Мапа Реновації — як рятують архітектурний ансамбль столиці в час війни

12:00  |  05.05.2022
мапа реновації

Війна нищить все на своєму шляху, винятком не стають і будівлі, які мають історичну цінність. Втім, крім загарбників, нищити історичну цінність собі дозволяють і недобросовісні забудовники. Сьогодні розповідаємо, що таке Мапа Реновації, хто там працює та як рятують обличчя вільного Києва.

Про проєкт

Насамперед “Мапа Реновації” — це люди, які небайдужі до свого міста та хочуть зберегти його старовинне обличчя, читай архітектурний ансамбль міста. Саме його, часом, так наполегливо прагнуть стерти в порох столичні забудовники, які, користуючись бюрократичними тяганинами, просто знищують будівлі, що мали шанс стати частиною культурної спадщини міста.

Мапа Реновації — це низова ініціатива киян і незалежної громадської організації, яка не стосується жодних політичних партій та сил, та не має жодних домовленостей з ними. Команда однодумців вивчає і картографує закинуті будівлі столиці з метою дати їм другий шанс на життя.

Заснована на волонтерський засадах, група змогла чимало зробити для столиці, зокрема зберегти від знищення легендарний будинок “Квіти України”. Тільки за офіційними даними, у Києві до війни налічували 227 закинутих будівель, серед яких 66 — це пам’ятки архітектури. Частина з цих споруд час від часу піддається руйнації через невчасно виконані ремонтні роботи, не кажучи вже про реставраційні. Активісти угрупування працюють в соцмережах та офлайн для того, щоб привернути увагу влади міста та самих містян до історії вулиць.

Читайте також: «Квіти України»: як історичну будівлю рятували від перетворення в офісний центр

Про людей

Люди — це найголовніша цінність України, саме вони створюють нашу державу і бережуть наш дім. У “Мапі Реновації” працюють не просто люди, а справжні супермени у своїй сфері діяльності.

📌Марина — дівчина з проникливим поглядом по центру знімка, яка змальовує життя київських будівель і вуличок, а ще вона здатна перетворити напрацювання дослідників на цікаву історію.

📌Женя — архітекторка, дівчина з архітектурною маскою на обличчі, яка завжди знає відповідь на питання, чи можна зберегти старовинну споруду, а ще вона має чудових напарниць — Дашу та Віту. Разом ці жінки здатні звертати плани забудовників, а також розміщувати школи в колишніх конюшнях.

📌Наташа — дівчина в окулярах та з короткою стрижкою. Вона дешифрує складну бюрократичну мову документів, викриває «схеми» злобудов і дає практичні поради щодо попередження незаконних дій із закинутими будівлями.

📌Серж, Денис і Софія — люди в чорному, або ті, що програмують сайт. Серж у діджитал світі носить козацький чубок та оптичний приціл, Денис у яскраво-жовтих окулярах бачить поломку сайту здалеку, а Софія з металевим німбом над головою лікує зранені вірусами платформи.

📌Альона — пані з коротким каре досліджує архіви та фотографії, створює соковите досьє на кожен закинутий будиночок.

📌Віталік — парубок з наліпкою на оці отримав кличку “Мати волонтерів”. Як та качечка веде за собою каченят, Мати Волонтерів допомагає Дослідникам у їх роботі. Вона вправно жонглює десятками джерел інформації.

📌Ліза — дівчина, що схожа на персонажа Сімс з діамантом, насправді є мап’яром. Вона вишукує пустки на відкритих мапах і додає їх на “Мапу Реновації”. Ще Ліза перетворює адреси на координати й полігони будівель.

📌Кирил — усміхнений хлопець в окулярах серед своїх отримав кличку “Агент”, а все тому, що він знає, де з’явився будівельний паркан, куди вночі під’їжджав бульдозер, і хто опублікував оголошення про продаж тієї закинутої садиби.

📌Дмитро — чоловік у обладунках на щелепі працює дизайнером. Він робить мапу зручнішою і виразнішою.

📌Сергій — якщо ви не бачите Сергія на загальному колажі — не біда, тому що ми помістили його на окремий слайд. Хлопець у метелику — завсідник київського держархіву і улюбленець його співробітниць (-ків). Він розшукує оригінальні проєкти і креслення нині закинутих будівель.

📌Ксю і Слава — ці дівчата мають не тільки красиві панамки та обладунки лицаря, але й змальовують магічні світи закинутих будівель.

Читайте також: Історія одного будинку: як реставрують “особняк Рутковського” на Тургенєвській, 19

Мапа Реновації в час війни

Активісти “Мапи Реновації” разом з “Печерськими котиками” укріплюють столичні вітражі фунікулера

Активісти “Мапи Реновації” разом з “Печерськими котиками” укріплюють столичні вітражі фунікулера

В час війни “Мапа Реновації” активно займається не тільки волонтерською діяльністю та спорядженням бійців ЗСУ, але й виконує роботи по укріпленню столичних вітражів. Зокрема, від ймовірних пошкоджень захистили 12 вітражів авторства монументаліста Івана-Валентина Задорожного. Робота велася спільно з Департаментом охорони культурної спадщини КМДА та балансоутримувачем фунікулера, КП “Київпастранс”. Загалом, на укріплення вітражів верхньої станції витратили 174 704 грн — кошти збирали за допомогою небайдужих.

В планах активістів також укріпити вітражі художника Микола Шкарапута. На жаль, не всі споруди вцілили внаслідок російської навали — про них розповідають і самі волонтери. Так, окупанти знищили харківський будинок “Слово”, який був побудований в 1930-х роках — там жили письменники “розстріляного відродження”. Сумна доля спіткала і Сумський кадетський корпус імені Харитоненка. 2 березня внаслідок авіаудару частині будівель корпусу була нанесена шкода.

Проте не всі будівлі постраждали від московської навали — деякі підступно намагалися знищити столичні забудовники. Так, у другий ж день війни розпочався демонтаж будівлі на Цимлянському провулку, 3 (Поліцейська дільниця, 1902 рік зведення). До слова, дім був внесений до переліку цінної забудови.

Садиба Бахарєва на Святошині

Садиба Бахарєва на Святошині

Крім того, від рук паліїв постраждала Садиба Бахарєва на Святошині. Уперше дім горів у 2019 році, а вдруге — вже під час війни, в 2022 році. Відомо, що у 2017 році Садиба Бахарєва отримала статус скверу, однак ніяких робіт по його облаштуванню не було. Наказом управління охорони культурної спадщини від 2 квітня 1998 року №15 садиба була поставлена на облік пам’яток архітектури. На жаль, нею ніхто не займався, тож всі роки дім був в аварійному стані.

Через певний час руки забудовників дісталися і до іншої споруди — 150-річної подільської будівлі на Кирилівській, 13Д. Станом на травень 2022 року, охоронний статус дому не наданий, але будівля визнана частиною історичної забудови Подолу другої половини 19 століття у стилі пізній класицизм зі стриманим лаконічним декором.

Читайте також: Інклюзивна бібліотека, IT-парк та гірськолижний курорт: що планують створити на Львівщині

Садиба Василя Маліна

Садиба Василя Маліна

Наступним кандидатом на знищення стала Садиба Василя Маліна. Цю будівлю звели на вул. Тургенієвській, 22 ще у 1890 році. Втім, забудовникам це не завадило розпочати демонтаж частини будинку у 2018 році. Громада домоглася того, що в 2021 році будинок потрапив до “Списку цінної історичної забудови”.

Вже після цього дім ще двічі намагалися незаконно знести: вперше у 2021, вдруге — в перші дні повномасштабного вторгнення — 23-24 лютого. Забудовник має намір побудувати на цьому місці ЖК “Тургенєв”. Сусідом Садиби Маліна є будинок штабскапітана Рутковського, який також є важливою частиною історичної забудови.

Сьогодні “Мара Реновації” — це важливий нерв в тілі міста, який зберігає його архітектурне обличчя. Всі маленькі деталі ці люди складають в одне велике полотно, яке разом й утворює сучасний Київ — автентичний та модернізований водночас. Якщо ви також хочете долучитись до команди активістів — переходьте за посиланням.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: