Женевська конвенція — правила і принципи війни

09:30  |  08.04.2022
війна

Омбудсменка Людмила Денісова та інші політичні діячі в своїх виступах неодноразово згадують про порушення російською стороною Женевської конвенції. Сьогодні ми розповімо, що, власне, таке Женевська конвенція, про її правила та принципи, а також те, чому Україна їх дотримується, на відміну від загарбників.

Що таке Женевська конвенція?

І Женевська конвенція

І Женевська конвенція

Насамперед, почнемо з того, що будь-яка війна — це погано. В цивілізованому світі їй не мало б бути місця, однак, незважаючи на технічний прогрес, певні країни досі вбачають необхідність завоювати нові території. Водночас, це відбувається тоді, коли їхні землі знаходяться у невтішному економічному становищі.

Диктатори ХХІ століття досі не зрозуміли, що цінність не в землі, а в людях. Якби вони вкладали кошти в освіту та медицину — отримали б розуму та мислячу націю, яка здатна творити історію, здатна лікувати, винаходити та допомагати. Натомість росія вкладає кошти у війну, а її громадяни радо йдуть вбивати та грабувати незалежну державу.

Для того, щоб війна не перетворилася у збочені звірства щодо мирного населення та військових, у світі запровадили Женевські конвенції. Цей договір мав убезпечити нелюдські прояви та гарантувати безпеку населення. З роками він модернізувався та доповнювався новими правилами.

Довідка: Женевські конвенції (англ. Geneva Conventions) — міжнародний договір, який закріплює у міжнародному праві норми щодо гуманного ставлення під час війни. Першу конвенцію було підписано у 1864 році. На сьогодні договір складається з чотирьох угод та трьох додаткових протоколів.

Читайте також: Війна в днях — 50 знімків української боротьби за свободу

Женевська конвенція — перший зразок

Працівники МКЧХ допомагають дітям в Афганістані

Працівники МКЧХ допомагають дітям в Афганістані

Перша Женевська конвенція була спрямована на поліпшення долі поранених на полі бою. Договір був ухвалений на міжнародній конференції, скликаній Федеральною радою Швейцарії на пропозицію Женевського (тепер Міжнародного) Комітету Червоного Хреста. Вже в 1864 році були запроваджені правила війни — ми наведемо їх нижче і зазначимо, чи дотримувалися росіяни бодай мінімальних принципів.

1. Лікарі та медсестри не повинні вважатися учасниками бойових дій і не підлягають захопленню у полон; — порушено.

16 березня окупанти взяли в полон парамедика Юлію Паєвську (Тайру). Про це повідомила волонтерка Наталія Воронкова. Відомо, що Тайру взяли в полон у Маріуполі.

2. Повинні заохочуватися дії мирного населення, спрямовані на допомогу пораненим — порушено.

У Новодружеську на Луганщині ворожі війська вбили двох волонтерів. Вони в той час роздавали людям гуманітарну допомогу.

3. Гарантувався догляд за пораненими і хворими, незалежно від того, на чиєму боці вони воювали — порушено

Українські військовослужбовці з острова Зміїний, які потрапили в полон, розповіли про негуманне поводження з ними з боку російської сторони: їх тримали у полі, в ямі, в гаражі. Періодично виводили по одному: били прикладами, стріляли біля вуха, залякували. Про це заявила Людмила Денісова.

4.Знак Червоного Хреста на білому полі повинен був означати, що там, де його встановлено, розташовані госпіталі та медперсонал, яким має бути забезпечений захист і піклування — порушено.

Окупанти в середу, 30 березня, завдали удару по цивільній будівлі у Маріуполі. На даху будинку було нанесено відповідний знак – червоний хрест.

Читайте також: Життя в окупації: Львів у Другій світовій війні

На даху будівлі було розміщено червоний хрест, який помітно з повітря. Такими хрестами відзначаються місця, де можуть бути поранені, цивільні або гуманітарні вантажі.

На даху будівлі було розміщено червоний хрест, який помітно з повітря. Такими хрестами відзначаються місця, де можуть бути поранені, цивільні або гуманітарні вантажі.

На жаль, російські солдати не дотримуються навіть правил першої Женевської конвенції, адже з часом договір отримував все більше нововведень, щоб максимально захистити населення. Тож, про сучасні вимоги правил ведення війни в росії точно не чули.

Попри це, Україна дотримується всіх сучасних норм і правил поводження з військовополоненими з рф. Російські ж вояки не мають жодного відчуття людяності та навіть власної гідності, адже вони крадуть навіть білизну та засоби гігієни з українських осель.

Читайте також: Крим в руках росії: до та після зелених чоловічків

Женевські конвенції про захист жертв війни

Абу Бакр ас-Сіддик (на передньому плані). Мініатюра. Пенджаб, 1686.

Абу Бакр ас-Сіддик (на передньому плані). Мініатюра. Пенджаб, 1686.

Правила війни з’явилися неспроста. Так, гідний воїн мав дотримуватися їх, щоб проявити себе борцем і чесною людиною. Ще на початку 7-го століття перший арабський халіф, Абу-Бакр, звернувся до людей і сказав про війну:

“Зупиніться люди, щоб я міг дати вам десять правил вашої поведінки на полі битви. Не робіть зради і не відхиляйтеся від вірного шляху. Ви не повинні калічити трупи та не повинні вбивати ні дитини, ні жінки, ні старого. Чи не нашкодите деревам і не спалюйте їх вогнем, особливо кажу вам, про людей, як про плодоносні дерева. Не вбивайте стада ворогів, крім як для їжі. Проходьте повз людей, які присвятили своє життя чернечим службам… залиште мирних людей…”.

Напевно, говорити про дотримання Женевської конвенції росіянами справа марна, особливо після різанини в Бучі. Сотні цивільних мирних мешканців були закатовані і згвалтовані — подібні вчинки повністю суперечать будь-яким міжнародним нормам.

Загалом Женевські конвенції охоплюють чотири універсальних міжнародних договори:

  1. Конвенція про поліпшення долі поранених і хворих у регулярних арміях
  2. Конвенція про поліпшення долі поранених, хворих і осіб, що постраждали в корабельних аваріях, зі складу збройних сил на морі
  3. Конвенція про поводження з військовополоненими — встановлює правила, яких повинні дотримуватися воюючі сторони при поводженні з військовополоненими.
  4. Конвенція про захист цивільного населення під час війни — передбачає гуманне поводження з населенням, що перебуває на окупованій території, і захищає його права.
Окупанти вбили собаку на Чернігівщині

Окупанти вбили собаку на Чернігівщині

Окупанти вбивають задля розваги навіть тварин, які не здатні оборонятися. Одначе, попри всі звірства, завдані російською армією, Україна гідно поводиться з армією вбивць та гвалтівників. Причин тому декілька. Насамперед, наша армія зараз задає європейські стандарти, стандарти НАТО.

І попри всю злість до російських окупантів, українці мають розуміти, що росія прагне дискредитувати Україну в очах світу. Вона поширює фейкові відео, де начебто ЗСУ знущаються над військовополоненими, розповідає байки про біолабораторії та ядерну зброю.

Україна проходить, напевно, один з найскладніших етапів у її історії, але цього разу ми маємо підтримку всього цивілізованого світу. Натомість, росія заручилася підтримкою Еритреї та КНДР. Так виглядає самотність, — казав очільник МЗС Дмитро Кулеба.

Так виглядає ізольованість в ХХІ столітті. Одначе, попри всі спроби російської федерації опустити Україну в очах міжнародної спільноти, у неї це не виходить. Своєю чергою, українці тримаються гідно, тому що ми є людьми, насамперед на відміну від представників рф.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: