Оргія на Щекавиці та черги в «Сільпо»: як кияни готуються до ядерного удару

16:00  |  29.09.2022
Щекавиця

Днями, на тлі ядерних погроз росії, в мережі почали ширитися не тільки способи, за допомогою яких українці хочуть вижити, але й жарти на цю тему. Так, легендами обросла гора Щекавиця, на якій, за чутками, збираються влаштувати оргію кияни. Розповідаємо про Щекавицю, ядерний удар та способи, які допоможуть вижити, версію про гору також розглянемо.

Оргія на Щекавиці

Ілюстрація Oleksandr Grekhov

Щекави́ця, або як ще її називають Скавика — це мальовнича гора в Києві над Подолом, що має історичне значення, а дехто приписує їй навіть магічні властивості. За легендою — це гора одного з трьох братів-засновників Києва – Щека. Тут тривалий час жили і працювали хлібороби; на вершині вирощували хліб, внизу були виноградники.

В 2011 році гору почали руйнувати, тож влад створила на її території ландшафтний заказник «Гора Щекавиця». Охоронну зону заказника було встановлено між вулицями Олегівською, Лук’янівською, Нижньоюрківською, Кирилівською та Нижнім Валом.

Однак, останнім часом Щекавиця прославилася не своїм історичним минулим, а малоімовірним кінцем. На фоні ядерних погроз кияни почали не тільки пакувати тривожні рюкзаки, але запустили потужний флеш-моб пов’язаний зі Щекавицею. А почалося все з цього допису.

Читайте також: Пережити холод: як кияни готуються до найважчої зими

Так, молодь вирішила у випадку ядерного удару зібратися на горі та влаштувати масову оргію. До акції під’єдналися навіть “Сільпо” та “Розетка”, а київська міська електричка вже активно тестує зупинку на горі Щекавиця. За короткий час мем про зустріч на горі обріс новими легендами, навіть попри загрозу, українці не втрачають почуття гумору. Втім жарти, жартами, але алгоритм дій, щоб вижити після ядерного удару потрібно знати.

Чи можливо вижити після ядерного удару?

Грибоподібна хмара над Нагасакі після скидання бомби, 1945 рік

У далекому 1945 році два японські міста — Хіросіма та Нагасакі, зазнали жахливої катастрофи, на них були скинуті дві атомні бомби. На сьогодні, це були єдині випадки використання ядерної зброї проти цивільного населення.

Однак, зараз на тлі поразки росії у війні, путін вже вкотре почав погрожувати застосуванням ядерної зброї. За ситуацією стежить весь світ, попри те, Сполучені Штати поки що не фіксували ознак того, що москва справді готується вдатися до такого кроку. Водночас підготуватися до ймовірного ядерного удару не буде зайвим, необхідно упакувати дорожній рюкзак та знати перелік дій на випадок катастрофи. 

У пересічного українця може постати питання, а чи можливо вижити після ядерного удару. Відповідь — так. Японець Ямаґуті Цутому чудовий цьому приклад, чоловік один з небагатьох людей, які пережили обидва атомні бомбардування японських міст Хіросіма і Нагасакі. Працював на суднобудівному заводі в Хіросімі. Опинившись за три кілометри від епіцентру ядерного вибуху, він отримав сильні опіки, але вижив, а через декілька днів опинився в Нагасакі під час другого бомбардування. Цутому помер у віці 93 роки та прожив неймовірне життя.

Також вижив практично в епіцентрі вибуху японець Ейзо Номура, який перебував у звичайному підвалі, у 170 метрах від ядерного удару. Ми щиро сподіваємося, що інформація про те, як вижити після ядерного удару, ніколи не стане потрібною Вам у реальному житті, але підготовлений — тотожне поняттю озброєний. Тож запасіться всім необхідним, та відпрацюйте перелік дій з родичами та друзями на випадок катастрофи.

Дії на вулиці — рятівні 10 хвилин

Насамперед розповімо, як проявляється ядерний удар. Перше, що бачить людина при ядреному ударі — це дуже яскравий спалах, його буде видно навіть у ніч чи яскравий сонячний день. Якщо людина буде дивитися на цей спалах, може тимчасово осліпнути, так само ті частини тіла, які будуть обернені в сторону вибуху піддадуться опікам. Отже, є прості правила — не дивіться в сторону ядерного гриба, закрийте ніс та рот тканиною, це може бути шарф, хустина, підійде й інший одяг, лягайте на землю, щоб уникнути опіків.

Читайте також: Трамвайна диспетчерська на Львівській площі: що чекати киянам від Алекса Купера 

Що повинно бути в рюкзаку? 

  • Запас чистої води в пляшках
  • Продукти тривалого зберігання — консерви, енергетичні батончики, калорійні снеки;
  • Ліки, зокрема це калій йодид, вживати його для профілактики — не можна, латран, фероцен;
  • респіратори (FFP2, FFP3);
  • дощовики, рукавиці гумові, бажано запасний комплект чистого одягу — штани, светр, білизна, шкарпетки;
  • ліхтарик та батарейки;
  • радіо;
  • копії документів.

Важливо: Дорослим особам після 40 років МОЗ не рекомендує вживати йодид калію — у цьому віці щитоподібна залоза майже не накопичує радіоактивний йод.

У МОЗ розповіли, як правильно приймати йодид калію у разi потреби:

  • дітям до 1 місяця – 16 мг;
  • дітям від 1 місяця до 3 років – 32 мг;
  • дітям від 3 до 12 років – 62,5 мг;
  • підліткам 13-18 років, дорослим до 40 років, вагітним та матерям, які годують груддю – 125 мг.

Пам’ятайте, що почувши сигнал від влади про загрозу ядерної небезпеки — слід прямувати в укриття — підвал, парковки, метро (зачиняється після 5 хвилин від початку оголошення тривоги), ванна кімната (якщо повідомлення застало Вас удома) чи будь-яка ізольована кімната без вікон та щілин, останні можна закласти ганчірками. З собою візьміть рюкзак з усім необхідним. Рюкзак повинен бути складений завчасно. 

Якщо ж вибух застав Вас на вулиці — у Вас є 10 важливих хвилин, щоб дістатися до сховища, згодом почнуть падати радіоактивні опади. Після спалаху негайно знайдіть заглиблення, де ви сховаєтеся від ударної хвилі — вона буде схожа на звук гучного грому, одягніть капюшон, навушники і окуляри, маску — все, щоб максимально закрити тіло. Перечекавши дві ударні хвилі — без паніки йдіть в найближче укриття. 

У випадку, коли не вдалося знайти укриття під землею, оберіть будівлю, яка має вище 10 поверхів та знайдіть ізольовані кімнати — комора, ванна. Не виходьте з укриття, також майте на увазі, що щільні матеріали, як-от цегла і цемент, краще перешкоджають проникненню радіації, ніж дерево, гіпсокартон і тонкий листовий метал, про це  наголошують в Університеті Джонса Гопкінса.

Читайте також: Промзони та закинуті ділянки – як забудовники будуть новий Львів на колишніх заводах 

Як діяти в укритті?

Діставшись до укриття зніміть із себе одяг, якщо маєте можливість промийте відкриті ділянки тіла мильною водою, обробіть рани, якщо вони є. Не торкайтеся носа, рота, очей. Впевніться, що сховищ безпечне — вентиляція перекрита, немає шпарин. Вживайте їжу тільки із герметизованих упаковок, так само воду. 

Ввімкніть радіо та слухайте повідомлення від влади, для захисту дихайте через маску. Коли влада дасть сигнал про те, що можна виходить на вулицю відчиніть вікна. Загалом, чим довше ви перебуваєте в укритті, тим меншу кількість радіації ви отримаєте, однак якщо ви перебуваєте в поганому укритті, а поруч є краще, зачекате хоча б 1 годину, а тоді переходьте туди.

За словами експертів, ймовірно, якщо рф все таки буде використовувати ядерну зброю, це буде тактична, тобто заряди малої потужності. Одначе, навіть в такому випадку очікують 550 тисяч поранених та понад 100 тисяч загиблих. Такі думки висловлює експерт та історик з ядерної зброї Алекс Веллерштейн.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: