Стамбульська конвенція: що зміниться в Україні і чому це важливо для вступу в ЄС

20:00  |  28.06.2022
Стамбульська конвенція

20 червня Верховна Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію, хоча підписано її було ще в 2011 році. Однак державотворчі процеси на тривалий час відкинули узгодження вкрай важливого законопроекту для українського суспільства. Сьогодні її впевнено можна назвати одним із рупорів, які запевнили ЄС надати Україні статус країни-кандидата. Сьогодні простими словами розповідаємо, що таке Стамбульська конвенція і як вона вплине в подальшій перспективі на Україну.

Насилля: передісторія

В 2018 році майже 2 мільйони жінок заявили, що потерпали від домашнього насильства. Потрібно зазначити, що насилля буває не тільки фізичним, але й психологічним. Тобто кривдник може завдавати жертві страждань за допомогою маніпуляцій, публічних принижень і образ, а також насмішок. Раніше притягнути за побиття жінки в Україні було вкрай складно — поліція списувала такі випадки на особисті справи пари. Врешті-решт, чимало жінок просто не зверталися до правоохоронних органів, вважаючи побиття звичайною справою, не вартою уваги.

Зазначимо, що, на жаль, кримінальні провадження за насильство над жінкою і справді відкривали рідко. Своєю чергою, це призвело до летальних наслідків не однієї жертви. Поліція не бралася за справу, допоки не було факту злочину — тіла.

Наведемо лише декілька випадків:

📍Волинь. 43-річний чоловік приревнував дружину та побив. Від отриманих травм жінка померла у лікарні.

📍Хмельниччина. 36-річний чоловік, також через ревнощі, до смерті забив свою 26-річну дружину.

📍Дніпро. Під час сварки чоловік побив до смерті кохану. Жінці було 39 років.

📍Київщина. У стані алкогольного сп’яніння чоловік побив свою вагітну співмешканку. Від отриманих травм жінка загинула

📍Харківщина. П’яний чоловік відгамселив вагітну дружину. Жінка була на сьомому місяці, вона померла від отриманих травм.

Це лише невелика частина у морі фізичного та психологічного насилля над жінками. Чи можуть відбуватися подібні вчинки у європейській країні? Однозначно, що ні. Щоб на правовому рівні врегулювати це питання й була створена Стамбульська конвенція, яка діє в країнах Євросоюзу і не тільки.

Читайте також: Національні меншини та іноземні легіони у війні з росією — хто, крім українців, воює за Незалежну Україну

Що таке Стамбульська конвенція?

Стамбульська конвенція — це міжнародна угода Ради Європи, яка криміналізує, захищає постраждалих та попереджує насильство проти жінок та дівчат, а саме домашнє насильство (включаючи психологічне та економічне), сексуальне насильство (згвалтування, зокрема й шлюбні, та сексуальні домагання), убивства честі та інші злочини, виправдовувані «честю» (обливання кислотою, спалювання вдів, вбивства наречених), калічення жіночих геніталій, примусові стерилізації, аборти та шлюби, переслідування (сталкінг) та інше насильство по відношенню до жінок.

Конвенція не тільки врегульовує правове питання, але й пропонує цілі стратегії з викорінення подібних явищ у сучасному соціумі. Першою країною, яка підписала конвенцію, стала Туреччина. Однак в 2021 році ця ж країна скасувала свій підпис, посилаючись начебто на те, що подібна угода використовувалася для «нормалізації гомосексуальності».

Наразі вже майже півсотні країн її ратифікували. Цікаво, що Україна є однію з авторок конвенції, і водночас однією з тих, хто підписав її через дуже тривалий термін. Цьому сприяли негативне ставлення церкви та радикально налаштовані політики. Водночас, та ж Литва, яка є членом ЄС, не ратифікувала міжнародну угоду, хоча для Європи це вважається золотим стандартом.

Читайте також: Гірські торування зі Львова: як львів’яни від Карпат до Евересту шляхували

Стамбульська конвенція захищає тільки жінок?

Фактично, Стамбульська конвенція захищає насамперед права людей, тобто жінка, чоловік, трансгендер чи людина нетрадиційної орієнтації — всі вони рівні і підпадають під захист, як особистості. Відсутність дискримінації і рівність прав — фундамент підписаного документу.

Крім того, ратифікація конвенції передбачає, що в Україні створять єдиний орган — Групу експертів з дій проти насильства стосовно жінок і домашнього насильства. Тепер переслідування, примус до аборту чи психологічне насилля над жінками може і повинно каратися законом. До цього ж притягнути до відповідальності сталкерів було майже неможливо. Звертатися до організації зможуть всі, хто так чи інакше пережив насилля або знаходиться під психологічним тиском.

На перший погляд, може здатися, що насилля над чоловіками — явище малопоширене. Однак, коректно буде сказати, що про нього мало говорять. Здебільшого, від побиття та погроз страждають хлопчики та юнаки у підлітковому віці.

Так звані “методи виховання” роблять зі здорової дитини закомплексовану особистість з важкими травмами. Додамо, що, згідно із Стамбульською конвенцією, домашнє насильство в присутності дитини призведе до позбавлення батьківських прав.

Також, якщо раніше заяву про насилля приймали тільки від жертви, то тепер поскаржитися про побиття можуть і сусіди, які почули сварку та побиття, або ж небайдужі.

Чому конвенцію так довго ратифікували?

Стамбульська конвенція викликала неабиякі упередження з боку церкви. Найбільше представників релігійної громадськості непокоїло значення “ґендер”. Воно не має чіткого визначення, жінка перед нами чи чоловік. Водночас, воно тільки демонструє те, ким людина себе вважає: трансгендером, лесбійкою, геєм і тд. Для церкви в традиційному значення такі поняття неприпустимі і є гріхом.

Сьогодні в Україні офіційно зареєструвати шлюб між одностатевими парами неможливо, однак жити разом у цивільному статусі ніхто не забороняє. Щоб врешті-решт ратифікувати конвенцію, Рада прийняла її з певними поправками, як робили і інші країни.

Україна ратифікувала угоду з певними застереженнями, зокрема там ідеться про те, що дотримання вимог і цінностей конвенції не суперечитиме Конституції України та її Сімейному кодексу. Водночас, представники ЛГБТ-спільноти зможуть звернутися за допомогою, адже основні тези угоди — відсутність дискримінації.

Читайте також: Репортажі та любовні скандали: як виглядала преса у Львові

Чому ратифікація конвенції важлива для України?

23 червня 2022 року Україна отримала статус країни кандидати в ЄС. Підписання конвенції, власне, і було однією з вимог для надання членства. Крім того, ухвалення такої угоди значно спрощує покарання кривдників та ґвалтівників українських жінок, чоловіків і дітей під час війни, тому що відтепер Україна зможе вимагати від інших держав (у яких переховуються злочинці) посилення покарання для зловмисників.

Ми щиро сумніваємося, що росіяни зможуть виїхати в цивілізований світ, однак і такі варіанти потрібно розглядати. Тож, угода і в цьому аспекті буде корисною — щоб покарати кривдників українок, де б вони не опинилися. Сьогодні країна стає на крок ближчою до ЄС, і хоча необхідно буде провести багато реформ, і не все одразу зможе працювати, однак Україна вже знаходиться на вірному шляху.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: