверсі, у своїх володіннях мала 6 кімнат.

На сьогоднішній час це вважається характеристикою олігархів, однак тоді 6 кімнат були звичайною справою для інтелігенції. Така розкіш не була рідким явищем для суспільства, тим паче для тих осіб, які входили в коло науковців, композиторів, письменників, тощо.

Читайте також: Репресовані та нескорені: як знайти своє коріння крізь архіви

Музичні дарунки

Ігор Сікорський (стоїть в центрі) гостює у своєї родички, подруги Лесі Українки Наталії Вишинської-Гроздової (сидить праворуч від нього). Латинський квартал у Києві, 1907 рік

Ігор Сікорський (стоїть в центрі) гостює у своєї родички, подруги Лесі Українки Наталії Вишинської-Гроздової (сидить праворуч від нього). Латинський квартал у Києві, 1907 рік

Сікорські остаточно оселилися у будинку в 1904 році, і з цього часу покоління за поколінням тут виховували дітей, одружувалися та вели балачку про культурні справи. До слова, в якийсь час родина Сікорських переїхала, а дім почала здавати в оренду — коштувала така розкіш 2500 рублів за рік, а взяв дім під крило сам Микола Лисенко.

На його базі чоловік заснував приватну музичну школу, яка згодом, завдяки старанням композитора, трансформувалася в музично-драматичний інститут. До речі, гроші на функціонування закладу зібрали гості композитора на його ювілеї. Під керівництвом Лисенка зросла не одна плеяда українських виконавців та композиторів, зокрема Левко Ревуцький, Кирило Стеценко, Анатолій Буцький, Михайлина Комар-Гацька, Олександра Мандельштам.

Аж до 1920 року школа успішно функціонувала. Цікаво, що свою назву на честь Миколи Лисенка вона отримала аж в 1913 році. Школа була першою україномовною на теренах тогочасної Російської імперії. Крім того, унікальним заклад був і завдяки авторській методиці вчителювання Лисенка — він вирізнявся підходом серед тогочасних вчителів, не брав за основи імперські наративи, натомість плекав у вихованців тягу до творчості з грунтуванням на класиці західних композиторів.

Читайте також: «А Пушкин вам что сделал?»: 8 корисних застосунків для мешканців столиці

Трансформації під час війни та Незалежної України

Будинок Сікорського, сучасний вигляд

Будинок Сікорського, сучасний вигляд

Друга Світова війна внесла корективи, і тепер, у колишній музичній школі, запрацював штаб і командний пункт Київського корпусу ППО, згодом на місці фасадного будинку звели готель з комуністичною назвою “Червона зірка”. У цій споруді зупинялася еліта радянського союзу, однак минула слава пройшла, а разом з нею і необхідність імперських традицій, тож готель для військовослужбовців занепав спільно із самим будинком.

Колись ошатний дім перетворився на закинуту садибу з великою історію, яка чомусь не зацікавила місцеву владу. Далі почалося цікавіше: в 2000 році садиба Ігоря Сікорського була передана в оренду на 49 років благодійному фонду «Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського» — цю організацію напряму пов’язують з політиком Нестором Шуфричем, який вже прославився своєю дивною позицією під час війни з росією.

Власне, благодійний фонд зобов’язався привести садибу авіаконструктора до належного вигляду, однак, як здогадається кмітливий читач, нічого не було здійснено, а сам дім продовжував руйнуватися. В 2016 році рішенням Київського апеляційного господарського суду будинок Сікорського був повернутий у власність Міністерства оборони. Власне, до 2000 року будівля Сікорського і була власністю Міноборони.

Читайте також: 10 фактів, чому росіяни і українці ніколи не були «братніми» народами

Судові тяганини

Готель Козацький, Київ

Готель Козацький, Київ

Чималу роль у процесі реконструкції садиби Сікорського відіграє столичний готель “Козацький”. Справа в тому, що власник ДП “Козацький” (готель є власністю Міноборони) мав провести ремонт у споруді композитора. Врешті-решт навіть міська влада на чолі з Віталієм Кличком закликала Міністерство передати будинок на баланс міста, щоб провести там необхідні роботи.

Дійшло навіть до судового позову, у якому Міністерство культури вимагало від Міноборони нарешті взятися за реставрацію історичної споруди. Випадково чи навмисне, але у 2021 році будівля зазнала пожежі і постраждала ще більше.

Наразі дім Сікорського називають домом-привидом — тут мав б бути музей авіації, однак поки його немає. Ще до повномасштабної війни США зголосилися допомогти відновити садибу, але для цього необхідно, щоб Міністерство оборони ухвалило рішення про початок реконструкції, адже саме на його балансі числиться особняк авіаконструктора.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте також: Будинок Сікорського — за лаштунками музики та авіації […]

  2. […] Читайте також: Будинок Сікорського — за лаштунками музики та авіації […]

  3. […] Читайте також: Будинок Сікорського — за лаштунками музики та авіації […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: