Катастрофа Ту-154 в Смоленську — як росія ліквідувала польського президента

16:00  |  21.06.2022
Катастрофа Ту-154 в Смоленську

Катастрофа Ту-154 в Смоленську

В 2010 році Польщу сколихнула жахлива новина — разом з делегацією у авіакатастрофі загинув тогочасний президент Лех Качинський. Інцидент стався в російському Смоленську — глава Польщі мав прибути у Катин на кладовище, яке стало місцем смерті сотні поляків, яких було розстріляно радянською владою. Однак і в загибелі Качинського почали з’являтися дивні подробиці, які вказували, що авіакатастрофа могла бути не випадковою. Розповідаємо історію катастрофи Ту-154 в Смоленську.

Катинське кладовище

Щоб розповісти нашу історію якомога точніше, ми повернемося на самий початок — в Катинь, адже саме сюди мав прибути Лех Качинський з делегацією. Історично так склалося, що це село стало прокляттям для цвіту польської нації.

Читайте також: Будинок Сікорського — за лаштунками музики та авіації

Катинь

Катинь

Катинь — це невелике село Смоленського району у росії. На жаль, єдине, чим воно прославилося — це масові розстріли інтернованих поляків, здійснені органами НКВС в часи Другої світової війни. Понад 20 тисяч людей були вивезені за наказом Сталіна — переважно це були офіцери та польська інтелігенція.

Після катувань та тортур людей вбивали пострілом в голову. В катинських лісах було знищено 4421 поляків — цвіт нації поліг від російських знущань за короткий час. Вже через роки жінки дізналися про смерть своїх чоловіків, адже довгий час радянська влада замовчувала свої злочини.

Польські полонені

Польські полонені

Ще в далекому 1939 році росія продемонструвала своє ставлення до Польщі.

«Ми з Німеччиною тепер дійсні друзі й разом виступимо проти світового капіталізму. Польща вислужувалася перед Англією, тому загибель її була неминучою. Польщі більше ніколи не буде», — такі гасла чув від радянських військових генерал Владислав Андерс, який утримувався у внутрішній в’язниці НКВС на Луб’янці.

Коли полонені поляки опинилися в руках СРСР, влада була налякана їхнім світоглядом — ці люди не бажали жити під гнітом тоталітарної машини, а тому автоматично опинилися в лавах найзапекліших ворогів, яких наказали знищити. Найцинічнішим було те, що після усіх пережитих катувань поляків влада збирала по 300-400 осіб і наказувала начебто відправити на Батьківщину, однак насправді людей везли на розстріл. Перед тим радянські солдати забирали у них все цінне. Розстріляних скидали у заздалегідь вириті екскаватором ями.

Читайте також: Жіночі забаганки по-львівськи – які дарунки хотіли дівчата 100 років тому

Суд стосовно Катинських розстрілів

Ексгумація катинської могили. 1943.

Ексгумація катинської могили. 1943.

Під час Нюрнберзького процесу СРСР намагалися скинути провину за Катинський розстріл на нацистів, однак таку версію було відкинуто, адже доказів було достатньо. На сьогоднішній час росія так і не понесла покарання за страчення понад 20 тисяч поляків.

В 2007 та 2009 році було розпочато справу за позовом польської сторони — її подали 15 громадян, але справа затягнулася через те, що рф відмовилася надати необхідні документи. Після того, як ЄСПЛ виніс рішення, росЗМІ почали випускати маніпулятивні заголовки в дусі “Польща незадоволена” та “росія не винна”.

Однак насправді суд зобов’язав російський уряд вилучити з документів чутливі (що являють собою таємницю) місця, і в такому вигляді надати ці документи потерпілим та Суду для подальшого процесу. Проте уряд росії категорично відмовився надати цей документ, пославшись на його так звану надсекретність. Врешті-решт Польща, виступаючи як дипломатична та цивілізована країна, продовжувала співпрацю з росією. 10 квітня 2010 року Лех Качинський мав виголосити промову на польському військовому цвинтарі у Катині.

Читайте також: «А Пушкин вам что сделал?»: 8 корисних застосунків для мешканців столиці

Фатальний збіг через 70 років

9:54 за київським часом, ранок, околиці Смоленська — саме тоді відбулася одна з найгучніших авіакатастроф у політичному світі. Загинув президент Лех Качинський із делегацією, а загалом померло 96 осіб.

Після трагедії у Польщі президентом тимчасового уряду було оголошено спікера парламенту Броніслава Коморовського. Крім того, одразу після повідомлення про загибель всього екіпажу зібрали екстрену раду уряду та керівництва, а у країні оголосили семиденну жалобу.

В цей час російська сторона ініціювала власне розслідування — була скликана комісія на чолі з володимиром путіним, яка мала встановити причини авіакатастрофи Ту-154 в Смоленську. Через декілька годин Шойгу, тодішній міністр з надзвичайних ситуацій рф, заявив про знаходження двох бортописців.

Смоленськ. Труна з тілом Леха Качинського на летовищі (11 квітня 2010 р.)

Смоленськ. Труна з тілом Леха Качинського на летовищі (11 квітня 2010 р.)

Основна версія слідчих рф полягала у помилці екіпажу. Досі світова спільнота не змогла зрозуміти, що саме спонукало пілотів сідати у Смоленську при такій несприятливій погоді. Спираючись на власні роздуми, колишній президент Польщі Лех Валенса припускає, що пілот літака міг діяти за вказівкою іншої людини. Такої ж думки притримується і деяка польська еліта.

Читайте також: Роман Сельський – імпресіоніст та любитель карпатських планерів

Російські інтриги

Анна Валентинович – одна із лідерів профспілкового руху “Солідарність”

Анна Валентинович – одна із лідерів профспілкового руху “Солідарність”

Після катастрофи під Смоленськом у росії почалися політичні потуги, які ні до чого не призвели. 6 січня 2011 року польський телеканал TVN24 повідомив, що польська сторона досі не отримала записи радарів аеродрому Смоленська і стенограми розмов пілотів із диспетчерами, а от росія почала запевняти, що вона вже все відправила.

В 2022 році міжнародний авіаційний комітет заявив про офіційну причину аварії —
недостатня кваліфікована підготовка борту та екіпажу. Пілоти відмовилися від можливості сісти на запасний аеродром попри погану погоду. Однак вже в 2012 року з’явилися нові деталі, які змусили світ сумніватися у правдивості слів росії.

Додаткове розслідування Польщі виявило, що два тіла учасників делегації були підмінені — зокрема це стосується однієї з лідерів профспілкового руху «Солідарність» Анни Валентинович. В 2018 році голова польської підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи Антоній Мацеревич заявив, що причиною загибелі пасажирів і екіпажу літака став вибух на його борту, який відбувся до падіння. Вибухи лунали двічі — фактично, транспорт знищили в повітрі. Водночас, стало відомо, що пілотів відволікали від управління літаком. Крім того, у рештках Ту-154М знайшли сліди тротилу у великій кількості й нітрогліцерину.

Читайте також: Софія Яблонська – французька мандрівниця та письменниця зі львівським корінням

Версії рідних

Ярослав Качинський, рідний брат Леха Качинського

Ярослав Качинський, рідний брат Леха Качинського

Незважаючи на російські розслідування, які багато в чому лицемірні та не мають доказової бази, світ не прийняв версії про “нещасний випадок”. Брат Качинського стверджує, що диспетчери аеропорту Смоленська дезінформували пілотів польського літака.

Цікавим є також те, що перед польотом Леха Качинського путін зателефонував Голові Європейської Ради Дональду Туску, який мав летіти у складі делегації, і попросив його залишитися у Варшаві. Уламки розбитого літака і досі знаходяться в росії.

Головний редактор польського часопису Rzeczpospolita Богуслав Хработа закликав до жорсткішої позиції ЄС щодо росії. Однак так не сталося, і, відчувши безкарність, держава-терорист і надалі продовжувала прибирати неугодних їй людей.

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: