Репресовані та нескорені: як знайти своє коріння крізь архіви

14:00  |  06.06.2022
Родина Крушельницьких, початок 1930-х років, частину сім'ї було страчено. Це фото стало символом винищення сталінським режимом української інтелігенції.

Родина Крушельницьких, початок 1930-х років, частину сім'ї було страчено. Це фото стало символом винищення сталінським режимом української інтелігенції.

Понад 300 років українці піддаються нарузі від росії — сотні тисяч було вбито, закатовано чи розстріляно. Тож сьогодні, як ніколи раніше, важливо пам’ятати свою історію та своє коріння, щоб не дати забути всі жахи, які вчиняла росія стосовно українського народу. Розповідаємо про те, як дізнатися про своїх предків за допомогою архівів, та чому це важливо зробити.

Збір наявної інформації

Родина на відпочинку. Київ, 1933 рік

Родина на відпочинку. Київ, 1933 рік

Перед тим, як відправлятися у пошуки архівами, варто зібрати усю наявну інформацію від своїх родичів та близьких. Ця порада здається очевидною, однак чимало людей нею нехтують, тим самим ускладнюючи свою мету.

Завітайте в гості до бабусь з дідусями чи зв’яжіться з ними через месенджери, запишіть усі їхні спогади про їхніх батьків та дитинство. Власне, чим більше інформації ви зберете — тим легше вам буде знайти своїх предків. Хто-зна, можливо, ваша родина — це нащадки українських гетьманів чи меценатів Терещенків.

Особливу увагу приділяйте громадянській позиції ваших родичів — чи підтримували вони тогочасну владу, чи мали достаток, чи володіли землею, або ж служили в держустановах. На першому етапі важливо не пропускати такі елементи, адже завдяки цій інформації можна натрапити на слід родини серед тисячі паперових справ та електронних архівів. Після цього етапу запасіться терпінням та починайте електронні пошуки, оскільки часто це довгий шлях та години досліджень публічної інформації.

Читайте також: «А Пушкин вам что сделал?»: 8 корисних застосунків для мешканців столиці

Походження прізвища

Платформа “Рідні” допоможе дізнатися походження свого прізвища, історичний регіон його розповсюдження та кількість однофамільців. Також тут повідомляють, чи належите ви до козацького роду або ж шляхтицького, чи були репресовані родичі, а ще дізнаєтеся, який національний стрій носили ваші пращури. Платформа цікава ще й тим, що можна замовити дослідження вашого родоводу чи аналіз генеалогічного дерева. Перелік послуг знайдете, перейшовши за посиланням.

Репресовані — Архів національної пам’яті

Одним із актуальних джерел для пошуку репресованих родичів є Архів національної пам’яті. Тут можна дізнатися про своїх близьких, які пропали безвісти у 1917-1991 роках. Щоб звернутися до центру, потрібно виконати одну з нижченаведених функцій:

📌зателефонуйте у понеділок-п’ятницю з 10.00 до 18.00 за номерами (044) 298-12-12 або (067) 298-18-18;
📌надішліть листа на електронну пошту poshuk@hdauinp.org.ua
📌напишіть повідомлення на офіційній сторінці ГДА УІНП в соціальній мережі Facebook – https://www.facebook.com/hdauinp;
📌відправте листа за допомогою зворотного зв’язку через офіційний веб-сайт Архіву – http://hdauinp.org.ua.

Зазначимо, що консультація щодо пошуку репресованих чи зниклих родичів є безкоштовною.

Закатовані — Єдиний реєстр жертв Голодомору

Запис до колгоспу, Дніпро, 1930-1939 роки

Запис до колгоспу, Дніпро, 1930-1939 роки

Голодомор забрав понад 10 мільйонів життів українців, кожна родина або втратила рідних, або пережила жахи голоду. Щоб знайти своє коріння тут — варто переглянути Єдиний реєстр жертв Голодомору, адже на платформі зібрано сотні свідчень очевидців. Можливо, серед них ви впізнаєте свою родину.

Інформація є майже з усіх областей України: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська та Чернігівська.

До слова, на сайті можна не тільки знайти, але й поділитися історією своєї сім’ї. Можливо, ваші бабуся або дідусь були очевидцями Голодомору та не проти задокументувати свої свідчення.

Читайте також: Алла Горська — пригоди на Київщині, художня майстерня та вбивство

Національний банк репресованих

1956 рік. Українці святкують Різдво на засланні у Магадані в табірному бараці. Фото: Helene Salaschnyk.

1956 рік. Українці святкують Різдво на засланні у Магадані в табірному бараці. Фото: Helene Salaschnyk.

Радянська влада швидко вирішувала питання неугодних їй людей: кримські татари і українці — одні з тих націй, які стояли кісткою в горлі репресивної машини. Людей засилали на каторжні роботи в Сибір, Магадан та інші неблагополучні частини росії, натомість замість них привозили росіян. Попри горе, українці трималися разом, святкували традиційні свята та шанували традиції.

Якщо у вас у підозри, що родина мала в предках репресованих — загляньте на платформу Національний банк репресованих. На сайті можна знайти людину за прізвищем в алфавітному порядку, за місцем народження та проживання. Загалом зібрано дані понад 130 тисячі осіб.

Крім цього, в банку є проект “Реабілітовані історією” — це опубліковані архівні біографічні довідки тисячі українців, які боролися за незалежність України та були забуті і репресовані внаслідок пропаганди радянської влади. Крім електронного архіву, випустили і серію книг по областях.

Борці за незалежність — Воїни УНР

Табір інтернованих вояків Армії УНР. Польща, 1920-1924 рр.

Табір інтернованих вояків Армії УНР. Польща, 1920-1924 рр

За своє вільне існування українці боролися завжди, тому чимало бравих захисників і захисниць віддали свої життя за незалежність. Якщо серед ваших родичів були воїни, радимо відвідати ресурс Імена самостійної України. Знайти людину можна за прізвищем та ім’ям. Зазначимо, що до бази даних внесено лише тих осіб, чия служба в українському війську підкріплена архівними документами.

Спогади, листи чи історичні нариси є лише допоміжними джерелами, а відтак не є підставою для внесення особи до бази даних. Якщо Ви володієте додатковими відомостями, світлинами чи документами, які не відображені в обліковій картці особи, надсилайте їх на електронну пошту heroic.spirit@alex.

Читайте також: Йоган Пінзель – галицький скульптор, що створив історію

Соцмережі — UAGenealogy та Закарлюка. Генеалогічні розшифровки

Не архівами єдиними можна скористатися на шляху до своєї історії — соцмережі також стали джерелом пошуку.

UAGenealogy — це ресурс, створений в соцмережі, для тих, хто шукає своє коріння, і для тих, хто готовий ділитися досвідом і знаннями. Креатор групи — генеалог Ігор Розкладай. Тут люди діляться корисною інформацією та допомагають знайти родичів, є функція донатів.

Закарлюка. Генеалогічні розшифровки — часто нам трапляються документи родичів, які не завжди розбірливо написані. Саме в цій організації люди допомагають один одному розшифровувати стародавні записки та офіційні документи.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте також: Репресовані та нескорені: як знайти своє коріння крізь… […]

  2. […] Читайте також: Репресовані та нескорені: як знайти своє коріння крізь… […]

  3. […] Читайте також: Репресовані та нескорені: як знайти своє коріння крізь… […]

  4. […] Читайте також: Репресовані та нескорені: як знайти своє коріння крізь… […]

  5. […] Читайте також: Репресовані та нескорені: як знайти своє коріння крізь… […]

  6. […] Читайте також: Репресовані та нескорені: як знайти своє коріння кріз… […]

  7. Олег 16:04 | 15.12.23

    Ще можна на roots.in.ua пошукати

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: