Війна в днях — 50 знімків української боротьби за свободу

15:00  |  07.04.2022
Київщина. 6-річний хлопчик стоїть біля могили мами, похованої у дворі будинку. Жінка померла від рук російських окупантів.

Київщина. 6-річний хлопчик стоїть біля могили мами, похованої у дворі будинку. Жінка померла від рук російських окупантів.

День за днем українці проживають війну, вона торкнулася кожного і кожному залишила слід у серці. Війна в ХХІ столітті закарбувалася не тільки в спогадах, але й на фото. Сьогодні ми разом згадаємо кожен день у знімках від 24 лютого до 5 квітня. Ці кадри розлетілися по світових ЗМІ і назавжди будуть у нашій пам’яті.

24 лютого, Харківщина

На фото Олена Курило — це українська вчителька з Чугуєва, що на Харківщині. Попри закривавлене обличчя жінка посміхається. Вона отримала травми внаслідок обстрілу міста російськими окупантами в перший день вторгнення рф. 24 лютого, 2022 року в Україні почалася повномасштабна війна.

25 лютого, Київ

Пані Наталя на фото плаче, вона залишилась жива. Житловий будинок в Києві був знищений внаслідок влучення російської ракети. Окупанти продовжують обстрілювати житлові масиви міст, вбиваючи мирних жителів.

26 лютого, Київ

Цивільні мешканці столиці в імпровізованому укритті готуються до оборони Києва. Жінки та чоловіки готують коктейлі Молотова — це саморобна запалювальна зброя на основі легкозаймистої суміші.

27 лютого, Гостомель

Мрія

На першому знімку ціла «МРІЯ». Друге фото зроблене в перших числах квітня, однак “Мрію” росіяни знищили саме 27 лютого. Це був найбільший транспортний літак у світі, понівечений птах лежить у аеропорту Гостомеля. Російські окупанти обстріляли його ракетами.

28 лютого, Київ

«Охматдит», підвал. Двоє новонароджених близнюків лежать в імпровізованому укритті. Так, українських дітей ховають від російських ракет. Малята ще зовсім крихітні, але вони вже дізналися, що таке війна.

1 березня, Київ

Київ, Офіс Президента України, Україна подала заявку на членство у ЄС. Володимир Зеленський 28 лютого підписав заявку на членство України в Європейському Союзі. Разом із головою ВР Русланом Стефанчуком та прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем підписано також Спільну заяву.

Читайте також: Розмовляй українською: цікаві інтернет-ресурси для вдосконалення рідної мови

2 березня, Харків

Харків, дим від вибуху вкриває місто. Пряме влучання крилатою ракетою в будівлю міськради. Російські окупанти ціляться в житлові масиви. Ймовірно, що епіцентром влучання ракети була будівля Палацу Праці. Основні руйнування там.

3 березня, Америка

Американський щотижневий журнал TIME присвятив обкладинку Україні, на титулці видання слова президента Володимира Зеленського сказані під час промови в Європарламенті 1 березня: “Життя переможе смерть, а світ — темряву”.

4 березня, Київ, залізничний вокзал

На фото Олександр, чоловіку 41 рік, він прощається зі своєю дочкою Анною. Дівчинка прямує до Львова, її батько залишається в столиці, щоб боронити місто. Через російське вторгнення в Україну мільйони українців були змушені розлучитися зі своїми сім’ями.

5 березня, Ірпінь

5 березня, Ірпінь, Київщина. Сотні людей ховаються від авіанальотів російських окупантів. Українські воїни допомагають людям евакуюватися в безпечне місце. Жінки з дітьми на руках долають довгий шлях, щоб вберегти своїх немовлят.

6 березня, Запоріжжя — Словаччина

11-річний хлопчик із Запоріжжя самотужки переїхав через кордон з України до Словаччини, там його мали зустріти родичі. Батьки маленького українця мали залишатися в Україні. В руці у дитини був поліетиленовий пакет з паспортом та номером телефону.

7 березня, Ірпінь

Ірпінь. Український поліцейський біжить прикриваючи дитину. Він веде чадо в безпечне місце, на фоні лунають залпи артилерії. Російські військові обстріляли мирних жителів.

8 березня, Маріуполь

У Маріуполі під завалами знайшли тіло 6-річної дитини, вона померла від зневоднення. Дівчинку звали Таня. Гуманітарна криза спричинена російськими окупантами не дозволила медикам та рятівникам врятувати дівчинку. Загарбники постійно обстрілюють місто. Точна кількість жертв в Маріуполі невідома й досі.

9 березня, Маріуполь

Жінка з ненароджним немовлям на фото не вижила. Окупанти скинули на дитячу лікарню та пологовий будинок у Маріуполі декілька бомб. Щонайменше 17 людей отримали поранення, зокрема вагітні жінки.

10 березня, Туреччина

Перші переговори між високопоставленими дипломатами з моменту вторгнення росії в Україну 24 лютого. В Анталії розпочалась тристороння зустріч.

11 березня, Миколаїв

Ранок у Миколаївській онколікарні. Вночі 11 березня російські окупанти обстріляли будівлю. Уламки скла розкидані на підлозі. На щастя загиблих не виявилося.

12 березня, Сєверодонецьк

Луганщина. Хлопчик із закривавленим обличчям лежить на лікарняному ліжку. Внаслідок обстрілів російських окупантів Сєверодонецька постраждала місцева жителька та її двоє дітей-близнюків. Мама з дітьми залишилися живі.

13 березня, Львів

В ніч на 13 березня російські окупанти обстріляли ракетами Міжнародний центр миротворчості та безпеки у Львівській області. На полігон було скинуто 30 ракет, декілька збили силами ППО. Загинуло 35 осіб, майже 200 людей було поранено.

14 березня, Оболонь

14 березня, ранок. Незабаром світатиме. Жителі багатоповерхівки у Оболонському районі прокинулися від влучання артилерійського снаряду. Почалася пожежа на третьому поверсі дев’ятиповерхівки.

15 березня, Рубіжне

Місто Рубіжне. Луганська область. На знімку понівечений інтернат для дітей з вадами зору «Кришталик». По всім правилам війни, в лікарні забороняється стріляти, однак для росії правил немає.

16 березня, Маріуполь

Супутниковий знімок. Драмтеатр у Маріуполі, біля нього чітко видно напис “ДІТИ”. Російський пілот скинув на цю споруду бомбу, на момент влучання снаряду тут ховалися від авіанальотів до тисячі українців — діти, жінки та люди похилого віку. Внаслідок бомбардування загинуло 300 осіб.

17 березня, Харків

Дим від пожежі простягається на кілька кілометрів. Поруч стоїть пожежна машина. Окупанти вдень поцілили в один з найбільших ринків міста Харкова, горять павільйони, рятувальники разом з пожежниками гасять полум’я.

Читайте також: Кіберфронт — чому не всі чоловіки корисні на фронті

18 березня, Львів

Львів, Площа Ринок, акція в пам’ять янголів. 109 дитячих візочків символізують 109 вбитих російськими окупантами дітей. На жаль, станом на 6 квітня кількість загиблих малюків тільки зросла.

19 березня, Польща, кордон

Жінка на фото з постером закликає припинити війну в Україні. Позаду неї активісти, які днями блокують вантажівки на польсько-білоруському кордоні, щоб фури з росії та білорусі не перетинали кордон країни.

20 березня, Харків

Немовля спить, жінка турботливо поклала на малюка руку. Футболіст Девід Бекхем надав свою сторінку в Instagram з 71,4 млн підписників українському лікарю, щоб показати роботу перинатального центру в Харкові під час війни. Лікарка Ірина Кондратова у коротких сторіс продемонструвала світу страшну реальність українських дітей.

21 березня, Харків

Харків, літній чоловік на фото — Борис Романченко, колишній в’язень концтаборів. Він пережив концтабори Бухенвальд, Пенемюнде, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен, але його вбила російська ракета, що влучила у квартиру.

22 березня, Чернігів

Рятувальники несуть тіло, людина загинула внаслідок ворожого обстрілу. Повсюду уламки будівель, повалені дерева та потрощені машини. Подекуди тіла вбитих лежать днями поспіль, через постійні обстріли рідні не можуть поховати людей. Чернігів називають другим Маріуполем, у місті гуманітарна катастрофа, не вистачає їжі та води.

23 березня, Ірпінь

Сонячне світло заливає вулицю, двоє чоловіків їдуть в автомобілі оглядаючись. 23 березня поліція відновила роботу в Ірпені. Почалася зачистка міста від диверсантів, допомога та евакуація мирним мешканцям, які ще досі залишаються в Ірпені.

24 березня, Варшава 

Варшава, люди з плакатом під посольство Німеччини. На ньому зображений сучасний Гітлер — путін. Тисячі осіб зібралися на акцію протесту, через підтримку Німеччиною росії.

25 березня, Бердянськ

Запоріжжя, Бердянськ. На супутниковому знімку видно порт Бердянська, де напередодні українські військові знищили десантний корабель «Саратов» Чорноморського флоту рф. Дим від підбитих кораблів простягається на кілька кілометрів.

Читайте також: Хроніки війни: як змінилися українці за місяць війни

26 березня, Варшава

Президент США, Джо Байден зустрівся з українцями у Варшаві. Громадяни України були змушені тікати з рідної домівки через війну, яку розв’язала росія.

27 березня, Будапешт

Акція в Будапешті відбулася біля меморіалу «Взуття на березі Дунаю», який вшановує пам’ять угорських євреїв, безжально знищених нацистами. Перед вбивством вони змушували людей знімати взуття.

Сьогодні поруч із бронзовою скульптурою з’явилося 300 пар ношеного взуття. В пам‘ять про щонайменше 300 жінок, дітей і людей похилого віку, яких вбила російська авіабомба, скинута нелюдами на сховище у Драматичному Театрі в центрі Маріуполя.

28 березня, Тростянець

Звільнений від російських окупантів Тростянець, що на Сумщині. Сильно постраждала центральна частина міста, район лікарні та лісництва. Район залізничного вокзалу та автовокзалу — повністю зруйновані.

29 березня, Миколаїв

російські окупанти завдали удару по будівлі Миколаївської ОДА, споруда обвалилася 36 людей загинули від рук росіян.

30 березня, світ

Американська художниця Євгенія Гершман повідомила, що на аукціоні її картину із зображенням пораненої жінки з Чугуєва придбали за $100 тисяч. Ці кошти перекажуть на потреби ЗСУ.

30 березня, Чернігів

Російські загарбники завдали удару по самому центру Чернігова. Постраждали житлові будинки, об’єкти бюджетної сфери, торгівлі, цивільної інфраструктури.

31 березня, Сумщина

У Сумській області рятувальники спільно з військовими витягли з річки танк окупантів, який впав із моста. Екіпаж танка загинув.

1 квітня, Франція

Президент Франції Емманюель Макрон зустрівся в Єлисейському палаці зі звільненим з полону мером Мелітополя Іваном Федоровим.

2 квітня, Буча

Українські військові звільнили Бучу, що на Київщині, а після побачили наслідки звірств загарбників. Російські окупанти вбили та закатували сотні мирних мешканців, чоловіків розстрілювали та катували, жінок гвалтували і вбивали.

3 квітня, Херсон

Попри окупацію люди в Херсоні виходять на мітинги з українською символікою — “Херсон — це Україна”.

4 квітня, Україна

«Україна – одна з найзамінованіших країн у світі. Ще до початку військового наступу, що триває, понад 1,8 мільйона людей вже вісім років жили в оточенні мін», — ООН.

5 квітня, Львів

У Львові вшанували пам’ять загиблих та замордованих українців у Бучі. Сотні людей схилили голову на знак жалоби.

 

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: