Пережити холод: як кияни готуються до найважчої зими

13:00  |  27.09.2022
Київ зима

Цьогорічна для України буде нелегкою, влада не виключає ймовірність терористичних ударів рф по ТЕЦ, тож закликає громадян готуватися до холодів з особливою ретельністю. Мова йде про утеплення фасадів, вікон та покупок альтернативного джерела опалення. У матеріалі розповідаємо як готуються до зими кияни, що купують та у скільки обійдеться підготовка до зимового періоду.

З чого почати підготовку до зими?

Цьогорічна зима може бути найважчою в історії України, такі гасла вже озвучували українські політики. Через російську агресію тисячі українців втратили свої домівки, або ж їхнє житло пошкоджене та більше не придатне для проживання.  

Станом на вересень у столиці було зареєстровано понад 300 тисяч внутрішніх переселенців і кожна людина з цього переліку потребувала житла, чимало ВПО орендують квартири в місті, і вже починають готувати свої оселі до холоду.

Читайте також: Трамвайна диспетчерська на Львівській площі: що чекати киянам від Алекса Купера

Буржуйка

Одним з перших кроків стає виділення бюджету для утеплення кімнати, насамперед слід розрахувати приблизну суму, яку ви готові віддати за оснащення альтернативними видами тепла. До слова, сьогодні ринок пропонує варіанти на будь-який гаманець, навіть за мінімальну суму вдасться зробити житло комфортнішим та теплішим. 

Зверніть увагу на онлайн-майданчики для покупок, такі як Розетка чи Епіцентр, у цих магазинах часто є знижки на обрані товари, ще у серпні ритейлери відзначали, що збільшився попит на покупку електричних обігрівачів, їх радить закупити і столична влада. Також мають попит так звані “буржуйки” та генератори, на випадок відключення електроенергії. 

Довідка: Буржуйка — це імпровізована піч, яку можна розтоплювати дровами або вугіллям. Вартує така піч в середньому від 4 до 16 тисяч. Придбати можна навіть онлайн  в Епіцентрі або на тій же Розетці.

Читайте також: Приватні бомбосховища: як в Україні розвивається тенденція на бетонні укриття

Бюджетні варіанти тепла

Вечеря при свічках не таки погана ідея, у випадку відключення електроенергії, тож варто запастися і цим знаряддям. Свічки та сірники завжди стануть у пригоді, зверніть увагу і на прості способи утеплення будинку, як от поролоновий ущільнювач, ним можна закрити шпарини у вікнах та дверях, вартість такого девайса не перевищує 150 гривень за штуку. 

Також можна запастися якісною термобілизною, ціна за комплект в середньому починається від 900 гривень і до 1800, завдяки цьому одягу комфортно відчуватиме себе навіть у бомбосховищі. Наперед подбати потрібно і про теплі ковдри, краще обирати гіпоалергенні наповнювачі, ритейлери рядять звернути увагу на термоковдри, ціни на такі в середньому стартують від 1000 і до 4000 тисяч гривень. 

Також відносно бюджетні є так звані «дуйки» — це невеличкі електричні обігрівачі, які допоможуть швидко зігрітися, ціна від 800 гривень і до 2500 гривень в середньому. Добре обігрівають кімнату і звичайні електричні духовки, тож цього року можна частіше пекти вдома солодощі та пироги.

Читайте також: Несподіванка на дорозі: як Київ бореться з власниками тварин, що не прибирають відходи

Підготовка будинку до зими

Мінрегіон підготував для українців декілька порад, які допоможуть комфортніше пережити майбутній холод. 

  1. Перевірте обладнання вдома — розетки, електроприлади та кабель мають справно працювати. Якщо у вас індивідуальне опалення перевірте справність котла.
  2. Об'єднуйтесь з сусідами — складіть перелік дій на випадок екстрених ситуацій.
  3. Зменште тепловитрати — утепліть вікна та двері поролоновим ущільнювачем. Визначте, яка кімната може бути пріоритетною для опалення.
  4. Підготуйте додаткові джерела тепла — перевірте стан кондиціонерів та теплої підлоги
  5. Підготуйте батареї — відсуньте від батарей штори та меблі, зніміть декоративні панелі. Наклейте тепловідбивний екран (фольговий матеріал) на стіну за батареями. 
  6. Подбайте про утеплення будинку — прослідкуйте за збереженням тепла у під'їздах, підвалах та на горищах. Не забувайте банально закривати вуличні двері, зверніть увагу на стан вікон у під'їздах, утепліть рами та не відкривайте вікна, трубопроводи також мають бути утеплені. 

Прогнози

За прогнозами Укргідрометцентру зима 2022-2023 років не буде аномальною холодною через суворі погодні умови, тож чутки, які ширяться в мережі стосовно цього не мають наукового підґрунтя. Однак, певні дані про те, як пройде зима все ж є.

В «Укргідрометцентрі» кажуть, що результати аналізу температури за останні 30 років свідчать про те, що середня температура за період грудень-лютий очікується на 1–2°C вищою за норму, розрахованою за період 1991–2020 років. Водночас, імовірність тривалих холодiв у зимовий період в Україні є мінімальною, цілком ймовірні короткочасні суттєві похолодання тривалістю 1–5 днів.

В метереологічній службі прокоментували і перенесення початку опалювального періоду на пізніші строки і його закінчення на більш ранні строки. Кажуть, що таке рішення є обґрунтованим і підтверджується метеорологічними розрахунками.

Безперечно зима цього року буде складною, однак якщо вдало підготуватися, значно зменшите свій дискомфорт. Особливу увагу слід приділяти людям, які втратили своє житло, при змозі допомагайте тим, хто в скруті.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

  1. […] Читайте також: Пережити холод: як кияни готуються до найважчої зими […]

  2. […] жителям, що залишилися в окупації. Холоди близилися, а енергопостачання в Одесі було майже повністю відсутнє. Втім, румунські […]

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: