Пияцтво та насилля: як російське мистецтво зображувало свою культуру

18:00  |  29.06.2022
Володимир Маковський, "Не пущу!", 1892

Володимир Маковський, "Не пущу!", 1892

Російська федерація залюбки поміщає в людські голови наративи про “велику гуманістичну культуру”. Та чи насправді вона така чудова? Сьогодні ми трішки глибше покопаємося у тій самій культурі і привідкриємо іншу сторону медалі, за якою ховається пияцтво, мародерство та ґвалтування. Ці явища для російського соціуму не нові, втім роками вони були заховані під дбайливим наглядом тогочасних і сучасних очільників держави-агресора.

Великий оспівувач імперії — Пушкін

Пушкіна вважають генієм, на честь якого зводять монументи (в тому числі і в Україні), його твори вивчають напамять, а життю та світогляду, без перебільшення, співають хвалебні оди. Однак, якби той самий Пушкін жив у сучасному світі, то цілком можливо, що саме він б вів передачі на пропагандистських каналах і оспівував війну, яку розв’язала росія в Україні.

Справа в тому, що великий російський класик мав далеко не демократичні цінності. За своє життя він був “співаком імперії” і підтримував усі ті жорстокі і загарбницькі дії, які вчиняла росія. Зокрема, він прославляв завоювання росіянами Кавказу — цій події він навіть присвятив свої твори. Нагадаємо, що під час тієї війни були вбиті корінні народу Кавказу, винищені, спалені тисячі адигів (черкесів), аварців і чеченців.

В той час, коли Тарас Шевченко вшанував пам’ять мужніх кавказців, Пушкін прославляв російських солдатів. Те саме він робив і під час польського повстання 1830—1831 років. Яскравим прикладом цьому є його патріотична поема “Наклепникам Росії”.

Читайте також: Стамбульська конвенція: що зміниться в Україні і чому це важливо для вступу в ЄС

***

“Про що клопочетесь, народнії витії?
Чому анафему віщуєте Росії?
Що вас обурило? Тривожний стан Литви?
Облиште: це-бо спір слов’ян поміж собою,
Сімейний, давній спір, вже зважений судьбою,
Питання, що, ручусь, розв’яжете не ви.

***

Уже давно поміж собою
Ці ворогують племена;
Не раз хилилась під грозою
То їх, то наша сторона.
Хто подола в нерівнім спорі —
Поляк чи рос — покаже час,
Чи ручаї слов’ян зіллються в руськім морі,
Чи висохне воно — залиште нас!”.

Цей уривок чудово зображує ставлення Пушкіна до демократичних, державотворчих процесів, які проходила Польща. Тоді московський уряд жорстоко придушив повстання, було чимало вбитих і закатованих.

Молодий Лермонтов

Пан Михайло Лермонтов теж вважається класиком російської літератури, а його твори — шедеврами у сфері письменництва. Якщо не звертати увагу на суть і сенс поем Лермонтова — то і справді можна так вважати. Однак, росіянин описав у своїй творчості чимало образливих і шокуючих для соціуму явищ, зокрема групове зґвалтування російськими солдатами.

Нижче наводимо уривок з поеми “Уланша” російською мовою (присутня цензура):

***
«Народ!» — сказал Лафа рыгая, —
Что тут сидеть! за мной ступай —
Я поведу вас в двери рая!..
Вот уж красавица! лихая!
….. — хоть ложкою хлебай!

***

Всем будет места… только, други,
Нам должно очередь завесть!…
Пред богом все равны …….
Но, братцы, надо знать и честь….
Прошу без шума и без драки!

***
Сначала маленьких пошлем;
Пускай …….. собаки…
А мы же грозные …..
Во всякий час свое возьмем!»
— «Идем же!…» разъярясь как звери,
Повесы загремели вдруг,
Вскочили, ринулись, и с двери
Слетел как раз железный крюк.

***
… Держись, отважная красотка!
Ужасны молодцы мои,
Когда ядреная чесотка
Вдруг нападет на их …!..
Они в пылу самозабвенья
Ни слез, ни слабого моленья,
Ни тяжких стонов не поймут;
Они накинутся толпою,
И ядовитой …….
Младые …. обольют!..

Ось так із захватом молодий Лермонтов описував звичайну подію для російських солдат — зґвалтування. Цей твір не пройшов цензуру, тож тривалий час він був прихований. Однак полюбили подібний шедевр молоді юнкери (вихованці російського військового училища), які з рук в руки передавали зошити із власноруч занотованими віршами юного Лермонтова.

Читайте також: Гірські торування зі Львова: як львів’яни від Карпат до Евересту шляхували

Сповідь Горького

Максим Горький — російський письменник і товариш Леніна. У своїх він творах також докладно зображував усі привілеї дитинства у росії. Втім, на ці його шедеври чомусь мало звертали увагу. Ми все ж наведемо приклад, який демонструє ставлення до виховання дітей у рф.

Серед праць Горького є цікава автобіографічна повість “Дитинство”, у якій описується звичайна реміснича родина. Дідусь тут гамселить онука, час від часу знущається над своєю дружиною та подає гарний приклад своїм дітям. Врешті-решт, один із його синів вбиває свою дружину, а крім того — прагне вбити свого родича за нерівно розподілене майно.

Мистецтво зеленого змія

Володимир Маковський, "Не пущу!", 1892

Володимир Маковський, «Не пущу!», 1892

Володимир Маковський — російський живописець та член Петербурзької академії мистецтв. Сьогодні більшість його полотен знаходяться в Третьяковській галереї у Москві. Однак, серед них немає декількох цікавих екземплярів. Наприклад, полотен, на якому зображені російські будні — жінки у відчаї, які намагаються не дати чоловіку пропити весь заробіток, або чоловіки, які потай наливають собі 100 грам горілки.

Освячення публічного дому. В. Маковський

Освячення публічного дому. В. Маковський

На цьому полотні можна побачити вкрай суперечливу ситуація — молода дівчина є представницею ескорту, біля неї валяється алкоголь, а от в іншій кімнаті священник освячує цей публічний дім. Релігія, пияцтво та розпусні жінки стали прокляттям для російського імперії. Їх так старанно намагалися приховувати, що запровадили цензуру на всі книги і картини. Попри те, від мистецького ока важко приховати справжню суть речей, навіть якщо сам митець є носієм так званої “російської гуманістичної культури”.

Читайте також: Журналістки та кондитерки: жінки, які воюють за Україну

Картина “Новачок” Івана Богданова

Картина “Новачок” Івана Богданова

Іван Богданов також не менш відомий у російському мистецтві, його сюжети на полотнах доцільно описують тогочасний стан імперії. Тут присутня і класова нерівність, і алкоголізм, і бідність. Все це на фоні великого російського мистецтва затухло та заховалося за більш мальовничими картинами.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: