“Бананова ферма” в Рожнах: як на Київщині вирощують тропічні фрукти

18:19  |  02.12.2021
Анатолій Патій

Анатолій Патій демонструє власновирощені гранати

В Україні вирощують чимало овочів і фруктів, і звичайними яблуками чи полуницею зараз мало кого здивуєш. Однак у маленькому селі Рожни, що на Київщині, український підприємець створив справжню оранжерею під назвою «Бананова ферма», на якій вирощують апельсини, банани, лимони та навіть кумкват. Сьогодні ми привідкриємо завісу незвичайного бізнесу та дізнаємося, як українцю вдалося створити прибутковий бізнес з новорічного подарунку.

Засновник “Бананової ферми”

Анатолій Патій - засновник “Бананової ферми”.

Анатолій Патій — засновник “Бананової ферми”. Фото: Facebook

“Бананова ферма” бере початок своєї історії від маленького хлопчика Анатолія, тоді ще школяра першого класу, і особливого новорічного подарунку від дядечка — апельсина. Тут варто зазначити, що в 1959 році в магазинах був дефіцит продуктів, важко було знайти навіть яблуко чи звичну нам сливу. Тож апельсин був неабияким подарунком. Будучи школярем, Анатолій посадив кісточку апельсину, а через 23 роки та сама кісточка перетворилася в справжнє дерево, яке почало плодоносити. Свою любов до землі та рослин чоловік успадкував від батька-агронома.

Свої перші екзотичні саджанці Анатолій вирощував прямісінько на підвіконні у однокімнатній квартирі в Києві, на Троєщині. Щоб зрозуміти, як правильно вирощувати рослини, фермер звернувся до вчених в галузі ботаніки, адже, попри його цікавість до флори, юнак все ж вибрав престижний ВУЗ для навчання — Інститут цивільної авіації. Однак тяга до вирощування незвичайних рослин змусила Анатолія почати самотужки вивчати ботаніку і привела до Інституту біохімії, де розпочалися перші експерименти.

Анатолій разом з вченими вирощували перші екземпляри рослин в пробірках. З 10 тисяч пробірок з рослинами тільки три виявилися придатними до життя — це були саджанці карликових бананів. Таке захоплення потребувало чимало місця, адже рослин ставало все більше, а от підвіконник вже не витримував. Тож Анатолій вирішив самостійно сконструювати спеціальну теплицю, і в цьому йому допоміг досвід роботи інженером-системотехніком.

Унікальна теплиця також стала бізнес-проєктом — вона сконструйована таким чином, щоб ефективно зберігати енергію і заощаджувати гроші на її опалення. До речі, унікальна технологія дозволяє будувати не тільки теплиці, але й будинки, магазини та навіть гаражі, значно економлячи кошти за газ. Пан Анатолій запатентував власну енергозберігаючу технологію ще у 1995 році у Німеччині. Сьогодні таку енергозберігаючу теплицю можна придбати у селекціонера та також почати власну справу. Як запевняє сам фермер, служитиме Вам така конструкція 30-40 років.

Перші успіхи

“Бананова ферма”

“Бананова ферма”. Фрукти, вирощені в теплицях пана Анатолія. Фото з відкритих джерел.

Виростити в Україні мандарини, лимони, ананаси і гранати — справа непроста, особливо, якщо в людини немає відповідних знань. Однак Анатолій не здавався і наполегливо вивчав нюанси вирощування тропічних саджанців в українському чорноземі. Селекціонер виростив найменший в світі банан висотою всього 80 сантиметрів, за яким можна доглядати навіть на своєму балконі.

Вже у 1994 році майбутній бізнесмен вивів так званий лимон київський. Це особливий вид лимону, який може давати плоди вагою від 500 грам до півтора кілограма. Успіх зумовив збільшити площу для вирощування екзотики. На початку 90-тих була збудована перша оранжерея. 2003 рік став поворотним, адже саме з цього моменту почався масовий бізнес, основу якого складали не плоди екзотичних фруктів, а саме їхні саджанці.

Гранат, вирощений у теплиці Анатолія Патія.

“Бананова ферма”. Гранат, вирощений у теплиці Анатолія Патія. Фото із відкритих джерел

Анатолій Патій і його “Бананова ферма” стали з’являтися у новинах регіональних ЗМІ, тож господар залюбки почав запрошувати своїх сусідів, щоб ті наживо могли побачити справжні джунглі. Наразі серед клієнтів Анатолія Патія є високопосадовці і навіть шейхи, які купують тропічні саджанці для своїх садів.

Господар пригадує, що заможні люди частіше купують одразу великі дерева, вартість яких може складати до 10 тисяч гривень. Зараз кожен квадратний метр теплиці приносить селекціонеру приблизно 300-400 доларів в рік чистого прибутку, а загально у фермера є 750 метрів квадратних.

Щороку господар збирає великий урожай — понад 14 тонн плодів. Проте основу його бізнесу складають саме саджанці. Люди охоче купують ананаси, гранати, мандарини і банани, щоб вирощувати вдома незвичайні культури. Як говорить Анатолій Патій, за ананасом, наприклад, зможе доглядати навіть школяр.

“Бананова ферма” — екскурсії

“Бананова ферма”.

“Бананова ферма”. Анатолій Патій демонструє власноруч вирощені тропічні фрукти. Фото з відкритих джерел.

“Бананова ферма” стала справжньою оранжереєю тропічних фруктів. Подивитися власними очима на ананаси, кумквати чи апельсини наразі може кожен бажаючий. Для цього потрібно просто заздалегідь домовитися про екскурсію з Анатолієм і господар особисто покаже Вам цитрусові оранжереї.

Крім того, така екскурсія подарує Вам не тільки гарні враження, але й користь для здоров’я, як зазначає сам власник оранжереї. Пан Анатолій запевняє, що повітря в його теплиці екологічно чисте, звідусіль линуть пахощі різних цитрусових, які позитивно впливають на стан людини.

До слова, екскурсії проводяться як індивідуально, так і для групи, тож сюди приїздять навіть школярі. Тривалість такої подорожі у “джунглі” складає приблизно 1 годину. Сьогодні в теплицях ростуть ананаси, полуниця, папая, банани, фейхоа, мандарини, інжир, кавові та томатні кущі, різноманітні цитрусові — загалом всього понад 50 сортів тропічних фруктів.

Рослини, які Ви побачите на екскурсії, можна придбати, адже всі вони пристосовані для вирощування у звичайних кімнатних приміщеннях. Пан Анатолій на сайті оранжереї надав підказки, як вирощувати той чи інший фрукт.

Бізнес для українців — «Бананова ферма»

“Бананова ферма”

“Бананова ферма”. Господар демонструє вирощений лимон київський. Фото з відкритих джерел

“Бананова ферма” пана Анатолія стала справжнім відкриттям для багатьох українців. Господар особисто закликає бажаючих почати власну справу та не боятися. Зокрема, фермер пропонує і свою послугу — “бізнес під ключ”. Так майбутній підприємець може придбати у селекціонера унікальну теплицю-термос та саджанці тропічних рослин.

Крім того, Анатолій Патій допомагає покупцю з вирощуванням екотичних культур та консультує у нагальних питаннях. Прибуток з такого бізнесу, як запевняє сам господар, можна очікувати вже після двох років ведення справи. Підприємець впевнений, що не варто чекати, поки буде зручний час для власної справи, адже він може так і не настати, якщо не спробувати.

“Бананова ферма” у маленькому селі на Київщині привернула увагу багатьох любителів екзотики, тут можна не просто подивитися на унікальні для українського клімату рослини, але й придбати та виростити їх у себе на підвіконні. Хтозна, можливо, після побаченого хтось вирішить також започаткувати свою справу, а як показав досвід Анатолія Патія — сфера аграрства завжди буде прибутковою у працьовитих руках.

Автор: Семаковская Татьяна

Нагадуємо, що новини без цензури публікуємо в Телеграм telegram ico, підпишись зараз, щоб не пропустити важливе!

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: